Faapolok_versenyeztek_a_Varosmajorban1

Faápolók versenyeztek a Városmajorban

Sok mindent látott már a városmajori park szép növényzete, faápoló-bajnokságot azonban valószínűleg még sosem – most már ezt is „kipipálhatja”. A rendkívül fontos, egyszersmind látványos, nemegyszer akrobatikus elemekkel tarkított munkát ezúttal versenykörülmények közt végezték a faápolók.

Különösen a városi környezetben élő fák esetében fontos a rendszeres ellenőrzés és gondozás, amivel megelőzhető a balesetveszélyes helyzetek kialakulása. Ennek ellenére a közterületi faápolás, a sokszor elkerülhetetlen fabontás viszonylag kevéssé ismert munka a lakosság körében, ami az aktuális feladatok elvégzésekor félreértésekre adhat okot. Ezek eloszlatását, valamint a szakmai fogások gyakorlását és a faápoló szakma megismertetését szolgálja az immár negyedik alkalommal megtartott Faápoló Magyar Bajnokság, aminek a helyszíne ezúttal a városmajori park volt.
A programot a Nemzetközi Faápoló Szövetség (International Society of Arboriculture) szabályrendszere alapján rendezték meg, a résztvevőknek a selejtezőben öt helyen kellett különböző feladatokat teljesíteniük. A döntőben egy fán dolgozva imitálták az alpintechnikához hasonló megoldásokat alkalmazó, mászással történő faápolás, fabontás leglényegesebb fogásait.
Különösen látványos volt a dobósúly célzott feldobása az akár tízméteres magasságban kijelölt ágvillába, a szabadmászás, amikor biztosítással, de kötél nélkül kellett a harmincegy versenyzőnek előre kijelölt útvonalon elérni a célt, vagy épp a társmentés, amit ezúttal egy 80 kilós ambubabával kiviteleztek. Ez utóbbi a való életben nagyon fontos feladat, a faápolók épp azért dolgoznak mindig ketten, hogy szükség esetén segíthessenek egymásnak. Az összes próbatételt időre kellett végrehajtani, a hibátlan megoldáson kívül a gyorsaság is beleszámított a végeredménybe.Faapolok_versenyeztek_a_Varosmajorban2„Ez a verseny egyben bemutató is. A közönség testközelből tapasztalhatja meg a mindennapi faápoló munkát, ami sok esetben rendkívül látványos, nemegyszer akrobatikus elemekkel tarkított” – magyarázta dr. Puskás Lajos, a Magyar Faápolók Egyesületének alelnöke.
A versenysorozat hazai meghonosításában a nemzetközi találkozókon is rendre jó eredményeket elérő Lajkó Bendegúz, valamint a Magyar Faápolók Egyesülete vállalt fontos szerepet. Az első két bajnokságnak Szeged adott otthont, a tavalyi pedig a Népligetben zajlott, a FŐKERT Nonprofit Zrt. közreműködésével. Mivel minél több helyen szeretnék népszerűsíteni az eseményt, az idén új helyszínt kerestek, így esett a választás a városmajori parkra, ahol nagyszerű körülmények között mérhették össze tudásukat a hivatásos faápolók – mondta az alelnök.
A faápolás – mint speciális szaktudást igénylő szakma – az Egyesült Államokból terjedt el, az utóbbi évtizedekben azonban Európa fokozatosan átvette a vezető szerepet az innovációban. Örvendetes, hogy Magyarországon is egyre nagyobb igény mutatkozik a fák folyamatos karbantartására, néhány éve egyetemi szintű faápoló szakmérnöki képzés és faápoló szakképzés indult itthon.
Mindezt Lajkó Bendegúz azzal egészítette ki, hogy a nemzetközi versenyeken, Európa-bajnokságokon egyre jobban szerepelnek a magyarok. Jelenleg a középmezőnyhöz tartoznak, de évről évre sikerül előrelépni – mesélte. Ez lemérhető volt a mostani bajnokság színvonalán is, mert több versenyszámban kiváló eredmények születtek.

sm.