A_lelek_szavai_fotokon

A lélek szavai fotókon

A Hegyvidéki Kulturális Szalon új épületében nyílt meg Szél Ágnes felemelő fotókiállítása, a Fénnyel írt lélekképek. A látottakat Keleti Éva Kossuth-díjas, Prima Primissima díjas fotóművész méltatta. Megjegyezte, hogy bár sok tárlatot megnyitott már életében, ez az első, amelyik egy új kulturális intézményben debütál.
„Szél Ágnes a magyar fotográfia rendkívüli személyisége, képei a lélek szavai – folytatta. – Ha boldog, akkor csodálatos piros tulipánok táncolnak a lelkében és a fényképezőgépén, ha kimegy a természetbe, akkor a zöld színek árnyalataiban dúskálhatunk, ha víz mellett van, az ő gondolatait követve kanyargunk, utazunk a vízzel. Érzelmeit a szeretet vezérli. Nekem a szobám falán lévő képe segített meggyógyulni. Szél Ágnes tudja, mi az emberi élet, az öröm és a boldogság, ezt adja át nekünk gondolatainak áradásával, színeinek tobzódásával, hogy mi is átélhessük.”
Szél Ágnes 1968-ban a Budapesti Műszaki Egyetemen végzett építészmérnökként. 1972-ben esztétikából diplomázott, 1977-ig építésztervező volt. Algériában élt és dolgozott 1977–1982-ig. 1986–1989-ig az Artunion épületfotósa, 2001–2002-ben a Magyar Villamos Művek fotógalériájának tervezője és művészeti vezetője volt. 1989 óta önálló fényképész, 65 egyéni és 13 csoportos kiállításon vett részt itthon, Lengyelországban, Ausztriában, Németországban.
A művésznőnek a megnyitón gratulált Pokorni Zoltán polgármester, Fonti Krisztina alpolgármester, Menyhárt Éva, a Hegyvidéki Kulturális Szalon vezetője és sok-sok barát, kolléga is. A szép, szélfútta képek készítésének titkairól érdeklődtem tőle: „Használok egy technikát… – kezdte. – Picikét megmozdítom a kamerámat, nagyon el kell találni, így lehet szép képeket »festeni«. Szívesen dolgozom alkotótáborban, Dunaszerdahelyen, vagy Mártélyon, amely a Tisza holtága közelében fekszik. Szeretem használni a teleobjektívet; a témának megfelelően kell megválasztani a fényeket, a napszakot. Hajnalban, például, gyönyörű párába burkolózó képeket mutat a Tisza.”
A szalonban összegyűlő közönség körében találkoztam Lenzsér Péter tervezővel, aki maga is most látta először „működés közben” az épületet. Nem álltam meg, hogy megkérdezzem: így képzelte?
„A Hegyvidéki Kulturális Szalonnak az eddigi tevékenysége alapján szerteágazó, gazdag programja lesz a továbbiakban is, ezért a belső terek flexibilisek, összenyithatók – mondta. – A külalakot meghatározta a környezet erővonalainak meghúzása, a léptékegyeztetetés a Törpe utcai villasor és a Kiss János altábornagy utcai középületek, nagy lakóházak gyújtópontjában. Középület jellege befolyásolta a formaképzést, az anyaghasználatot, a téglaburkolat reflexió az önkormányzat falaira. Örömmel tölt el, hogy látom, az épület nagyszámú közönség esetén is betölti hivatását.”

B. A.

 

Szél Ágnes kiállítása december 4-ig tekinthető meg a Hegyvidéki Kulturális Szalonban. Cím: XII., Törpe utca 2.