Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Lila fügék, jeges levesek a kora őszi, meleg napokra

A kellemes melegtől a tikkasztó forróságig volt részünk mindenben ezen a nyáron. A barack és a dinnye, a bográcsban rotyogó egytálételek és a grillezett halak illata még sokáig elkísér minket, nem beszélve a nyári estét bearanyozó baráti összejövetelek emlékéről. Üde fogásokat, megbízható háztartási fortélyokat szedtünk csokorba ezúttal is.

Ricottával töltött füge

Hideg előételnek tökéletes ez a mutatós és finom fogás az első őszi napokra. Édes és sós ízek, lágy és ropogós textúrák kontrasztja fokozza a hatást.

 

Hozzávalók
8 db friss füge
10 dkg ricotta

só, bors
1 marék apróra vágott pisztácia
4 ek méz
friss menta, apróra vágva

Robotgépben vagy mozsárban zúzzuk durvára a megtisztított pisztáciát. Egy éles késsel vágjuk be függőlegesen a fügéket úgy, hogy az alsó egyharmaduk maradjon egészben. Hintsünk meg egy tálat az összetört pisztáciával, erre állítsuk rá a fügéket, majd óvatosan töltsük meg őket a sóval, borssal elkevert ricottával. Végül a tetejükre csorgassunk vékonyan mézet, szórjunk rájuk pisztáciát és apróra metélt mentaleveleket. Már tálalhatjuk is az előételt!Lila_fugek_jeges_levesek3

 

Hideg cukordinnyeleves érlelt sonkachipsszel

Grillpartin a legjobb, ha kis poharakban tálaljuk ezt a levest, hiszen így mindenki azon jegesen, egy slukkra felhörpintheti. Kiváló étvágygerjesztő, nem mindennapi gyümölcsleves!

 

Hozzávalók

1 kis cukordinnye
1 dl tejszín
0,3 dl olívaolaj
4 szelet érlelt sonka (prosciutto crudo)
friss menta, ízlés szerint

Mossuk meg a dinnyét, vágjuk ketté, és távolítsuk el a magokat. Szeleteljük fel, szabaduljunk meg a héjától, és nagyobb darabokra vágva turmixoljuk homogénre a tejszínnel együtt. A sonkát éles késsel vágjuk vékony szeletekre, majd dobjuk forró serpenyőbe, és pirítsuk meg minden oldalról. Itassuk le róla a fölösleges zsiradékot papírtörlő segítségével, és tegyük félre hűlni. Mozsárban zúzzuk össze a mentaleveleket egy kevés extra szűz olívaolajjal, ezzel ízesítsük a dinnyelevest, amit pohárba töltünk, és a tetejére hintett sonkaszeletekkel azonnal tálalunk.Lila_fugek_jeges_levesek5

 

Grillezett keszeg paradicsomkompót-ágyon

Bizonyára mindenkinek jólesik majd ez a spanyol tengerpartot idéző, tradicionális fogás. Ilyenkor érdemes elkészíteni, amikor már nálunk is beért a kiskerti paradicsom, mert annak jó csak igazán a zamata!

 

Hozzávalók

4 db 25 dkg-os, filézett keszeg
kakukkfű
1 hagyma
1 kg természetes paradicsom
1,5 dl extra szűz olívaolaj
1 tk cukor
snidling
zsemlemorzsa
apróra vágott petrezselyem és só

Néhány másodpercre forrásban lévő vízbe merítjük a paradicsomokat, így könnyedén le tudjuk húzni a bőrüket. Kicsumázzuk, és apró kockákra vágjuk őket. Kettőt tegyünk félre a vinaigrette-hez. Vágjuk a hagymát finomra, pároljuk üvegesre a kakukkfűágak társaságában, majd adjuk hozzá a paradicsomot, egy csipet sót és a cukrot. Főzzük, amíg összeérnek az ízek.
Kockázzuk fel a paradicsomot, amit félretettünk, és locsoljuk meg olívaolajjal, hintsünk rá apróra vágott metélőhagymát és sót. Pirítsuk meg a keszegeket mindkét oldalukon egy serpenyőben. Dörzsöljük be a bőrüket olívaolajjal, és szórjuk meg zsemlemorzsával, valamint apróra vágott petrezselyemmel, majd helyezzük öt percre a grillrácsra. A paradicsomkompótot tegyük a tányér aljára, erre helyezzük a sült keszeget, és köré rendezzük a paradicsomos vinaigrette-et. Lila_fugek_jeges_levesek1

 

Pisztáciás keksz

A nyári ünnepek apropóján szervezett családi és baráti összejövetelek néha eltolódnak, hiszen sokakat nem lehet összetrombitálni a nyaralási szezon kellős közepén. Nemrég ültük meg Kinga és Flóra névnapját is, amin a többi közt a nevükkel díszített kekszek szolgáltak csemegéül az idősebb és ifjabb résztvevők számára. A roppanós sütemények szolid külseje meglepően finom ízeket takart, nem csoda, ha sűrűn rájártak a kekszes tálra a vendégek!

 

Hozzávalók

30 dkg finomliszt
8 dkg porcukor
18 dkg hideg vaj
egy csomag vaníliás cukor
1 tojás sárgája
1-2 ek tejszín
1 tk sütőpor

10 dkg sótlan pisztácia

Megtisztítjuk a pisztáciát úgy, hogy nemcsak a kemény héjától szabadítjuk meg, de a hártyát is lemorzsoljuk róla, és késes robotgépben finomra őröljük. Összeforgatjuk a lisztet, a porcukrot, a vaníliás cukrot és a sütőport, majd gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk vele a kockákra vágott hideg vajat. Végül hozzáadjuk a tojást és a tejszínt is, és homogén tésztát gyúrunk az összetevőkből. Fóliába csavarjuk, és néhány órára hűtőbe tesszük, aztán vékonyra nyújtjuk, kiszaggatjuk, és már pecsételhetjük is! A kekszek 10-12 perc alatt sülnek ki 180 fokos sütőben.Lila_fugek_jeges_levesek4

 

Pisztáciás koszorúk

Egy jó robotgép csodákra tesz képessé a konyhában. Ennél a receptnél ez fokozottan igaz, hiszen a csemege akkor lesz tökéletes, ha a pisztáciából krémes, olajos pépet tudunk készíteni, a mandulát pedig egészen finom lisztté tudjuk őrölni (ha nem kapunk készen mandulalisztet). Gyönyörű, zöld, ínyenc édesség a végeredmény, amit pillanatok alatt elkapkodnak majd a vendégek.

 

Hozzávalók

25 dkg mandulaliszt

25 dkg porcukor

25 dkg vaj

12 dkg pisztáciapaszta

6 tojás

pár evőkanál Amaretto

25 dkg tejcsokoládé

5 dkg tört, pörkölt mogyoró

 

Először is pucoljuk meg a pisztáciamagokat, és készítsünk belőlük olajos pépet. Ha ezzel elkészültünk, verjük fel a tojásokat a cukorral, adjuk hozzá a puha vajat, a mandulalisztet, végül a pisztáciapasztát. Töltsük a masszát habzsákba (vagy egy tiszta zacskóba, aminek levágtuk egy sarkát), és nyomjuk szilikonos bagelformába. Százhatvan fokon körülbelül 10-15 perc alatt sülnek ki a karikák. Akkor jók, ha egy kicsit már aranybarna a tetejük.
Ha kihűltek, kiboríthatjuk őket a formából (és ha van kedvünk, ezen a ponton meglocsolhatjuk egy kevés Amaretto likőrrel). Olvasszuk fel a csokoládét, pirítsuk meg a mogyorót, amit durvára kell törnünk, és belekevernünk az olvadt csokoládéba. A karikákat rácsra fektetjük, és bevonjuk a mogyorós csokoládéval. Hűtőben meggyorsíthatjuk a dermedést, de ez a sütemény egyébként is jól behűtve a legfinomabb.Lila_fugek_jeges_levesek2