Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Mi_keruljon_a_gyerekek_uzsonnasdobozaiba1

Mi kerüljön a gyerekek uzsonnásdobozaiba?

Az iskolakezdési lázban és az ezzel járó nagy kapkodásban az első hetekben talán nemigen volt idő a gyerekek változatos, egészséges táplálására. Igyekeztünk hát ebben a lapszámunkban ihletadó ötletekkel szolgálni, hogy a friss gyümölcsön, zöldségen túl milyen ínycsiklandó, energiaadó rágcsálnivalók kerülhetnek még az uzsonnásdobozokba, amivel akár a délutánba nyúló különórákig, edzésekig is kihúzhatják a fiatalok.

Narancsos chiapuding

Egy ideje biztosan érzem, egyszer egy egész oldalt kellene szentelni a chiamagnak, ennek a bámulatosan sokoldalú élelmiszernek, amely amellett, hogy számos betegség megelőzésében tölthet be fontos szerepet, különleges állagával egészen mulattató ételeket varázsol az asztalunkra. A gyerekek, mondanom sem kell, odavannak az ilyesmiért.

 

Hozzávalók

2,5 dl mandula- vagy kókusztej

½ tk reszelt narancshéj, lehetőleg kezeletlen gyümölcsről

½ tk vaníliakivonat

4 dkg chiamag

méz vagy juharszirup, ízlés szerint

friss gyümölcs, pirított dió vagy mogyoró

 

A magokat legkésőbb a fogyasztás előtti este keverjük össze a mandula- vagy kókusztejjel, amihez hozzáadagoljuk a vaníliakivonatot, a frissen reszelt narancshéjat és a mézet vagy a juharszirupot. Ez utóbbiakból nem kell sok, mivel a tej önmagában is lágyan édeskés. Az edényt légmentesen lefedve helyezzük hűtőbe éjszakára.
Másnap keverjük át alaposan a pudingot, hogy az összetapadt magvak elváljanak egymástól. Töltsük tálalópohárkákba, s helyezzünk a tetejükre friss gyümölcsöket és magvakat. Ha vasárnap elkészítjük, minden hétköznap adagolhatunk belőle az uzsonnásdobozokba. Mi_keruljon_a_gyerekek_uzsonnasdobozaiba4

 

Házi müzliszelet, ahogy még nem próbáltad

A bolti, ilyen-olyan, halandó számára értelmezhetetlen adalékanyagokkal felturbózott müzliszeletek helyett pakoljunk inkább a gyerekek táskájába otthon, két perc alatt elkészített müzlicsodákat! Tetszés szerint ízesíthetjük magvakkal, variálhatjuk benne az aszalt gyümölcsöket, a fügétől a datolyán át az aszalt papayáig. A lehetőségek tárháza végtelen, a különféle szezámokról, dió- és mogyorófélékről nem is beszélve.

 

Hozzávalók

10 dkg zabpehely

3 dkg puffasztott gabonapehely

15 dkg méz

1 dkg pirított szezámmag

1 dkg pirított lenmag

6 dkg aszalt szilva

4 dkg pirított, apróra vágott paradió

 

A hozzávalókat elkeverjük, majd meglocsoljuk a felforrósított mézzel. Alaposan összeforgatjuk, és lassú tűzön 5-6 perc alatt felitatjuk az egész mézet a magvakkal. Ezután sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a masszát, aminek a tetejére is sütőpapírt borítunk, s egy hasonló méretű tepsivel és az erre pakolt súlyosabb konyhai tárgyakkal (például nagyanyánk rézmozsarával) egy éjszaka alatt szép egyenletesre nyomatjuk.
Másnap éles késsel falatkákra daraboljuk. Ha tetszik, jó minőségű, olvasztott étcsokoládéba is mártogathatjuk a kis kockákat. Mi_keruljon_a_gyerekek_uzsonnasdobozaiba6

 

Spenótos-avokádós-articsókás mártogatós

A ropogtatni való friss zellerszárat, répát úgy tehetjük csak igazán kívánatossá, ha nem magában, „szárazon” kínáljuk, hanem teszünk mellé egy kevés krémes mártogatóst is!

 

Hozzávalók
1 nagy vagy 2 kis avokádó

1 ek extra szűz olívaolaj

1 ek zöldcitromlé

1 gerezd fokhagyma

só, füstölt pirospaprika, frissen őrölt fekete bors

1 nagy marék bébispenót

8 dkg marinált articsóka

 

Tegyük késes robotgépbe az avokádó húsát, az olívaolajat, a citromlevet és az áttört fokhagymát. Fűszerezzük sóval, borssal, a füstölt paprikával, és járassuk addig a gépet, amíg homogén masszát kapunk. Ezután adjuk hozzá a megmosott, lecsöpögtetett spenótleveleket és az articsókát, majd indítsuk be ismét a gépet. Végül keverjük el benne a zöldcitrom levét is. Krémes, homogén masszát kell kapnunk.Mi_keruljon_a_gyerekek_uzsonnasdobozaiba3

 

Füstölt lazacos szendvics

A szendvicsek legnagyobb hibája általában az, hogy nagyon hamar kiszáradnak. Ezt a házi sajtkrémmel elkészített lazacos szendvicset azonban még délután is ugyanolyan friss és üdítő élmény elfogyasztani.

 

Hozzávalók
8 szelet füstölt lazac

10 dkg krémsajt

1 ek natúr joghurt

1 tk torma

só, bors, kapor

kevés citromlé, ízlés szerint

 

A sajtkrémhez valókat dolgozzuk össze alaposan, fűszerezzük, és csepegtessünk hozzá némi friss citromot. Kenjük meg vele a szendvicskenyér mindkét oldalát, majd terítsünk a kettő közé falatnyi csíkokra felvágott lazacszeleteket.

 

Sült, körtés-áfonyás zabkása

Idekívánkozik még Havas Dóra díjnyertes zabkásája is, amely azon melegében, de hidegen is feledhetetlen reggeli, tízórai, uzsonna. Az elkészítése pofonegyszerű, és aki egyszer megsütötte, többé biztosan nem szokik le róla!

 

Hozzávalók

20 dkg zabpehely

10 dkg szeletelt mandula

5 dkg nádcukor

1 tk őrölt fahéj

½ tk só

1 tk sütőpor

2 közepes körte

10 dkg áfonya

2 ek vaj

1 kisebb tojás

2 dl tej

 

Először a száraz hozzávalókat keverjük össze egy nagy tálban, aztán jöhet a puha vaj és a nagy lyukú reszelőn lereszelt, lédús körte is, majd a tejben elkevert tojás! Az áfonyát a legvégén adjuk hozzá, utána az egész masszát vajjal kikent vagy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 175 fokon körülbelül fél óra alatt aranybarnára sütjük.Mi_keruljon_a_gyerekek_uzsonnasdobozaiba2

 

Hamuban sült, kecskesajtos pogácsa

Ideje, hogy végre a nyáron beszerzett friss és érlelt kecskesajtokat is méltó formában tálaljuk! Ez a puha, hajtogatott pogácsa egészen új hullámos lesz a jellegzetes ízű kecsketejből készült sajtoktól.

 

Hozzávalók

50 dkg liszt

1-2 ek mangalicazsír

10-15 dkg kecskesajt

2 tojás

2 dl tej

5 dkg élesztő

2 ek tejföl

1 kk cukor

1 csapott ek só

 

Az élesztőt 2 dl langyos tejben a cukorral együtt felfuttatjuk. Ötven dkg lisztet az élesztős tejjel, egy tojással, a lágy zsírral és a sóval rugalmas tésztává gyúrunk. Tiszta konyharuhával letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük. Fél centiméteresre nyújtjuk, megkenjük tejföllel, sózzuk, és ráreszeljük a kecskesajt felét, majd a blundel tésztához hasonlóan hajtogatjuk, háromszor, 20-20 perces hűtőben való pihentetéssel megszakítva. Végül 1 centi vastagra nyújtjuk, tojással megkenjük, és a maradék sajtot a tetejére reszeljük, kiszaggatjuk, és 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt pirosra sütjük.Mi_keruljon_a_gyerekek_uzsonnasdobozaiba5