Nemzetkozi_muvesztelep_kepekben

Nemzetközi művésztelep – képekben

A Hungarian Multicultural Center (HMC) nonprofit szervezet 1990-ben alakult meg azzal a céllal, hogy kiállítások, fesztiválok, zenei programok és művésztelepek szervezésével erősítse a kulturális kapcsolatokat a magyar és nemzetközi kortárs művészet területén. Támogatja a művészeket az alkotásban és munkáik bemutatásában. Elősegíti a művésztelep résztvevőinek továbbképzését, más művészekkel és képzőintézményekkel való kapcsolatfelvételét.
A művésztelepre pályázat útján felvételt nyerő alkotók műveiből minden művésztábor végén, évente több ízben, kiállítást rendeznek. Számos tárlat volt már Balatonfüreden és Budapesten, különböző múzeumokban és galériákban – ezúttal a XII. kerületi polgármesteri hivatal következett a sorban.
A HMC működése egyes kiemelt projektek köré rendeződik, 2017–18-ban a téma a környezetvédelem volt. A hegyvidéki kiállítást Feledy Balázs nyitotta meg, aki hangsúlyozta, mennyire fontos Európa és a világ művészetében a művésztelepi mozgalom, amely ma virágzik, ellentétben a rendszerváltozás előtti korszakkal, amikor a kapcsolatok elé akadályokat gördített a politika.Nemzetkozi_muvesztelep_kepekben2A kétlaki, Dallasban és Magyarországon élő Széchy Beáta 1990-ben kezdte el művésztelepek szervezését, először Balatonfüreden. A Hegyvidéken immár a saját telepén, a dédapja által épített házban rendezi évente többször a kurzusokat, amikre egyszerre három-négy művészt hív meg. „Régebben húsz pályázó is felvételt nyert – mesélte a kiállítás kurátora –, de nehézkesebb volt a tábor megszervezése, a résztvevők egyéni utazása a Balatonra, vagy Budapestre, Szentendrére. Most beültetem őket a kocsimba, úgy járjuk az országot.”
Széchy Beátát egyre inkább hazahúzza a szíve; büszkén említi, hogy lánya, Veszely Beáta nemrég doktorált a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, és három unokája is itthon várja. A polgármesteri hivatalban most vele együtt hét alkotó munkái láthatók: Lijun Zhang Olaszországban élő kínai művésznő erdőinstallációjának részlete, az USA és Japán között ingázó Naomi Kasumi otthonkeresést szimbolizáló méhkaptárja, Debbie French Nevető föld virágokkal című képe, az Indiát megjáró Matt Moffet szenttehén-ábrázolása, Ellen Sabin fotói a környezetünket szennyező szemétről, Maral TaheriTari iráni művésznő dekoratív fácános képei, valamint Széchy Beáta Tűz, Víz, Levegő kollázsai és kidobott CD-lemezekből konstruált, XII. kerület rózsái című alkotása. „Túl azon, amit a képeken látunk – mondta a művekről Feledy Balázs –, fontos, hogy a képek által mi nyílik meg bennünk.”

Balajthy Anna

 

A kiállítás szeptember 14-ig várja a látogatókat a polgármesteri hivatalban (XII., Böszörményi út 23–25.).