Orszagos_kampany_indult_a_hegyvideken2

Országos kampány indult a Hegyvidéken

„Kövesd, figyeld, keresd a zebrát!” szlogennel újabb országos közlekedésbiztonsági kampányt hirdetett a Hegyvidéki Önkormányzat. Az akció központi figurája Zizi, a tinédzser zebralány, aki az óvodák, iskolák előtt, interaktív szórólapokon és internetes csatornákon, valamint a főváros legforgalmasabb csomópontjaiban LED-kivetítőkön szólítja meg a gyerekeket és a járművezetőket, hogy a balesetek elkerülése érdekében fokozott figyelemmel közlekedjenek a gyalogátkelőhelyeknél.

Meglepő fogadtatásban volt részük a németvölgyis diákoknak, amikor reggel megérkeztek iskolájukhoz: zebralánnyal díszített kapu várta őket a bejáratnál. Aki megállt a kapu oszlopaiba épített interaktív kijelzők előtt, és a gyalogátkelőhelyen történő biztonságos közlekedés szabályaival kapcsolatban helyes választ adott egy kvízkérdésre, majd megnézte a kérdéssel összefüggő rövid oktatóvideót, divatos tornazsákot vehetett át ajándékként. A válaszadók a közlekedésbiztonsági kampány szórólapját és nassolnivalót találtak a zsákokban – a szervezők stílszerűen egy kis zizivel kedveskedtek a gyerekeknek, ezzel is utalva az akció jelképére, Zizire, a tinédzser zebralányra.
„Pár évvel ezelőtt a ZebraFest programmal, a színes, gyerekek által kifestett műanyag zebrákkal hívtuk fel a közlekedők figyelmét arra, hogy fokozott óvatossággal közlekedjenek a gyalogátkelőhelyeknél – beszélt a tanévkezdettel együtt elrajtoló új kampány előzményeiről Pokorni Zoltán polgármester. – A program sikeres volt, csökkent a zebráknál bekövetkezett balesetek száma, ám a téma változatlanul aktuális. Az utóbbi időben is történtek személyi sérüléssel járó balesetek a Hegyvidéken, tavaly például a Csaba utca és a Maros utca kereszteződésénél egy kezében gyermeket tartó édesanyát ütöttek el a kijelölt átkelőhelyen.”Orszagos_kampany_indult_a_hegyvideken1A polgármester elmondta, hogy a Németvölgyi Általános Iskolánál elsőként felállított interaktív kaput a kerület összes oktatási intézményéhez elviszik a következő hetekben, majd más kerületeknek, városoknak adják kölcsön a kampány kellékeit. Óbuda, Zugló, Csepel, Kispest és Pécs már jelezte, hogy szívesen csatlakozna a Hegyvidéki Önkormányzat kezdeményezéséhez.
Sztanyó István, a XII. kerületi rendőrkapitányság vezetője arról szólt, hogy a gyerekek a nyári szünet után, a tanév kezdetekor vannak kitéve a legnagyobb veszélynek, mert ebben az időszakban hirtelen megnő a forgalom. Ilyenkor a kapitányság munkatársai – a hegyvidéki rendészek és polgárőrök közreműködésével – az iskolák környékén személyes jelenlétükkel segítik a diákok biztonságos közlekedését. Emellett azonban a szemléletformálásra is nagy szükség van, és ebben a rendőrkapitány szerint kiemelkedő szerepet vállal az önkormányzat.
„A gyermekem születése óta sokkal óvatosabban közlekedek” – kapcsolódott az elhangzottakhoz a Hegyvidéken élő Nagy László, aki közismert sportolóként népszerűsíti az országosan meghirdetett kampányt. A kézilabdázó felidézte, hogy tizenkét évig Barcelonában lakott, ahol óriási a forgalom, és az autósok mindenért dudálnak, ezzel együtt a zebráknál tiszteletben tartják a gyalogosok elsőbbségét.

sz.