Viragos_Magyarorszag-dijra_palyazik_a_Hegyvidek

Virágos Magyarország-díjra pályázik a Hegyvidék

Nemcsak a parkfenntartással foglalkozó szakemberek, hanem a XII. kerületben élők is sokat tesznek azért, hogy szebbek legyenek zöld területeink. A látványos eredményeket látva a Hegyvidéki Önkormányzat úgy döntött, benevez a Virágos Magyarország versenyre.

Huszonötödik alkalommal hirdette meg a Magyar Turisztikai Ügynökség a Virágos Magyarország Környezetszépítő Versenyt, amin az idén a budapesti kerületek kategóriájában a Hegyvidéki Önkormányzat is elindult. A szakmai zsűri két tagját a helyi zöld iroda munkatársai kalauzolták végig a XII. kerületben, hogy bemutassák, milyen eredménnyel gondozza az önkormányzat és számos hegyvidéki közösség a különböző adottságú zöld területeket.
„Az önkormányzat épületétől indultunk, ahol a zsűritagok megnézték a tavaly elkészült zöldtetőt, majd a 2016-ban átadott Városháza teret” – idézte fel a hegyvidéki zsűrizés részleteit Rózsa Zoltán, a zöld iroda vezetője. A MOM Kulturális Központ fél évvel ezelőtt felújított játszóteréhez és a több ütemben megszépülő Csörsz parkba is elsétáltak a szakértők, utána pedig a Hegyvidék gyöngyszeméhez, az egykori lóvasút-végállomás példásan helyreállított, környezetében is megújuló műemlék épületéhez látogattak el. Jártak az önkormányzat által gondozásba vett Normafánál is, amelynek „kapujában”, a Hotel Olimpia helyén hamarosan park épül, majd a hegyről leereszkedve szemrevételeztek több zöld szigetet, amit a környékbeliek ápolnak.
„A versenyben nem csak az számít, mekkora területet tartunk rendben. Bár e téren is jelentős az önkormányzat teljesítménye – az intenzíven fenntartott terület nagysága közel kétszázezer négyzetméter –, legalább ennyire fontos, hogy a lakók is aktívan részt vesznek a zöld területek gondozásában” – magyarázta az irodavezető, aki kiemelte, hogy a Zöldfelület Gondnoksági Program keretében már közel húsz kisebb területnek lettek gazdái lakók, diákok és munkahelyi közösségek.
Rózsa Zoltán elmondta, hogy az önkormányzat a park- és játszótérfejlesztések tervezésébe is bevonja a helyi közösségeket, az itt élők fórumok, szavazások keretében dönthetnek a legfontosabb kérdésekről. A fenntarthatóság elvét szem előtt tartó fejlesztések a Hegyvidék közép- és hosszú távú koncepcióihoz igazodva valósulnak meg: ilyen a többi között a környezetvédelmi program, a fasorstratégia, valamint a helyi építési szabályzat, ami a környezetbarát megoldásokat, például a zöldtetők és zöldfalak kialakítását részesíti előnyben.

z.