Zajlik_a_Varoshaza_ter_ujjaepitese

Zajlik a Városháza tér újjáépítése

Néhány órán keresztül szó szerint „földöntúli” állapotok uralkodtak a Városháza téren és környékén augusztus 2-án, miután hajnali két órakor a Margaréta játszótér Városháza tér felőli bejárata előtt eltört egy 400 milliméter átmérőjű főnyomócső. A 16 bar nyomáson feltörő víz több méter magasba emelte a burkolat darabjait, majd rövid idő alatt egészen a Böszörményi útig alámosta a tér jelentős részét.
Nemcsak a kövezetet nyomta fel, hanem több helyen megrongálta a betonalapot, sőt, a beton alatti, homokos, kavicsos feltöltés is károsodott. Az ágyazati anyagot a Déli pályaudvarig vitte az áradat. A kőlapok helyenként megsüllyedtek, a több irányú feszültségtől átboltozódtak, a lapok eltörtek. A csőtörés összesen a tér 1400 négyzetméteres területét érintette.Zajlik_a_Varoshaza_ter_ujjaepitese2A szökőkutak föld alatti szivattyúaknái megteltek sáros vízzel, a gyors áramtalanításnak köszönhetően azonban a gépek sértetlenek maradtak. A víz betört a polgármesteri hivatal alagsorába, és elárasztotta a most épülő Hegyvidéki Kulturális Szalon alsó szintjét. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a környező lakóházakat nem érintette a baleset.
A csőtörést a portaszolgálat jelezte a vízműveknek, amelynek a szakemberei rövid időn belül a helyszínre érkeztek, és lezárták az érintett vezetékszakaszt. A reggeli feltárás és kárfelmérés után, a Hegyvidéki Önkormányzat nyomatékos kérésére, még aznap megkezdődött a helyreállítás.
A vízművek kicserélte a sérült vezetékszakaszt, és megszüntette a munkagödröt, egy nappal a csőtörés után pedig az önkormányzat kivitelezői is elkezdték a munkát. Ennek első lépése volt az egész Városháza tér kitakarítása, valamint a hátramaradt víz kiszivattyúzása a Hegyvidéki Kulturális Szalon liftaknájából és földszinti tereiből, továbbá a polgármesteri hivatal pinceszintjéből és az itteni liftaknából.
A tér újjáépítése a két évvel ezelőtt lerakott térkő felszedésével indult. Szakértői vélemény alapján a betonaljzatot több helyen teljesen kicserélték a szakemberek. Jelenleg a burkolás zajlik, ahol lehet, visszakerülnek a régi, sértetlen lapok, várhatóan azonban mintegy 500 négyzetméterre új kövezet kerül. A tervek szerint az építkezés szeptember közepére befejeződik.
A nem várt (vis major) esemény megoldása mellett a nyáron több út-, járda- és lépcsőfelújítást végeztetett el az önkormányzat. Elkészült a Határőr út Abos utca és Istenhegyi út közötti szakaszának rekonstrukciója, a fejlesztés során 115 méter hosszan új aszfaltburkolatot kapott a kocsiút.Zajlik_a_Varoshaza_ter_ujjaepitese3Megújult a bal oldali járda az Ormódi utcában, a Kempelen Farkas utca és a Mártonhegyi út között. A munkálatok során a kivitelezők felbontották az aszfaltburkolatot, a szegélyt előregyártott betonelemekre cserélték, a gépkocsibejárók, parkolók elé az autók beállását segítő idomokat építettek be.
Nemcsak a járda járófelülete, hanem a teljes alépítmény is megújult a Nárcisz utcában, a Tamási Áron utca és a Mártonhegyi út között. A szerkezettel együtt visszaépítették a Napos úti lépcsőt, amely ízléses térkő burkolatot és biztonsági korlátot kapott. Lakossági kérésre az önkormányzat átépíttette a Borbála lépcsőhöz vezető, korábban betonlapokkal burkolt, ezért botlásveszélyes járdát. A gyalogosok ma már egy kényelmes, térkővel újraburkolt, szélesített gyalogjárót használhatnak, amelynek fakorlátját a jobb használhatóság érdekében fémre cserélték.
Már használatba vette a nagyközönség a Gesztenyés kertben kialakított futókört. A gumiburkolattal ellátott, nagyobbrészt a meglévő gyöngykavicsos ösvényt követő, 400 méter hosszú pálya a Normafa-futókörhöz hasonlóan sárgásbarna színű, amiről a parkot használók döntöttek. Különlegessége, hogy a lefutott távolság könnyebb számontartását százméterenkénti felfestés segíti. Az útátvezetéseknél megerősített burkolatot alkalmaztak, a nyomvonalat pedig úgy jelölték ki, hogy egyetlen fát sem kellett kivágni.
Jól halad a Hegyvidéki Kulturális Szalon közvetlen környezetének rendezése, ami a kertészeti munkák mellett magában foglalja a szomszédos épülethez vezető lépcső áthelyezését, a kapcsolódó járdák térkövezését, valamint a kifejezetten ide tervezett utcabútorok telepítését. Szintén folyamatban van az Ada utca alsó részének felújítása, ahol új szegély, víznyelők és burkolat készültek, és 40 méter hosszan a teljes útszerkezetet is kicserélik a szakemberek. Dolgoznak a kivitelezők a Nógrádi utcában is, ahol közel 500 méter hosszan felmarják, majd újraaszfaltozzák a kocsiutat és a járdát, továbbá a kicserélik a szegélyeket.

sm.