Aki_kobor_allatot_etet_felelosseget_vallal_erte

Aki kóbor állatot etet, felelősséget vállal érte!

Különösen a Hegyvidék zöldövezeti részein gyakori a gazdátlan kutyák és macskák etetése, ami nemcsak a társasházak lakói, hanem az adott utcában élők körében is megannyi vitás helyzetet eredményezhet. Ezek megelőzése érdekében nem árt tisztában lenni azzal, milyen kötelezettségeket vállal, aki kóbor állatot befogad, vagy rendszeresen etet, és ezzel magához szoktat.
A jó szándékú állampolgár ezekben az esetekben teljes felelősséggel tartozik az állatért, amely jogi értelemben a felügyelete alá kerül – tudtuk meg a polgármesteri hivatal hatósági irodájától. Ettől kezdve pedig köteles gondoskodni a tartásáról, például a kötelező oltások beadatásáról, és az esetleges károkozásokért is helyt kell állnia.
A kutyák esetében idetartozik a támadás, harapás, ami különösen az erdőkből becsalogatott állatnál fordulhat elő, hiszen nem tudni, mennyire szokta meg az ember közelségét, így a viselkedése kiszámíthatatlan. Könnyen agresszívvá válhat számára szokatlan hang- és fényjelenségek hatására, mint amilyen egy garázsajtó hirtelen kinyílása, az autók dudálása vagy egy erős fékezés. Ugyanígy egy másik eb jelenlétére is reagálhat nem várt módon, akár támadólag.
Ennél lényegesen gyakoribb probléma az etetés miatti szennyeződés, ami sűrűn előfordul a társasházaknál és közterületen is. Ez utóbbit a szabálysértési törvény a köztisztasági szabálysértés keretében szankcionálja. A társasház számon kérheti a takarítás hiányát, és jogosan követelheti a közös helyiségekbe, vagy az udvarba, kertbe kitett eledel (tálak) eltávolítását.
Rengeteg gondot okoz a macskák helyi elszaporodása, ami egyenes következménye az etetésnek és az odaszoktatásnak. Ezzel szemben szintén felléphet a társasház közössége, és felszólíthatja a tulajdonostársat, lakótársat, hogy ne használja a közös területeket a rendeltetésükkel ellentétes célokra. A kutyák, macskák etetése helyett a megoldás a végleges befogadás, vagy kutyák esetében a Fővárosi Állategészségügyi Szolgálat értesítése a 06/1-347-08-30-as telefonszámon.
A Hegyvidéki Önkormányzat is szabályozza az ilyen helyzeteket. A közösségi együttélés alapvető szabályairól és azok jogkövetkezményeiről szóló kerületi rendelet 4. paragrafusa kimondja, hogy tilos szennyező módon etetni gazdátlan állatot – különösen galambot és macskát – épület közös használatra szolgáló területén. Tilos vaddisznóknak élelmet kihelyezni, kivéve az erre jogosult erdészeti szakszemélyzet tagjait. Aki ezeket a tilalmakat megszegi, a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást valósít meg, és 50 ezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

M.