Bekelang_a_Budaiban

Békeláng a Budaiban

Rendhagyó történelemórákat tartottak a BGSZC Budai Középiskolájában Kocsis Zsolt és Spalovszky Csaba pedagógusok kezdeményezésére. Dr. Horváth Zita történész, felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár és prof. dr. Gerő András történész mellett az előadók között volt Udovecz György honvéd ezredes, katonai hagyományőrző, valamint két magyarországi lovagrendi tag, Bárdossy Péter, a Habsburg-Lotaringiai-ház Aranysarkantyús Vitézi Lovagrendjének nagypriorja és dr. Király Kornél, a Jeruzsálemi Szent Lázár Katonai és Kórházi Lovagrend képviselője.
A Budai Középiskola hosszú ideje együttműködik a Herta Margarete és Sandor von Habsburg-Lothringen királyi hercegi pár nevével fémjelzett Flame of Peace (Békeláng) szervezettel. Ez a kapcsolat és a Habsburg Birodalom felbomlásának századik évfordulója adta az apropóját a történelmi napnak, amin lehetőség nyílt arra, hogy az előadók kiemeljenek olyanokat, akik a Habsburg-ház tagjaiként a magyar nép javát és érdekeit szolgálták. Azokról is megemlékeztek, akik példaértékű tevékenységet folytattak a béke megteremtése, megőrzése érdekében a Rákóczi-szabadságharcot lezáró szatmári béke után. Szóba kerültek a közbeszédben, vagy akár az iskolai oktatásban is kevéssé említett lovagok és lovagrendek is, annak érdekében, hogy a történelmi tanulmányok margójáról visszakerüljenek az őket megillető helyre.
Ezt a célt szolgálja a középiskolák közötti tanulmányi verseny is, amely a remények szerint a nagykövete lesz a felsőoktatási orientáció, a bölcsészettudományok népszerűsítésének, az értékek közvetítésének. A verseny jövő márciusi eredményhirdetésén a Habsburg hercegi pár adja majd át a díjakat a nyerteseknek.

-os