Hagyomanyos_halle_vacsora_a_Svabhegyen1

Hallévacsora a Svábhegyen

Karácsony előtt immár tizedik alkalommal hirdette meg a svábhegyi hallévacsorát az Istenhegyi Szent László Plébánia és a Svábhegyi Református Egyházközség. A Diana parkban felállított sátorban a Bajai Halászcsárdából hozott ünnepi finomság mellett meleg teát és forralt bort is kínáltak a szervezők. Aki akarta, hazavihette az ételt, de – és ez különösen fontos jellemzője a programnak – akár helyben, baráti társaságban is elfogyaszthatta.
Az ökumené jegyében megtartott vacsora egy régi hagyomány felelevenítése, amelyet Berta Zsolt református és Kocsis István katolikus lelkész, valamint Fonti Krisztina hegyvidéki alpolgármester a kezdetektől támogat – beszélt az előzményekről Béres L. Attila, a program ötletgazdája. A két világháború között és még a negyvenes évek végén is a mai Diana park területén karácsony előtt összegyűltek a környékbeliek, hogy bográcsokban, nyílt tűzön, közösen készítsék el a halászlét szentestére.Hagyomanyos_halle_vacsora_a_Svabhegyen2„Az ételért, italért kapott adományokból a két egyházközség szegényeinek karácsonyát tesszük szebbé, valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található Szendrőlád Református Családi Napközijének vásárolunk ajándékokat. Ha marad étel, azt a Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthonának adjuk” – mondta Béres L. Attila, hozzátéve, hogy az ünnepi program alkalmat ad a beszélgetésre, a közösség megerősítésére is.
Erről is szólt az eseményt megnyitó Fonti Krisztina, aki szerint advent idején különösen fontos, hogy a nagy rohanásban megpihenjünk, megnyugodjunk kicsit, hiszen ennek az időszaknak éppen ez lenne a lényege. „Ezt adja meg nekünk ez a rendezvény: hogy összejöjjünk, beszélgessünk, együtt legyünk másokkal, ne csak boltokba futkossunk – fogalmazott az alpolgármester. – Nem szabad hagynunk, hogy a világ zaja tönkretegye az ünnepet!”

M.