Iskolas_es_ovodas_klimanagykovetek

Iskolás és óvodás klímanagykövetek

Az akkor 9 éves Felix Finkbeiner 2007 januárjában arról írt iskolai dolgozatában, hogy a szén-dioxid-kibocsátás ellensúlyozására a gyerekek világszerte ültessenek el összesen egybillió fát. Ezt az ötletet valósítja meg a Plant for the Planet elnevezésű nemzetközi kezdeményezés, amelyet nemrégiben mutatott be a Hegyvidéken Sebestyén Zita és Bodányi Cecília.
Az új Hegyvidéki Kulturális Szalon adott otthont az egész napos rendezvénynek, amelyre a XII. kerületi Tamási Áron, ELTE Gyertyánffy István és Virányos iskolából 37 általános iskolás jelentkezett. Rajtuk kívül óvodások is részt vettek a programon.
Először egy idősebb diák összefoglalta a globális problémákat, valamint bemutatta a Plant for the Planet működését. A hegyvidéki gyerekek rendkívül felkészültek voltak a témában, több helyzetet már a képanyag bemutatásakor felismertek és értelmeztek.
Az elhangzott előadásra épülő word game játék következett: egy világtérképen kellett tárgyakat elhelyezni. A lufik a szén-dioxid-kibocsátást, a cukrok a népességet, az aprópénz a jólétet jelképezték. A játékosok megjelölték a térképen, hogy hol van szárazság, honnan jönnek a klímamenekültek. Arról is beszéltek, hogy egy-egy probléma a világ több pontján is aktuális lehet.
A moderátorok igyekeztek kérdésekkel rávezetni a gyerekeket a helyes válaszokra. Ezt követte egy retorikai felkészítés arról, hogy miként lehet színvonalas előadást tartani a reggel látott, hallott prezentáció alapján. Ebéd után egy többször iskolázott fát – a Hegyvidéki Önkormányzat ajándékát – ültettek el a résztvevők a Városháza téren, termőfölddel megtömött papírpoharakba pedig vörösjuhar-magokat helyeztek. Ha ezek kihajtanak, iskolai projektek részei lehetnek.
A pihenésként végzett tinijógában a mozdulatok a növények életét, növekedését szimbolizálták. A word coffe feladatban a meggyőzés kapott főszerepet: hogyan lehet rávenni a kortársakat, a felnőtteket és a médiát, hogy álljanak ki a faültetésért, a Plant for the Planet programért. Zárásként a gyerekek röviden bemutatták a délelőtti előadást, majd közösen ismertették az iskolákba szánt projekteket. Végezetül 37 általános iskolást, 3 tanárt és 2 óvodást ünnepélyes keretek közt klímanagykövetté avattak.

M.