Kemeny_sport_es_show_egyszerre1

Kemény sport és show egyszerre – történelmet írtak a rokizók

Két héten belül a junior-Európa- és -világbajnokságot is megnyerte a Rock and Magic SE akrobatikus rock and roll egyesület Party Team csapata. Az évek óta a Tamási Áron iskolában készülő, 14-15 éves lányokból álló formáció tagja Illés Rebeka, akit a sportágról és a remek eredményekről kérdeztünk.

– Mi is pontosan az akrobatikus rock and roll?

– Egy rendkívül dinamikus tánc, ami mára helyet követelt magának a hivatalos sportágak között. A gyors zenének és az intenzív mozgásnak köszönhetően az egész testet, az összes izmot megmozgatja.

– Mennyiben sport és mennyiben show? Esetleg mindkettő?

– Ha a felkészülést nézzük, akkor egy kemény sportról beszélünk, hiszen ahhoz, hogy minden a helyén legyen a színpadon, rengeteget kell edzeni. Ugyanakkor a végeredmény egy rendkívül látványos show. Szóval, én mindkettőnek mondanám.

– Kiknek ajánlható, milyen képességeket, tehetséget igényel, és mi az, ami tanulható?

– A gyerekek akár óvodáskorban elkezdhetnek rokizni, de általában alsó tagozatban iratkoznak be edzésekre az iskolájukban. Mivel a tanulást az alapoktól kezdik, szinte mindent el lehet sajátítani, amivel sikeresek lehetnek. Viszont a mozgás és a tánc szeretete nélkül mindez semmit sem érne.

– Az akrobatikus rock and roll legismertebb hazai képviselője a Rock and Magic SE. Mit lehet tudni az egyesületről?

– Valóban, az egyesületünk a legnagyobb és a legsikeresebb az országban. Sok intézményben vannak tanfolyamok, amiket kiváló szakemberek tartanak. Lengyel Veronika tizenháromszoros világbajnok szakedző, táncpedagógus, koreográfus az egyesület irányítója, egyben a felnőtt- és a mi juniorcsapatunk vezetőedzője.

– Nemrégiben páratlan eredményt ért el csapatotok, a Party Team: rövid időn belül megnyerte a junior-Eb-t és -vb-t is.

– A junior-Eb-t októberben rendezték Prágában, majd két héttel később következett a grazi vb, mindkettőről hazahoztuk az aranyérmet. Ugyanezt a felnőttek is elmondhatják magukról, a The Szupergirls nyáron Horvátországban diadalmaskodott az Eb-n, szeptemberben pedig Svájcban lett világbajnok. Az akrobatikus rock and roll történetében ez most először fordult elő, ráadásul mi, magyarok, mindjárt dupláztunk, hiszen két kategóriában is történelmet írtunk.

– A juniorversenyeken a Transformers produkcióval indultatok. Honnan jött az ötlet?

– A produkciót általában egy bizonyos történet köré építjük. Az egyesületben sok ember segíti az edzők munkáját és a mienkét is, köztük vannak azok, akik kitalálják a megvalósítandó témákat, ezúttal a Transformers című filmet.

– Hogyan alakult az Eb és a vb, mikor éreztétek, hogy meglehet a győzelem?

– Prágában az elődöntő és a középdöntő után is az első helyen álltunk, egész nap vezettünk a versenyen, így tulajdonképpen rajt-cél győzelmet arattunk. A vb-n picit nehezebben kaptuk el a fonalat, az elődöntőből a harmadik helyen jutottunk tovább, aztán a középdöntőből már az első helyen kerültünk be a döntőbe. A sportágunkban a versenyek eléggé összetettek, ezért úgy mentünk el mindkét helyre, hogy bármi megtörténhet, hiszen sok minden befolyásolja a részeredményeket és a végeredményt. Végül jól alakult minden, az Eb-ről és a vb-ről is aranyéremmel térhettünk haza.

– Kik alkotják a Party Team csapatot, hogyan találtatok egymásra?

– Alapvetően már kisiskolás korunk óta ismerjük egymást a lányokkal és az edzőinkkel, Lengyel Veronikával, Steiner Szandrával, Mészáros Viviennel. Az egyesületünkben mindenki mindenkivel nagyon jó kapcsolatot ápol. A Transformers produkcióban viszont, ebben a felállásban, csak egy éve táncolunk együtt.

– Mekkora munka van a nagyszerű sikerek mögött? Mennyit kellett dolgozni ahhoz, hogy felérjetek a csúcsra?

– Egy héten négy edzésünk van, de versenyek előtt hétvégén is szoktunk készülni. Nem titok, rengeteget dolgoztunk azért, hogy eljuthassunk idáig, de minden perc megérte!

– Milyen kerületi kötődései vannak a tagoknak, hogyan került a csapat a Hegyvidékre?

– Mivel a Rock and Magic SE-nek a budai kerületekben vannak a tanfolyamai, így a csapat nagy része ezen a környéken lakik. Az edzéseink főként a Tamási Áron iskolában zajlanak.

– Hogyan tovább, mik a jövő évi céljaitok?

– Mindenképpen szeretnénk a felnőtteknél is olyan sikereket elérni, mint a példaképeink, a The Szupergirls tagjai és edzőik, Lengyel Veronika, Tóth Bence, Fekete Kinga. A cél tehát újra a duplázás: immár a felnőttek között is megnyerni az Európa- és a világbajnokságot!Kemeny_sport_es_show_egyszerre2

sm.