Kulonleges_mentoautot_kapott_a_szivklinika

Különleges mentőautót kapott a szívklinika

Akut, intenzív ellátáshoz szükséges eszközökkel és gyógyszerekkel felszerelt mentőautót adományozott a BM Heros Zrt. a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájának. A járművel az intézmény falain kívül is lehet majd hasznosítani a mesterséges keringést biztosító, úgynevezett ECMO készüléket, ami azoknak segíthet, akiknél ugyan azonnal megkezdik az újraélesztést vagy a keringés helyreállítását, ám ennek ellenére nem áll helyre a spontán keringés.
A mentőkocsi átadása alkalmából megtartott sajtótájékoztatón dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora arról beszélt, hogy a statisztikák ugyan javulnak, évente mégis 25 ezren halnak meg Magyarországon hirtelen szívhalálban és heveny szívelégtelenségben. Céljuk, hogy olyan betegeken is segíteni tudjanak, akiken eddig nem lehetett, ezért a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán bevezetik a helyszíni ECMO programot.
Ennek lényege, hogy az egyetem orvosainak közreműködésével a helyszínen, vagy akár egy másik kórházban is kaphat esélyt a kezelhetetlen heveny szívelégtelen vagy hirtelen szívhalált halt beteg. A helyszíni ECMO-val a rektor szerint 25 százalékkal növelhető a betegek túlélési esélye.
Az ECMO (extracorporalis membrán oxigenátor) egy speciális szívmotor; a beteg combartériájába és vénájába vezetett két cső segítségével valósul meg a testen kívüli keringés. Akár öt-hat napig is pótolhatja a szívet, ennyi idő pedig elegendő a pontos diagnózis felállításához, a spontán szívműködés helyreállásához, vagy ahhoz, hogy a szakemberek akut szívátültetést végezzenek a betegen, esetleg tartós keringést biztosító műszívet kapjon. A speciális szívmotort jelenleg is használják a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika súlyos állapotú, például szívinfarktusos, szívoperált pácienseinek ellátása során.
Dr. Merkely Béla elmondta, hogy a BM Heros Zrt. által felújított és a Semmelweis Egyetem számára felajánlott speciális gépkocsi egyrészt az induló ECMO program alapját képezi majd, továbbá a városmajori klinikán kezelt más súlyos, akár kritikus állapotú betegek esetleg szükséges szállítása is megvalósulhat a mozgó intenzív osztály segítségével. Az orvosi gárdát a klinika adja, aneszteziológus, szívsebész, kardiológus lesz a csapat tagja az intenzív terápiás szakasszisztensek mellett. A rektor hozzátette: a klinika saját forrásból egy másik hasonló mentőautót is beszerez a közeljövőben.