Masokon_segiteni_a_legnagyobb_orom2

Másokon segíteni a legnagyobb öröm

Sokszor egy kedves szó, mosoly, szívből jövő ajándék csodákra képes. Különösen igaz ez az ünnepek idején, amikor még nagyobb szükség van a jó cselekedetekre. Szerencsére ezekből nem volt hiány a Hegyvidéken, az iskolák és egyéb kerületi intézmények, cégek jóvoltából több jótékonysági program zajlott a múlt esztendő utolsó heteiben a XII. kerületben.

Immár tizedszer szervezett „cipődobozos” karácsonyi ajándékgyűjtést a Sashegyi Arany Iskolaalapítvány az erdélyi Válaszúton működő magyar szórványkollégium 4–11 éves fiataljai részére. A helyet működtető, decemberben Prima Primissima díjat elnyerő Kallós Zoltán Alapítvány a Kolozs megye több mint harminc szórványtelepülésén nehéz körülmények között élő magyar gyerekek anyanyelvi oktatását teszi lehetővé.
A kollégium napi ötszöri étkezést, szállást, magas színvonalú oktatást, szabadidős és kulturális programokat, higiéniai és orvosi ellátást, tanszereket, ruházkodást, utaztatást (pénteken hazaviszik, vasárnap visszahozzák a gyerekeket) biztosít. Mindezt elsősorban adományokból, hiszen a román kormánytól nem kap támogatást.
A „Kallós-gyerekek” 5. osztálytól Szamosújváron tanulhatnak tovább magyarul, ami a magyarság megmaradásának záloga. Számukra különösen fontos megerősítés, amit az Arany János iskola diákjaitól kapott ajándékok jelentenek.
Az iskolaalapítvány felhívására a hegyvidékiek több mint száz ajándékcsomagot állítottak össze, és juttattak el Erdélybe. Mindegyikre ráírták, ki küldi, és hány éves lánynak vagy fiúnak szánja, így téve még személyesebbé a csomagot. A válaszúti kollégium könyvtára számára könyvadományokat is gyűjtöttek. Masokon_segiteni_a_legnagyobb_orom3

*

A hagyományokhoz hűen ismét jótékony célra fordította a Luca-napi vásár bevételét a Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnázium. Ezúttal a Magyar Hospice Alapítvány kapta meg a több mint egymilliós adományt, amit a szervezet a beteg gyereket nevelő családok megsegítésére fordít.
Az érintettek, ajándékutalvány formájában, már hozzájutottak az összeg egy részéhez. Erről képes beszámolót is küldtek, így a tamásis gyerekek és tanárok közelebb kerülhettek azokhoz, akiket ismeretlenül támogattak. Mint az alapítvány képviselője elmondta, rendkívül jelentős felajánlásról van szó, ehhez fogható mértékűt iskolai közösségtől még soha nem kaptak.

*

A jótékonysági gyűjtés mellett – amiről előző lapszámunkban olvashattak – úgyszintén régi hagyomány, hogy a Virányos Általános Iskola alsósai egy kis „gyerekzsivajjal”, házilag készült édességekkel és az ilyenkor elmaradhatatlan ünnepi műsorral lepik meg a közeli idősotthon lakóit. Bár az intézmény fogadóhelyisége meglehetősen kicsi, a diákok ügyesen feltalálták magukat, sikerült mosolyt csalniuk a nézők arcára.
Egy nappal később az iskolában a gyerekek karácsonyi pásztorjátékot tartottak, a műsorban valamennyi évfolyam képviseltette magát. A szokásos népénekekkel, versekkel, angyal- és pásztortánccal, fuvolajátékkal színesített színpadi produkció részeként a szöveges előadást kiegészítő filmjelenetek, zongorajáték, továbbá az „angyali” csengettyűk bevonása számítottak újdonságnak. További meglepetésként a műsort záró kórusmű előadói közt a tanári kar tagjai is feltűntek.

*

Évek óta részt vesz a Rákóczi Szövetség adományozó programjában a Zugligeti Általános Iskola. A tanulók ezúttal is tartós élelmiszereket, édességet, mesekönyveket és játékokat hoztak, a felajánlásokat az előző évekhez hasonlóan határon túli magyar gyermekotthonok, iskolák, óvodák és közösségek kapták meg.
Korábban a többi között Böjte Csaba Gálospetri Szentháromság Gyermekotthona és a Székelyhídi Napköziotthon, észak-partiumi magyar iskolák és óvodák Szilágycsehtől Nagykárolyig, a kárpátaljai ráti gyermekotthon, a munkácsi magyar közösségek, az ukrán határ közeli szórvány- és peremközösségek, valamint a délvidéki Lurkó Házak gyermekotthonai jutottak adományokhoz. Mivel a gyűjtést szervező Rákóczi Szövetség előre jelezte, mire lenne leginkább szükség, így szinte személyre szóló csomagokat állítottak össze a fiatalok. A Zugligeti iskolában megtartották a szokásos karácsonyi kirakodóvásárt is, ennek bevételét az osztálykirándulások költségeire fordítják.

*

A Gyakorlóiskolák Iskolaszövetségének felhívására a múlt évben is részt vett az ELTE Gyertyánffy István Gyakorló Általános Iskola a csángó magyar gyerekeket támogató jótékonysági programban. A diákok cipődobozokba gyűjtötték a meglepetéseket. A hagyományos Luca-napi vásárt összekötötték az „Állatok karácsonya” című saját szervezésű programjukkal, amelynek részeként tárgyi adományokat gyűjtöttek a kis kedvencek számára. A vásár bevételét a NOÉ Állatotthon Alapítvány javára ajánlották fel. Valamennyi portékát a gyerekek készítették, méghozzá többnyire újrahasznosított anyagokból. Csatlakoztak az Egy bögre segítség felhíváshoz is, ennek keretében Budapesten és Pest megyében működő gyermekotthonok és hajléktalanszállók lakói részére gyűjtöttek adománybögréket.

*

A korábbi évekhez hasonlóan ismét közösen gyűjtött adományokat a BGSZC Budai Középiskolája, az OTP Fáy András Alapítvány, a budapesti és nyíregyházi OK Oktatási Központ, az OTP Bank Marketing Igazgatósága, a Humanitas Szociális Alapítvány és a jászárokszállási Deák Ferenc Gimnázium. Ezúttal 150 nagyméretű, akár 50 kilós súlyt is kibíró, úgynevezett cukroszsákot töltöttek meg tartós élelmiszerekkel, ezeket jászsági, nyírségi és Győr környéki kistérségekben élő családok kapták meg. Külön gondoltak a gyerekekre, nekik személyre szóló játékokat küldtek.
Rajtuk kívül a jászsági és a nyíregyházi kistérségben két óvoda kapott könyveket és játékokat. Az összes csomagot vidám rajzokkal, kedves üzenetekkel tették barátságossá, még ünnepibbé. A dekorációkra most először szavazni is lehetett, a legtöbb voksot begyűjtő csomag készítői jutalmat kaptak. Masokon_segiteni_a_legnagyobb_orom4

*

A tankonyhában szükséges alapanyagok és karácsonyi édességek – ezt az adományt helyezte a Gennaro Verolino iskola karácsonyfája alá a Budaconsum Kft., amely a CBA-csoport tagja, s amely cég vegyes kiskereskedéseiben a vásárlók dönthették el, milyen termékek megvásárlásával szeretnék segíteni az itt tanuló diákokat.
Az ünnepélyes átadáson részt vevő Pokorni Zoltán polgármester elmondta, hogy a tulajdonos maga jelentkezett és érdeklődött az iránt, hogy a XII. kerület mely intézményében vagy iskolájában örülnének legjobban a szeretetet jelképező karácsonyi csomagoknak. Ráadásul a vásárlóktól két hét alatt összegyűlő adományt a cég a végén megduplázta. Ammerné Nagymihály Emília, a Gennaro Verolino iskola igazgatónője hálás szívvel köszönte meg, hogy a polgármester az ő iskolájukat ajánlotta, mint mondta, a tankonyhában valóban nagy hasznát veszik azoknak az alapanyagoknak, amiket kaptak, és természetesen a karácsonyi édességeknek is nagyon örültek a gyerekek.
Ajándékot nemcsak kapni, hanem adni is jó, és a fiatalok a maguk módján akarták megköszönni, hogy gondoltak rájuk. A vendégek – Gyelán Emese, a kft. tulajdonosa és Soós Réka marketingigazgató – az általános iskola autista gyerekei által készített képeket, a háztartástanos diákok által főzött narancslekvárt és az idősebb tanulók szövött ajándéktárgyait kapták meg emlékként. Ahogyan az igazgatónő fogalmazott: ily módon az egész iskola háláját jelképezik az ajándékok. Masokon_segiteni_a_legnagyobb_orom5

*

Ezúttal közel negyven, a kerületben élő, állami gondozott gyerek álmait váltották valóra a MOM Sport Angyalai a karácsonyi kakaópartin.
„Hatodik alkalommal hirdettük meg a jótékonysági felhívást, ami arról szól, hogy a jelentkezők teljesítik a gyerekek kívánságait. Azt szeretnénk, hogy közülük minél többen átéljék a karácsony csodáját, még bensőségesebb legyen számukra a szeretet ünnepe – beszélt a kezdeményezésről Buranits Ildikó, a MOM Sport vezetője. – A hat–tizenkét éves gyerekek lerajzolták, vagy leírták, mi okozna nekik örömet. Hat év alatt közel háromszáz ajándékkal kedveskedtek az Angyalok, akik az idén negyven kívánságot teljesítettek. Felemelő és nagyszerű érzés részese lenni a programnak, és látni a mosolygós arcokat.”
Ezúttal is voltak, akik megőrizték az anonimitásukat, mások személyesen adták át csomagjaikat. Köztük ismert emberek: többek közt Szentpéteri Eszter műsorvezető, Baji Balázs világbajnoki ezüstérmes gátfutó, Gájer Bálint énekes, Kabát Péter volt válogatott labdarúgó és Kis Grófo is eljött a kakaópartira. Ott volt Bicskeiné Anna, az egykori szövetségi kapitány, Bicskei Bertalan özvegye, aki a kezdetek óta lelkes résztvevője a jótékonysági rendezvénynek.
„Támogatóink sok esetben továbbra is látogatják a gyerekeket, akik közül egy a programnak köszönhetően már családban tölthette a mostani karácsonyt. Egy másik állami gondozott családba fogadása folyamatban van. Azt hiszem, ez a kezdeményezésünk eddigi legnagyobb eredménye” – mondta Buranits Ildikó.
Az ajándékok átadása után a szervezők mindenkit megvendégeltek. A MOM Sport jóvoltából finomságokkal megrakott asztalok várták a gyerekeket. Masokon_segiteni_a_legnagyobb_orom1

*

Budapesten és Pest megyében működő gyermekotthonok, valamint hajléktalanokat és fogyatékossággal élő embereket ellátó intézmények számára szervezett adománygyűjtést a Hegyvidéken is aktívan jelen lévő Rehab Force Nonprofit Kft. A nemes kezdeményezést a Hegyvidéki Önkormányzat és a Virányosi Közösségi Ház is támogatta.
Az ünnepek előtt kérdezték meg a segítő szervezeteket, szükségük van-e néhány bögrére. Amikor kiderült, hogy van, méghozzá összesen több mint ezerre, egy pillanatra elbizonytalanodtak, de nem adták fel, nekiláttak a gyűjtésnek – mesélt az előzményekről a polgármesteri hivatal előtt megtartott ünnepélyes „eredményhirdetésen” Szabó Péter. A megváltozott munkaképességűeket alkalmazó cég munkatársa elmondta, hogy nemcsak teljesítették a feladatot, hanem dupla annyi, összesen kétezer bögrét gyűjtöttek, ezeket húsz szervezet között osztják el. Az ajándékokból jut a többi között az Oltalom Karitatív Egyesület női és férfi-hajléktalanszállójának, az AGA Gyermekotthonnak, a Bolyai Gyermekotthonnak a Baptista Integrációs Központnak és az Üdvhadseregnek.
Judákné Varga-Kovács Emese, a XII. kerületi polgármesteri hivatal népjóléti irodájának vezetője elmondta: a Rehab januárban nyitja meg a Hegyvidéki Kulturális Szalon volt épületében azt a pékséget, ahol megváltozott munkaképességű dolgozókat alkalmaz. A Kék Madár Alapítványhoz köthető, tavasszal induló Hegyvidéki Ízlelő családbarát étterem pedig a polgármesteri hivatal földszintjén várja majd a vendégeket.

MM–V. K.