Nivodij_a_Lovasutnak

Nívódíj a Lóvasútnak

Műemlék-helyreállítás és rehabilitáció kategóriában a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont nyerte el a 2018-as Építőipari Nívódíjat. A díjjal járó okleveleket az alapító, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ünnepi közgyűlésén vehették át a beruházásban közreműködők képviselői.

Az egykori zugligeti lóvasút végállomás-épületének műemléki rekonstrukciója a Hegyvidéki Önkormányzat beruházásában, a magyar állam és az EGT Alap támogatásával, a Normafa-program keretében valósult meg. A fejlesztés terveit a ZDA-Zoboki Építésziroda Kft. készítette, a generálkivitelező az Archibona Kft. volt. A szakmai zsűri értékelésében kiemelte, hogy a sokáig elhagyatott, pusztuló épületet eredeti karakterének és arculatának megfelelően, de a mai kor követelményei szerint építették újjá, kivételes építészeti értékeit helyezve előtérbe. Ennek szellemében állították vissza az eredetileg oldalról nyitott középső várócsarnokot, üvegfallal határolva, és az most attraktív rendezvényhelyszínként funkcionál.
Az 1885-ben készült, svájci villa típusú épület helyreállításán és a díszítőelemek megmentésén húsz különböző műemlékes és szakági kivitelező dolgozott egy éven át. A rekonstrukció részben az eredeti tetőzet és a homlokzati faszerkezetek megtartásával, részben pedig a nyílászárók és a fadíszítések újragyártásával történt.
A hajdani indóház a térszint alatt, a pinceszinten bővült, valamint a hegyoldalba süllyesztett új szárnnyal egészült ki. Az épületegyüttes kulturális és rendezvényközponttá alakult, és itt kapott helyet a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény.
Az évtizedeken át pusztuló műemlék épület megmentése érdekében korábban több terv is született, végül az önkormányzat úgy döntött, hogy támogatókat keresve maga végezteti el a helyreállítást. A több mint egymilliárd forint összköltségvetésű beruházáshoz a magyar állam biztosított mintegy hatszázmillió, az EGT Alap pedig háromszázmillió forintot.

z.