Robotokkal_robotikat_tanulni3

Robotokkal robotikát tanulni

Mindent a szemnek, mindent a kéznek – ez is lehetett volna a mottója a Zugligeti Általános Iskolában megrendezett robotikakiállításnak, amin maga R2D2, a Csillagok háborúja sorozat híres kis robotja is tiszteletét tette. A „filmsztár” ráadásul nemcsak egykedvűen állta a kíváncsi tekinteteket, hanem a gyerekek legnagyobb örömére távirányítással mozgatni is lehetett.
És ez még korántsem volt minden, hiszen a bemutatóra több különleges és a tanulást segítő robotot hozott el a Magyar Robotika Egyesület. Előre beprogramozott, virtuóz futamokat adott elő a xilofonozó robot, táncoló társa vakmerő mutatványokat mutatott be, míg a különféle ábrákat papírra vető, rajzoló robotot a helyszínen programozták a gyerekek. Sőt, telefonnal irányíthatták azt a különleges járgányt, aminek úgy alakították ki a kerekeit, hogy azok elfordítása nélkül tudjon kanyarodni. Legalább ennyire érdekesnek bizonyult a hidrogéncellás modellautó, ami vízzé alakítja a hidrogént, így nyer mozgási energiát.Robotokkal_robotikat_tanulni1A folyamatosan helyet változtató robotok között akadt néhány nyugodtabb, ám legalább ennyire izgalmas eszköz is: az egyik lézerfeliratokat, mozgóképeket jelenített meg, a másik a koncentrációt mérte. Ez utóbbi korántsem egyszerű programozói feladat, hiszen a gép a szabad szemmel nem látható reakciókból, reflexekből számolja ki, mennyire tudunk egy konkrét helyzetben, például tanulás közben összpontosítani, odafigyelni.
Sokféle robottal találkozhattak tehát a gyerekek, akik nem csupán játszottak, hanem közben tanultak is. Erre hívta fel a figyelmet Bernyák Adrienn, a Zugligeti iskola igazgatója, aki elmondta, hogy az interaktív bemutató egyfajta bevezetője, ízelítője a következő tanévben induló robotikaképzésnek.
„Órai keretek között folyik majd az oktatás, ami az élményközpontú tanulásra összpontosít. Ennek fontos része az együttműködés, a kompromisszumkeresés, az előremutató vita, ami segíti az értékteremtést, fejleszti a különféle kompetenciákat” – emelte ki a Zugligeti Általános Iskola igazgatója. Hozzátette, hogy a mindennapi életben használható programozói ismereteket, gyakorlati tudást szeretnének adni diákjaiknak. A foglalkozásokat már az új épületben tartják majd, ahol minden feltétel adott lesz a különleges eszközöket is igénylő szakmai tárgy tanításához.Robotokkal_robotikat_tanulni2Az órák tematikáját kidolgozó és az oktatást biztosító Robotépítők Magyarországi Egyesületét vezető Tanos Áron arról beszélt, hogy a gyakorlati feladatok megoldása közben játékos formában sajátítják el a gyerekek a programozás, az elektromechanika és a robotika alapjait. Már az első félév végén képesek lesznek arra, hogy különféle motorok felhasználásával készítsenek robotokat. Ezek között lesznek táncoló, lépegető – ez különösen nehéz – és minden irányban mozogni képes platformok. A második félévben a szenzorok kerülnek sorra, majd „rakéta üzemmódba” kapcsolnak, aminek a vége egy önvezető jármű összeszerelése lesz.
„Négy év alatt komoly elméleti tudásra tehetnek szert a tanulók, elmélyülhetnek az ipari robotikában. Olyan műszaki ismereteket szereznek, amire később, a középiskolai évek alatt építkezni lehet” – sorolta a képzés előnyeit Tanos Áron, aki egyúttal reményét fejezte ki, hogy a diákok önállóan, a saját szórakoztatásukra is építenek majd robotokat.

(mm.)