Sztarenekes_a_MOM_Sport_szinpadan

Sztárénekes a MOM Sport színpadán

Mint azt Gregory Porter novemberi koncertjéről szóló beszámolónkban is megállapítottuk, a gyengébb nemet többen képviselik az énekesek világában. Ezúttal mégis úgy alakult, hogy egy hónap leforgása alatt két amerikai férfi világsztárt is láthattunk a MOM Sport színpadán.
Ahogyan a nevéből is sejthető, Peter Cincotti olasz-amerikai családban született, és folytatta azt a végtelen hosszú sort, amelyet az Újvilágban fényes karriert befutó énekesek neve fémjelez: Frank Sinatrától Tony Bennettig, Louis Primától Dean Martinig. Családja egy Cervinara nevű kis olasz városból származik, amely természetesen díszpolgárává választotta híres „földijét”.Sztarenekes_a_MOM_Sport_szinpadan2A mindössze 35 éves énekes-zongorista-dalszerző igazi csodagyerekként indult, háromévesen, majd középiskolásként is rendszeresen játszott New York belvárosában, Manhattanben. Aztán a tündérmese folytatódott, 20 éves korában azonnal a Billboard magazin jazzlistájának élére került a debütáló albuma, mégpedig legfiatalabbként ebben a vonatkozásban. Ezután a New York-i Carnegie Hall és Lincoln Center, a londoni Queen Elisabeth Hall és a párizsi Olympia, majd a Montreux-i jazzfesztivál következett. A múlt év végén pedig végre eljutott Budapestre is.
Cincotti művészete a jazzben gyökeredzik, de nyitott a legkülönbözőbb műfajok irányába, így saját szerzeményeiben (amelyeknek veretes szövegeit is többnyire ő írja) ötvözi a jazzt pop- és rockelemekkel, a soul- és a funkzenével is. Olykor popos ízzel interpretálja a jazzsztenderdeket, majd egy közkedvelt slágert a jazz eszköztárával szólaltat meg. Sokoldalúságára jellemző, hogy a budapesti koncert után két nappal ősei hazájában, Olaszországban vendégszerepelt, mégpedig Foggiában, ahol a katedrálisban adott szólózongora-koncertet.Sztarenekes_a_MOM_Sport_szinpadan3Nemcsak komponált, de szerepelt is olyan sorozatokban, mint a Spiderman 2, a Beyond The Sea vagy a House Of Cards, s további fél tucat mozifilmhez és színházi darabhoz készített betétdalokat. Nővérével, Pia Cincottival 2012-ben egész estét betöltő musicalt szerzett How Deep Is The Ocean? címmel. A zenét és a dalszövegeket Peter, a szövegkönyvet pedig a testvére írta.
A karizmatikus művész igazán oldott légkört teremtett a MOM Sportban, kötetlenül kommunikált a mintegy kétezres létszámú közönséggel. A dalokat maga kísérte zongorán, de társai megérdemlik, hogy megjegyezzük nevüket: a ritmustandem tagjai a New Yorkban élő és keresett cseh basszusgitáros, Michael Krásnỳ és egy másik olasz-amerikai, Joe Nero dobos voltak.
A sok saját szerzemény mellett felhangzó Sway című régi jazzsztenderdet a hazai közönség is ismeri és kedveli évtizedek óta, hiszen magyar szöveggel – „Szól a mexikói karnevál…” – már az 1960-as években mindenki dúdolta. Ez is jól mutatja, hogy a jazzben nem a mi, hanem a hogyan a lényeg…
A Get Closer koncertiroda az idén sem adja alább, a „könnyű műfaj” olyan ikonikus figuráit figyelhetjük majd itthon játék közben, mint Kenny Garrett, Patricia Barber, Chick Corea vagy John McLaughlin. Közülük többen is a Hegyvidéken lépnek majd fel.

Márton Attila