Teljesen_megujul_a_Tallya_utcai_park

Teljesen megújul a Tállya utcai park

Százmillió forint támogatást nyert el a Hegyvidéki Önkormányzat a fővárosi „TÉR_KÖZ 2018” pályázaton a Tállya utcai park közel 228 millió forintos megújítására. A fejlesztés részleteiről szavazáson mondhattak véleményt a környéken élők, akik lakossági fórumon kaptak tájékoztatást az eredményről.

„Az önkormányzat akkor tud jót, hasznosat alkotni, akkor lehet azt mondani, hogy a közösség érdekében valósul meg egy fejlesztés, ha előtte megkérdezzük az itt élők véleményét. Így történt ez most is, a beszámoló pedig arról szól, hogy mit kértek a lakók, és ebből mi valósulhat meg” – emelte ki bevezetőjében a KIMBI Óvodában tartott összejövetel résztvevőit köszöntő Gidófalvy Dénes. A körzet önkormányzati képviselője elmondta, hogy több száz észrevétel érkezett, ami azt mutatja, van igény a hasonló egyeztetésekre.
Több lakó kérte, hogy a meglévő sportpálya lelátója kisebb legyen, ezt egysoros padozattal oldják meg – beszélt a részletekről Pákozdi Réka tervező. A felnőtteket kiszolgáló köztéri fitneszgépek megmaradnak, és kérésre pingpongasztalt is telepítenek. Marad az ivókút is, változás viszont az eredeti javaslathoz képest, hogy az illemhelyet nem a terület közepén, hanem oldalt helyezik el, és erre a részre padokat, asztalokat is tesznek.
A legtöbb újdonság a játszóteret érinti. Sokan szerettek volna homokozót, valamint azt is, hogy a tér legyen körbekerítve. Ezt egy viszonylag alacsony kerítéssel oldják meg a kivitelezők. Hinta, rugós játékok, egy nagyobb, mozgáskorlátozottaknak is megfelelő játék, valamint trambulin kerülnek a játszóhelyre. Lépcső is épül, ami megkönnyíti a park központi részének megközelítését.Teljesen_megujul_a_Tallya_utcai_park2Kifejezetten nagy igény mutatkozott a virágosításra és a bálványfák kivágására is. A parkoló előtt évelőket, díszfüveket, lágyszárúakat ültetnek, miután megtörténik a földcsere. A bálványfák helyére őshonos növényeket telepítenek, amelyek nem invazívak, nem burjánoznak el. A KIMBI Óvodának saját virágágyása lesz.
Hozzászólás érkezett a fórumon azzal kapcsolatban, hogy az alsó zsákutcát szélesíteni kellene, hogy könnyebben lehessen parkolni, biztonságosan közlekedni. Az ottani garázsokból most sokszor nem tudnak kihajtani a tulajdonosok, mert idegenek állnak oda.
Torma László, a polgármesteri hivatal városfejlesztési irodájának munkatársa jó hírrel szolgált: megígérte, hogy eltávolítják a bálványfákat. A parkolással kapcsolatban elmondta, hogy a szavazók többsége azt kérte, ne csökkenjen a park mérete. Ez viszont nem lenne tartható új parkolóhelyek létesítésével. Ehhez ugyanis 3 méteres bevágásra van szükség, amivel csupán három pluszhely létesülne, 14 helyett 17 lenne. Mindez 100 milliós pluszköltséget jelentene, ráadásul több száz négyzetméterrel csökkenne a zöld terület mérete. A két végponton elképzelhető lehet némi bővítés, ezt a szakemberek megvizsgálják, valamint felmérik a park teljes növényvilágát.
Kérdésre válaszolva a szakember elmondta, az önkormányzat jelzi az illetékes Budapesti Közlekedési Központnak, hogy pótolja a hiányzó zsákutcatáblát. A játszótér és a sportpálya zárható lesz, az illemhelyet naponta takarítják majd, nem kell attól tartani, hogy kellemetlen szag terjenghet a környékén. A kutyások a park többi részét használhatják, ráadásul a Tállya utca végén, a Fodor utcánál egy hivatalos kutyafuttató is működik.
A gyalogosutakat növényi kötőanyaggal stabilizált murvaburkolattal látják el, hasonlóan, mint ahogyan a Normafán készültek a sétányok, az illemhely pedig olyan tájba illő, faburkolatú lesz, mint például az Anna-réti, vagy a Margaréta parki. A játszótéri részre napvitorlákat szerelnek fel, ezeken kívül pedig fákat is telepítenek. Többen javasolták, hogy a park alsó része maradjon szabad terület, a játszóhely pedig maradjon felül.
Gidófalvy Dénes végezetül még egyszer hangsúlyozta, hogy az önkormányzat arra törekszik, a pályázaton kapott összeget az itt élők javára, a véleményüket megkérdezve költse el. A munka áprilisban-májusban kezdődhet meg, és várhatóan augusztus végéig tart majd.

(mm.)