Akcioterv_keszult_az_eghajlatvedelemert

Akcióterv készült az éghajlatvédelemért

Fenntartható Energia- és Klíma Akciótervet készített a Hegyvidéki Önkormányzat, amely az éghajlatvédelem érdekében 2030-ig legalább 40%-kal kívánja mérsékelni a XII. kerületben keletkező üvegházhatású gázok, elsősorban a szén-dioxid kibocsátását. A képviselő-testület által elfogadott dokumentum részletesen bemutatja a kibocsátás forrásait és mértékét, elemzi a kerület sérülékenységét az éghajlatváltozás várható következményei szempontjából, valamint javaslatokat fogalmaz meg a célkitűzések eléréséhez és az eredmények nyomon követéséhez. A Fenntartható Energia- és Klíma Akcióterv (Sustainable Energy-Climate Action Plan, SECAP) immár az önkormányzat honlapján is olvasható, a www.hegyvidek.hu/elet-a-hegyvideken--/--zold-hegyvidek/dokumentumtar címen.
A Hegyvidéken a szén-dioxid-kibocsátás legfőképpen a lakóépületek fűtéséből, a lakossági villamosenergia-felhasználásból, a közlekedésből, valamint a szolgáltató- és középületek – különösen az elavult kórházi épületek – üzemeltetéséből származik. A kibocsátáscsökkentésre számos megoldást felvonultat az akcióterv: ezek közé tartozik az épületek energetikai korszerűsítése, a napelemek telepítése, az elektromos meghajtású járművek mind szélesebb körű használata és a szemléletformálás.
Péter Mihály, az önkormányzat zöld irodájának munkatársa lapunknak elmondta, hogy a SECAP végrehajtása érdekében tervezett intézkedésekről hamarosan a képviselő-testület dönt. A javasolt intézkedések között szerepel, például, egy lakossági tájékoztató kiadvány összeállítása, valamint fórumok szervezése, amiken a Hegyvidéken élőknek és a középületek üzemeltetőinek mutatnák be az energiahatékonyság javításával és a megújuló energiahordozók alkalmazásával kapcsolatos jó gyakorlatokat.

z.