Bajnoki_cimek_es_trofeak

Bajnoki címek és trófeák

Az Istenhegyen élő Váry Józsefet 95. születésnapja alkalmából otthonában köszöntötte Péchy László önkormányzati képviselő és Judák Barnabásné dr. Varga-Kovács Emese, a polgármesteri hivatal népjóléti irodájának vezetője. Az ünnepelt, akinek életét végigkísérte vadászszenvedélye, körbevezette vendégeit a közel ezer trófeával díszített házában, és felidézte néhány felejthetetlen vadászkalandját.
„Apám és nagybátyám is vadászott; tizenegy éves voltam, amikor megkaptam az első puskámat” – mesélte a Békés megyei Gyomáról származó Váry József. Mint mondta, az otthonában lévő trófeák nagyjából kétharmadát ő szerezte, a többit a második felesége, aki egyáltalán nem vadászott a megismerkedésük előtt, utána viszont gyorsan kibontakoztatta tehetségét.
Váry József nem csak a vadászatokon bánt mesterien a fegyverekkel. Koronglövészként ötször volt magyar bajnok, 1955-ben csapattagként második helyezést ért el a Bukarestben rendezett Európa-bajnokságon.
Az ünnepelt családja gyomai gyökereiről is beszélt. Fatelepet működtettek, emellett ásványiolaj-lerakatot, ecsetgyárat, valamint nyomdát létesítettek, ez utóbbi adta ki 1926 és 1944 között a hetente megjelenő Gyomai Újságot. Édesapja, Wagner József első világháborús érdemeiért vitézi címet kapott, amihez magyarosítani kellett a nevét – így lett Váry.
Középiskolai tanulmányait Budapesten, a Fasori Evangélikus Gimnázium internátusában folytatta, majd a „közgázra” járt, amelyet azonban a háború miatt nem tudott befejezni. Az ostromot apja húgának budai házában vészelték át. Az épület bombatalálatot kapott, csodával határos módon azonban – az alagsor, ahol megbújtak, a felette lévő részekkel ellentétben nem szakadt be – túlélték a támadást.
Váry József a háború után visszatért Gyomára, ám néhány évvel később – miután családja üzemei is az államosítás sorsára jutottak – első feleségével Budára költözött. A Ganz Villamossági Gyárba jelentkezett vasesztergályosnak, majd egy vívó barátja közreműködésével pesti áruházaknál talált munkát. Az Artex külkereskedelmi vállalat 1957-ben felvette bonyolítónak, majd ugyanott üzletkötő lett – ebben a minőségében ismerte meg második feleségét, aki egy hamburgi cég tulajdonosa volt.
A hatvanas évek közepén vették meg a Braun likőrgyár örököseinek egyik telkét az Istenhegyen, ahol 1969-re készült el a házuk. Váry József itt él ma is, de már egyedül, felesége hosszú betegség után, tíz évvel ezelőtt hunyt el.
Mint az ünnepelt elmondta, jóleső érzés számára, hogy több alkalommal is kitüntetésben részesült. A Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjét 2011-ben kapta meg, elsősorban annak elismeréseként, hogy a Nemzetközi Vadászati Tanács tagjaként évtizedeken át önként, saját költségén vállalta a szervezetben hazánk képviseletét. 2015-ben díszpolgárává avatta Gyomaendrőd, amelynek közösségét több ízben is támogatta, például néhány évvel ezelőtt jelentős összeggel járult hozzá a helyi idősek otthonának bővítéséhez, felújításához.

d.