A_csendes_konyv_jatekra_hiv

A csendes könyv játékra hív

Rofusz Kinga művei ismertek és elismertek itthon és külföldön is. Legutóbbi kötete, az Otthon igazi különlegesség, egy nálunk még kevéssé ismert műfajt képvisel: silent book, azaz csendes könyv, amely a Vivandra Kiadó gondozásában jelent meg 2018-ban. A kötet eredeti grafikáiból a magyar kultúra napja alkalmából kiállítás nyílt a Virányosi Közösségi Házban.
Sándor Csilla, a Csodaceruza gyermekirodalmi folyóirat alapító-főszerkesztője megnyitójában arra hívta fel a figyelmet, hogy az otthonnak sokféle értelmezése lehet: mindenki arra gondol elsősorban, ahol éppen él, ahol szeretett élni, vagy ahová vágyódik. Meditatív állapot kell ahhoz, hogy lapozgatás közben jelentéssel töltsük meg a csendes könyvet, hiszen nem azért vesszük a kezünkbe, hogy megtudjunk belőle valami ismeretet. Olyankor merülünk el benne, amikor ki tudjuk zárni a külvilágot, és van időnk, hogy minden oldalát aprólékosan megnézzük. Ez a könyv egy barát, akivel jó együtt lenni otthon – vélekedett a főszerkesztő.
A csendes könyv megalkotásának ötletét a kiadó vezetője, Ágoston Alexandra vetette fel, Rofusz Kinga a témában szabad kezet kapott. Több tervéből végül személyes indíttatás miatt ennél a témánál maradt. Két évig tartott, amíg megszületett a történet vizuális átirata.
Bár az alkotó nagyon örült, hogy ezúttal nem kell szöveghez igazodnia, rájött, mennyire nehéz kizárólag képekkel mesélni; ahogy elkezdte felépíteni a cselekményt, millió szál elindult, sokszor érezte, hogy még nem jó, időről időre félretette. Tizenöt könyvmakett született, mire meglett a végleges változat.
Mint Rofusz Kinga elmondta, azért is örül ennek a műfajnak, mert úgy érzi, elfelejtettünk képeket olvasni. Támaszkodunk a konkrét szövegre, ami elmondja, hogy mit gondoljunk, de egy kép is tud mesélni, rengeteg olyan összefüggés megjelenik benne, amit nem szoktunk felfedezni. Ez a könyv játékra hív, abban is segít, hogy jobban értsük a képeket. A játékra való képesség nagyon fontos, akár 3 évesek vagyunk, akár 83 évesek – tette hozzá.
A kellemes, családias délutánon az érdeklődő közönség is kérdezhetett. Több más mellett kiderült, hogy a kötet alapján készül egy hétperces animációs film. Wittmann Ildikó művelődésszervező, kritikus, szerkesztő végezetül a csendes könyvek kultúrák közötti közvetítőszerepére hívta fel a figyelmet. Az Otthon című képeskönyv mindezeken felül még az otthonra találás üzenetét is hordozza.

szd

 

A kiállítás megtekinthető: február 10-ig, előre egyeztetett időpontban (200-8713). Cím: Virányosi Közösségi Ház, XII., Szarvas Gábor út 8/c.