Megalalkult_a_hegyvideki_orvosklub

Megalakult a hegyvidéki orvosklub

A Hegyvidék méltán büszke lehet egészségügyi ellátására. Nemcsak az országos hírű intézmények – összesen tíz kórház, klinika és rehabilitációs intézet –, hanem az önkormányzat által működtetett alapellátás miatt is, amely az egyik legjobb az országban.
A XII. kerületben 1300 orvos dolgozik, nekik köszönhetően magas színvonalú és – ami legalább ennyire fontos – zökkenőmentes az ellátás. Őket fogná össze az az ebben a formájában egyedülálló orvosklub, amely dr. Sepp Csaba hegyvidéki gyermekorvos kezdeményezésére, a Magyar Orvosi Kamara Budapesti Területi Szervezetének keretében alakult meg. A klubot támogatja a Hegyvidéki Önkormányzat, és a Hegyvidéki Kulturális Szalonban biztosít helyet a havi találkozóknak.
„Az orvosok részéről már korábban felmerült, hogy jó lenne egy kicsit többet tudni egymásról, az intézmények falain kívül is találkozni. Ennek a jogos igénynek tesz eleget az orvosklub életre hívása” – szólt az előzményekről dr. Sepp Csaba. Az orvosi kamara választókerületi elnöke elmondta, hogy a klub nemcsak az aktív, hanem a már nyugállományba vonult szakembereket is várja.
A cél kettős: egyrészt lehetőséget adni arra, hogy az orvosok nyugodt körülmények között, kötetlen formában oszthassák meg egymással tapasztalataikat, észrevételeiket. Másrészt a szakmai előadások hozzájárulhatnak a gyógyító tevékenység további javításához. Ezenkívül igyekeznek az egészségüggyel kapcsolatos napi aktualitásokkal megismertetni az orvosokat, és olyan témákat is érintenek, amik nem feltétlenül tanulhatók az egyetemi képzésen. Ezt a törekvést tükrözi az első, január végi találkozó, amelyen a többi között a kamara orvosetikai bizottságának elnöke, a sebészeti klinika igazgatója beszélt az orvosetika kérdéseiről. Februárban az Egészséges Budapest Programot ismerteti Cserháti Péter miniszteri biztos.
„Azt szeretnénk, hogy a klub egyfajta fórumként működjön, hiszen a tapasztalatcsere rendkívül fontos az orvosi munkában. Nemcsak a szakmai, hanem az emberi kapcsolatok építését is szem előtt tartjuk, úgy lehet ugyanis igazán hatékony az egészségügy, ha a benne dolgozó szakemberek ismerik egymást” – mondta dr. Sepp Csaba, hozzátéve, hogy a kamara az érdekvédelem mellett épp az ilyen kezdeményezéseket hivatott támogatni.
Dr. Nagy Zsolt, a Magyar Orvosi Kamara Budapesti Területi Szervezetének ügyviteli vezetője szerint a hegyvidéki orvosklub egyedi, példamutató kezdeményezés. Mert bár léteznek hasonló szervezetek, önkormányzati segítséggel megvalósuló, a hangsúlyt a közösségépítésre és az interaktivitásra helyező program máshol egyelőre nincs.
„Az egészségügyi szolgáltatások akkor hatékonyak igazán, ha az intézmények és az azokban dolgozó orvosok jól tudnak együttműködni. Ehhez az kell, hogy tudjanak egymásról, tisztában legyenek azzal, melyik kollégának mi a szakterülete, miben tud a legtöbbet segíteni a betegnek, hol milyen eszközök állnak rendelkezésre, vagy éppen hol érhetők el speciális ellátások. Az orvosklub sokat segíthet abban, hogy a betegirányítás optimális legyen” – hívta fel a figyelmet dr. Nagy Zsolt, aki úgy látja, a XII. kerületben, egyebek mellett az önkormányzatnak is köszönhetően, magas színvonalú az ellátás. A Hegyvidék több szakembert adott az állami egészségügyi kormányzatnak, Kásler Miklós egészségügyi miniszter sok éven át az Országos Onkológiai Intézetet irányította, az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet korábbi orvos-igazgatója, Horváth Ildikó pedig ma már egészségügyi államtitkárként dolgozik.
„Az orvosok visszajelzései alapján a tizenkettedik kerület egészségügyi szempontból Budapest egyik legjobban ellátott területe, itt nincs az ország más részeire jellemző orvoshiány. Zavartalan az információáramlás, az ügyeleti hálózat a gyermek- és felnőttorvoslás között, a háziorvosoknak élő a kapcsolatuk a fogadóintézményekkel. Jól működik a feladatmegosztás, elég csak az Országos Onkológiai Intézet és a Szent János Kórház kapcsolatát említeni” – emelte ki az ügyviteli vezető.
Az önkormányzat honlapján minden egészségüggyel kapcsolatos információ elérhető, méghozzá gyorsan és egyszerűen, ami nemcsak a pácienseknek, hanem az orvosszakmának is könnyebbség. Dr. Nagy Zsolt követendőnek nevezte a XII. kerületi egészségügyi programokat, a rendszeres szűrővizsgálatokat, az előadás-sorozatokat is – ezek jelentősen hozzájárulnak az egészségtudatosság erősítéséhez, ami növeli a gyógyítás hatékonyságát.

-os