Raszoruloknak_segitenek_az_Arany_diakjai

Rászorulóknak segítenek az Arany diákjai

Évek óta részt vesz a Budapest Bike Maffia +1 szendvics akciójában a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium. A program az idén is zajlik, az iskola tanulói önkéntes alapon minden kedden a portán elhelyezett gyűjtőponton adhatják le felajánlásaikat a rászorulóknak.

„Mindez az érzékenyítésről szól, arról, hogy a diákok természetesnek vegyék az elesettek támogatását” – mondta Patkó Lajos iskolaigazgató. A gyerekek bármilyen, akár boltban előre becsomagoltan kapható szendvicset is vihetnek, de még jobb, ha maguk készítik el az ételt. „Egy-egy középiskolai osztály, évfolyam rendre összeállt, és reggel helyben kenték meg a kenyereket – folytatta az igazgató. – Ez azért is jó, mert személyesebbé teszi az ajándékozást, nagyobb az értéke annak a felajánlásnak, amit magunk készítünk. Ráadásul a közös munka nagyszerű alkalom az iskolai közösségek megerősítésére.”
Alkalmanként száz szendvics gyűlik össze, a karácsonyi időszakban ennek a többszöröse is. Ezeket a Budapest Bike Maffia viszi el a hajléktalanokat fogadó átmeneti nappali vagy éjjeli szállókba, ezzel segítve a szociális intézmények munkáját.
Patkó Lajos egy további újdonságról is beszélt lapunknak. Az Arany János iskola decemberben csatlakozott a nehéz sorsú pakisztáni gyerekek iskolába járásának esélyeit javító nemzetközi kezdeményezéshez. A pénz a portán kirakott ládában gyűlik. Akár 100 forintot is lehet adni, s bár ez az összeg meglehetősen csekélynek tűnik, azt tudni kell, hogy Pakisztánban egy gyerek éves oktatási költsége mindössze néhány tízezer forintba kerül. Ebben a tanszerek, az étkezés és az utazás ára is benne van. Az igazgató szerint az ilyen programok azért is fontosak, mert helyben oldják meg a társadalmi problémákat, hozzájárulnak ahhoz, hogy a fiatalok a szülőhazájukban maradhassanak.

sm.