Harmincev_karate_a_Hegyvideken1

Harminc év karate a Hegyvidéken

Méltán nevezik sportos kerületnek a Hegyvidéket, amely számos sikeres, a tömeg- és versenysportot egyaránt szolgáló egyesülettel büszkélkedhet. Az egyik legrégebbi a Hegyvidék SE karateszakosztálya, amely az idén ünnepli a harmincadik születésnapját.

A hegyvidéki karatésok életében fontos dátum 1989. november 2. Ekkor tartott először edzést a még barna öves Kápolnási Márton és frissen fekete övesre vizsgázó versenyzőtársa, Turák Péter a Táncsics Mihály Gimnázium (ma: Budai Középiskola) tornatermében. Gyorsan nőtt a tanítványok száma, egy évvel később már a MOM Sportkör karateszakosztályaként szervezték a foglalkozásokat.
„A növekvő igényeket kiszolgálva a közelben elindítottam általános iskolásoknak az első karateklubomat is, ahová elsősorban kerületi gyerekek iratkoztak be. Felvettek a Testnevelési Főiskolára, ami megerősített abban, hogy hosszú távon is a sporttal foglalkozzam” – emlékezett vissza a kezdetekre Kápolnási Márton, aki 1999-ben kezdeményezője volt az önkormányzat támogatását élvező, az idén húszéves Hegyvidék SE megalakításának. Azóta vezeti az egyesület karateszakosztályát, amely 2010 óta a Győri úton, az ott létrehozott, igazi japán hangulatú Shuhari Dojóban működik.Harmincev_karate_a_Hegyvideken2„Mesterré vált tanítványaink révén már több ezren megfordultak közösségeinkben. Büchler Zsolt jelenlegi szövetségi kapitány és tanítványai, Horváth Éva és Hámori Alexandra a Virányos és a Jókai iskolában, Hána Kata az Arany János iskolában, Burján Gyula, Burján Balázs és Horánszky Tibor a Tamási Áron és a Németvölgyi iskolában pallérozta a karatékákat. A Shuhari Dojo megnyitása előtt én az ELTE gyakorlóiskolájában, a Farkasréti, a Kosciuszko, a Kiss János és a Kós Károly iskolában, valamint a Városmajori Gimnáziumban vezettem csoportokat Kővári Péter, Cserneky Krisztián és Domján Áron senseiek segítségével. A sportbaráti légkör, a karate népszerűsége és széles körű jellemfejlesztő ereje mindvégig támogatta a küldetésszerűvé váló tömegsporttoborzó tevékenységünket” – mesélte büszkén a 4 danos mester.
A harmincéves jubileumot természetesen szeretnék méltó módon megünnepelni a Shuhari Dojóban. A tervek szerint májusban egyenesen Japánból érkezik egy „meglepetésmester”, aki még színesebbé teszi majd a dojo életét, edzéseit. „Júniusban háziversenyt, októberben országos versenyt szervezünk, pünkösdkor és nyáron jubileumi edzőtáborba hívjuk régi és új tanítványainkat” – mondta Kápolnási Márton.
A Budapest Európa Sportfővárosa programsorozathoz kapcsolódva bemutatókat szerveznek, a többi között a japán nagykövetség gyermeknapján is tatamira lépnek a hegyvidéki karatésok. Ezenkívül a Shuhari Dojo szerepet kap a „Békés Iskolák” harcművészeti program népszerűsítésében és promóciójában. Őszre megújul az internetes honlap. A tanítványok fejlődésének még jobb nyomon követése érdekében elkezdték bevezetni a motibro nevű mobiltelefonos nyilvántartó és motiváló rendszert.
Szülői összefogással és az önkormányzat segítségével remény van arra, hogy még az idén megújul a központi edzőterem is: az elmúlt évek beázásai miatt égetővé vált az oldalfal szigetelésének megoldása, valamint a burkolatok cseréje. Ha ezeket sikerül megvalósítani, jövőre még jobb körülmények között ünnepelheti a dojo a tízéves fennállását.

M.

 

További információk: www.shuharidojo.hu, 06/70-779-5577.