Jobb félni, mint megijedni

A Hegyvidék Budapest legzöldebb területe, minden egyes lakójára 180 négyzetméter zöld felület jut, ami az egyik legtöbb az európai fővárosok között. Jórészt ennek köszönhető, hogy az itt élők általános egészségi állapota a legjobb az országban, ahogyan a várható élettartam is kiemelkedő.
A gazdag természeti környezet és az ember közelsége ideális élőhelyet jelent a kullancsok számára. Ezek az apró vérszívók ugyanúgy előfordulhatnak a városközponthoz közelebb fekvő kertekben, parkokban, játszótereken, mint az erdőkben. Az idén ráadásul hamarabb érkezett meg a jó idő, ezért a korábbi évekhez képest több kullancsra kell számítani.
Vegyük komolyan a rovar támadását, ugyanis amilyen kicsi, annyira veszélyes! Igen „ragaszkodó” jószág, számos súlyos betegséget terjeszt. Ilyen a Lyme-kór, amelynek első jele a csípésből kiinduló, kokárdához hasonlító, körkörösen terjedő bőrpír. Nem okoz egyéb panaszt, általában magától elmúlik, azonban mindenképpen mutassuk meg orvosnak. Tipikus tünet még az egész testre kiterjedő ízületi és izomfájdalom, a fáradékonyság, a hidegrázás, a folyamatos fejfájás vagy migrén, valamint a mirigyek duzzanata. Amennyiben nem kezelik időben, maradandó idegi és ízületi károsodás alakulhat ki.
A másik kullancs okozta veszélyes betegség a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás. Ennek első tünetei az influenzára emlékeztetnek, legtöbbször fejfájással, hányingerrel, izomfájdalommal jár, majd magas láz, tarkómerevség következik. A vírus végtagbénulást, idegrendszeri károsodást okozhat, súlyos esetben a légzőközpontot is megtámadja, ami életveszélyes állapothoz vezethet.
Jobb félni, mint megijedni – tartja a mondás, ami különösen igaz a kullancsokra. Ha ugyanis megtesszük a szükséges óvintézkedéseket a legtöbbször a fűszálakról, bokrokról, fák leveleiről támadó rovarral szemben, jó eséllyel elkerülhetjük a nagyobb bajt.
Kiránduláskor hordjunk hosszú ujjú felső ruházatot, magas szárú cipőt, zoknit: minél jobban fedjük testünket, annál kevesebb esélye lesz a kullancsoknak. Öltözetünk lehetőleg világos színű legyen, mert így könnyebben észrevesszük a rovart. A bőrünkbe fúródó kullancsot minden esetben távolítsuk el, erre a legjobb módszer egy magyar találmány, a speciális kullancskanál alkalmazása. Ügyeljünk arra, hogy a művelet közben ne nyomjuk meg a potrohát, ne tegyünk rá olajat vagy krémet, és a feje ne maradjon a bőr alatt. Amennyiben nincs nálunk kullancskanál, a rovart a feje felett megfogva lassú, de határozott mozdulattal húzzuk ki. A csípés helyét és a kezünket fertőtlenítsük.
Használjunk kullancsriasztó sprayt, krémet, azt viszont vegyük figyelembe, hogy ezek hatása csak néhány óráig tart, arról nem is szólva, hogy környezeti károkat is okozhatnak. Megbízható védelmet nyújt a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás elleni védőoltás-sorozat, ami a második injekciót követően, azaz jellemzően egy hónap alatt fejti ki végleges hatását. Egy év eltelte után újabb oltásra van szükség, amelyet legközelebb elég három év múlva beadni, majd a folyamatos védettség érdekében ötévente megismételni.

-ály