A_nemzet_kozos_emlek1

A nemzet közös emlék a múltból és közös terv a jövőre

1848 szelleme ott van mindenhol, ahol a magyar szabadságért tenni kell – mondta Gulyás Gergely országgyűlési képviselő a Hegyvidéki Önkormányzat március 15-i megemlékezésén. A MOM Kulturális Központban megtartott ünnepségen díjakat vehettek át a XII. kerület közbiztonságának javításához, közösségeinek építéséhez nagyban hozzájáruló polgárok, a kiemelkedő sportteljesítményeket felmutató diákok, felnőttek és edzők, valamint az 1848-as témákban gyerekeknek kiírt pályázatok nyertesei.

„A nemzet közös emlék a múltból és közös terv a jövőre” – idézte Gulyás Gergely országgyűlési képviselő, a Miniszterelnökség vezetője Ernest Renan francia vallástörténész nemzetfogalmát március 15-i hegyvidéki ünnepi beszédében. A nemzeti emlékezet, mint mondta, nem olyan egyszerű kérdés, hiszen minél közelebb kerülünk a múlt vizsgálata során a jelenhez, annál inkább vitatkozhatunk a történelemről. 1848. március 15-e lényegét illetően ugyanakkor ma már egyetértünk abban, hogy ez a szabadság és a haza ünnepe.
Gulyás Gergely szerint azt a közös tapasztalatot hordozza 1848, hogy ha egy nemzet tagjai képesek egymásért tenni, és a legsúlyosabb áldozatokat is meg tudják hozni, megfordíthatják a történelem menetét. Ezért nem ért véget a magyar szabadság ügye Világosnál vagy Aradnál, ezért van ott 1848 szelleme mindenhol, ahol a magyar szabadságért tenni kell – így jelentette 1956-ban és 1989-ben is a szabadság üzenetét.A_nemzet_kozos_emlek2A XII. kerület országgyűlési képviselője kitért rá, hogy a szabadságharc kapcsán a Hegyvidéken is van mire emlékezni, hiszen 1849 májusában, amikor a honvédsereg Buda váráért viaskodott, „a történelem ide költözött”. A Kis-Sváb-hegyről tüzelő ütegek éppúgy az ostrom szereplőivé váltak, mint Görgei Artúr fővezér főhadiszállásai, a városmajori Remetéhez címzett fogadó, a zugligeti Laszlovszky-major, végül pedig az istenhegyi Óra-villa.
„Legfontosabb hivatásunk a megmaradás” – mondta a politikus, aki szerint ha meg akarjuk őrizni a szabadságunkat, hitünket és kultúránkat, a legfontosabb kérdésekben meg kell találni a közös nemzeti alapot: „Amíg közösen tudunk emlékezni 1848 igazságaira, az azokat védelmező hősökre, tudunk találni olyan közös alapot, ami a magyar nemzet fennmaradásához nélkülözhetetlen.”
Gulyás Gergely ünnepi gondolatait, az Orbánhegyi Óvodák, a Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskola műsorát, továbbá Székely Zoltán verbunkos szólótáncát követően díjátadó következett. Pokorni Zoltán polgármester, Váczi János alpolgármester, Sztanyó István XII. kerületi rendőrkapitány és Veres Péter, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság észak-budai kirendeltségének vezetője a Hegyvidék Közbiztonságáért Díjat adta át a kiemelkedő teljesítményt nyújtó Cimbalek Kornél tűzoltó törzsőrmesternek, valamint Bélavári Miklós Gábor kerületi lakosnak, aki bátor módon segítette a rendőröket egy autófeltörő tolvajpáros kézre kerítésében.A_nemzet_kozos_emlek3A Hegyvidéki Közösségépítő Díjat Gábor Imre, az Eötvös úti KFKI-lakótelepen élőket önként vállalt feladataival nagymértékben segítő társasházi közös képviselő, valamint Pálffy Tiborné, a Jókai iskola titkára, ügyviteli és gazdasági szakembere, a szabadidős programok egyik fő szervezője vehette át Pokorni Zoltán polgármestertől és Fonti Krisztina alpolgármestertől.
A „XII. kerület Sportjáért 2018” pályázat díjait a 18 év alattiak kategóriájában Kőhalmi Emese (kajak) és Kusztván Zsófia Erzsébet (judo) a Testnevelési Egyetem Gyakorló Sportiskolai Általános Iskola és Gimnázium, Lovas Boglárka (akrobatikus rock & roll), Mészáros Emma (öttusa) és Oravecz Kinga Anna (floorball) a Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskola, míg Rádi Luca (zen bu kan kempo) és Sükösd Natália Sára (torna, Fit-Kid) a Virányos Általános Iskola tanulójaként nyerte el. Ők a nemzetközi és országos bajnokságokon mindnyájan dobogós helyezéseket értek el, és iskolájukban is kiválóan, 4,0 feletti tanulmányi átlaggal teljesítettek.
A közoktatásban már nem tanuló, 18 év feletti élsportolók mezőnyében Zala Borbála Bernadett szinkronúszó, valamint versenytáncospárosként Juhász-Szánthó Szilva és Szánthó Péter kapott díjat. Kiváló oktatói tevékenységéért Katus Tamás egyetemi adjunktus, a Testnevelési Egyetem Sport Egyesület aerobik-szakosztályának vezetője, a Forma Fitt SE vezetőedzője, a Magyar Levegősportok Szövetségének elnöke és dr. Szőke Zsuzsanna szinkronúszó-szakedző, a SYNUS SC alapítója és vezetőedzője, a Testnevelési Egyetem szakfelelőse, oktatótanára részesült elismerésben.A_nemzet_kozos_emlek6Az 1848. március 15-i eseményeket feldolgozó, a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és Galéria által meghirdetett óvodai rajzpályázat helyezettjeiként Jakab Panna, Fekete Izabell, Pattantyús-Szabó Felícia, Sertel Theo (Normafa Óvoda, első helyezés), Pillér Petra Orsolya, Oláh Júlia, Pápai Rita, Klopp Anna Edina (Mackós Óvoda, második helyezés), Kováts Lujza, Jakab Enikő Klaudia, Cserhalmi Nikolett, Nagy Laura Nádja (Táltos Óvoda Csikó tagóvoda, harmadik helyezés) vehették át jutalmukat. Különdíjas lett Csikós András Barnabás (Zugliget Óvoda), Jeges Flórián, Suhajda Bulcsú, Pálfi Károly (Süni Óvoda), Gottfried Léna, Markovits Mór és Szigeti Börőcz Blanka (Mackós Óvoda).A_nemzet_kozos_emlek4A XII. kerületi általános iskolák alsó tagozatos diákjai számára kiírt 1848-as történelmi magyar zászló pályázat nyertesei mind a Virányos Általános Iskola tanulói: a 4. a osztályból Ács Vera, Keresztesi Szonja, Morvay Zsófia és Lukács Emília (első helyezettek), míg az 1. b-ből Veczán Kira, Balogh-D. Eszter, Csalagovits Eszter és Dávid Léna (második helyezettek). A felső tagozatosok 1848–49-es esszéíró pályázatán Szappanos Kristóf (Virányos, első helyezett), Varga Tiara Beatrix (Németvölgyi, második helyezett) és Görgényi András (Virányos, harmadik helyezett) kapott jutalmat írásáért. A pályamunkákat a MOM Kulturális Központ előterében tekinthette meg a közönség.
A március 15-i megemlékezés a Gesztenyés kertben, a ’48-as emlékoszlopnál ért véget. Az emlékműnél a XII. kerületben működő pártszervezetek, nemzetiségi önkormányzatok, egyházközségek, iskolák, önkormányzati intézmények, a rendőrkapitányság, civil szervezetek és hagyományőrző társaságok képviselői helyezték el virágaikat. A Hegyvidéki Önkormányzat nevében Pokorni Zoltán polgármester, valamint Fonti Krisztina és Váczi János alpolgármester koszorúzott.A_nemzet_kozos_emlek5

 

Kossuth szólt Kovács J. sírjánál

 

Épp százhetven évvel ezelőtt esett el a Görgei Artúr seregében szolgáló Kovács J. honvéd, akinek Pethényi úti sírjánál az idén is megemlékezést szervezett Ráday Mihály. A harmincegyedik alkalommal megtartott ünnepségen Pál András, a Radnóti Színház művésze, valamint Földessy Margit drámastúdiójának növendékei adtak elő az alkalomhoz illő verseket. A Kossuth-nótákat a hagyományokhoz híven közösen énekelte a közönség a Kós Károly iskola kórusával, ezúttal Barabás Edina karnagy vezetésével.
Kocsis András Sándor, a Kossuth Kiadó igazgatója osztotta meg ünnepi gondolatait a megjelentekkel, bemutatva az 1848-as forradalom huszadik évfordulójára megjelenő, tavaly pedig ismét kiadott Honvéd albumot. A hasonmás kiadványban a többi között Jókai Mór, Tompa Mihály, Podmaniczky Frigyes, Irányi Dániel, Asbóth Lajos honvéd tábornok írásai szerepelnek, Benczúr Gyula, Jankó János, Liezen-Mayer Sándor, Munkácsy Mihály, Szinyei Merse Pál, Wágner Sándor festményei nyomán készült fametszetekkel illusztrálva.
Az ünneplők egy történelmi kuriózumot, Kossuth Lajos 1890-ben elmondott híres „turini” – torinói otthonában rögzített – beszédét is meghallgathatták, ami az aradi Szabadság-szobor felavatásakor hangzott el először fonográfhengerről. A restaurált szónoklat szövege a jobb érthetőség kedvéért egy másik, ugyancsak különlegességszámba menő archív felvételről is hallható volt Ráday Mihály édesapja, Ráday Imre színművész tolmácsolásában.Kossuth_szolt_Kovacs_J._sirjanal

sz.