POKET_konyvsorozat

POKET könyvsorozat: „valóság az, ami hat”

Színvonalas irodalmat olcsón, automatából, igényes kivitelben – ezt kínálja a POKET könyvsorozat, amit a Sztalker Csoport indított el tavaly áprilisban. Az első születésnapot nagyszabású műsorral ünneplik a szervezők a MOM Kulturális Központban április 7-én. Az ötletgazdával, Vecsei H. Miklós színművésszel beszélgettünk.

– Miről szól a POKET?

– A POKET alapötlete onnan jött, hogy észrevettem, szépen-lassan okostelefon-függővé váltunk, én is, a kollégáim is. Ahányszor csend volt, nyúltunk a zsebünkbe, és céltalanul nyomkodtuk a készüléket. Szerettem volna a telefon mellé egy értékesebb tartalmat csempészni, ha már, úgy tűnik, eltávolodunk a csendjeinktől. Ifj. Vidnyánszky Attila és Osváth Gábor barátaimmal alapítottunk egy Sztalker Csoport nevű formációt, ami a színházon túl színiiskolát működtet, de van egy asztalosműhelyünk is, és most jött a POKET. Hamvas Bélától kölcsönzött mottónk: „valóság az, ami hat”. Ennek szellemében próbáljuk a saját generációnkat és magunkat is a legfontosabb kérdések felé terelni.

– Az elnevezés – a pocket angolul zsebet jelent – csak a zsebre tehetőségre utal, vagy ennél többre?

– Igen, szó szerint a zsebre utal. És így, „c” betű nélkül, úgy érzem, van benne valami kedves és kedvesen esetlen is.

– Az indulást 2017 végén jelentették be, márciusban pedig már kaphatók voltak a könyvek. Nem is akárhogyan: automatákból. Miért ezt az utat választották?

– Minden egyes könyvünk prémiumtermék. Az összes részlete nagyon szépen kidolgozott, ezért a terjedelemtől függően 750-900 forintba kerül egy kötet legyártása. Ha hagyományos boltban szeretnénk árulni, akkor azt 3500 forintért tudnánk megtenni, így viszont 1000 forint alatt marad az eladási ár. Ráadásul az automaták éjjel-nappal működnek, és könnyen elérhető közlekedési csomópontokba igyekszünk elhelyezni ezeket.

– Hét helyszínen kezdődött az értékesítés. Ha ma valaki POKET-könyvet szeretne, hol juthat hozzá?

– Jelenleg tíz helyen van automatánk. Vidéken egyelőre Szentendrén, Gödöllőn és Tatán, Budapesten pedig a Madách téren, a Batthyány téren, a Keleti pályaudvaron, a Vígszínházban, a Széll Kálmán téren, a Móricz Zsigmond körtéren és a Déli pályaudvaron, ez utóbbihoz a Hegyvidéki Önkormányzat segítségével helyeztük ki. Facebook-oldalunk borítóképén mutatjuk az aktuális címeket.

– Buszon, metrón, villamoson – erről is szól a POKET, és az „is”-t alaposan megnyomtam. Miről még?

– Nagyon sokan utaznak legalább egy órát naponta. Ők akár több könyvet is kiolvashatnának hetente, ha rávennék magukat, és ez nem nagy kihívás. Természetesen nem csak utazásra szántuk, ugyanakkor nem is szimplán olvasásnépszerűsítésről van szó. Nagyon bízunk abban, hogy ha két ember találkozik POKET-tel a kezében, akkor az esetleges összemosolygáson túl tudják majd egymásról, hogy egy színes, egymásra figyelő városi közösség tagjaivá váltak.

– Mik voltak az első címek, és miért ezek mellett döntöttek? Mi alapján állítják össze a kiadandó könyvek listáját?

– Grecsó Krisztián a projekt irodalmi vezetője. Vele választjuk ki azokat a címeket, amelyek szerintünk a legnagyobb hatással lehetnek az olvasókra. Klasszikus és kortárs művek váltják egymást, legtöbbször aszerint, hogy épp melyik könyvnek sikerül megszereznünk a kiadási jogát. A forrásteremtésen túl ez a legnagyobb kihívás jelenleg. Címeink a megjelenés sorrendjében: Utas és holdvilág, Esterházy Péter füveskönyv, A Pál utcai fiúk, Egy elmebeteg nő naplója, Ady Endre éjszakái, Orlando, Utazás a koponyám körül, A kis herceg, Gyöngéd barbárok, Alice Csodaországban, A halál kilovagolt Perzsiából, A csodálatos tenger, Csontbrigád, A tizennégy karátos autó. Áprilisban jelenik meg az első versantológiánk, valamint Háy János legújabb novelláskötete is a mi formátumunkban lesz olvasható. Mindegyik kiadványunknak van egy nagykövete, A csodálatos tenger című kortárs finn regényt Hosszú Katinka is népszerűsíti.

– A klasszikus és a kortárs irodalom nem túl „nehéz” olvasmány útközben?

– De, lehet, hogy első körben túl magasra helyeztük a mércét, ebben igyekszünk fejlődni. A márciusban megjelenő két Rejtő-könyv kifejezetten a POKET-közösség kívánsága.

– Azóta szélesedett a paletta?

– Minden hónapban egy vagy két új kötettel jelentkezünk. Idővel szeretnénk magyar irodalmat angolul megjelentetni, hogy az idelátogató turisták és fesztiválozók az irodalmunkkal is megismerkedhessenek.

– Pontosan egy év áll a hátuk mögött, ami már elegendő idő az értékeléshez. Elégedett?

– Nagyon! Boldog vagyok, hogy ilyen szépen halad mind a közösségépítés, mind az olvasásnépszerűsítés. Sok olyan történetet hallunk, hogy egy POKET-es találkozásból új barátságok, klubok, sőt kirándulókörök születnek. Arra pedig különösen büszke vagyok, hogy a POKET nyerte az idei Highlights of Hungary versenyt, amin az év legkreatívabb projektjeit díjazzák.

– Nemsokára a MOM Kulturális Központban találkozhatunk az első születésnapon. Mire számíthat a közönség?

– Bemutatjuk Háy János Sztreccs című novelláskötetét, valamint A szarvassá változott fiú című versantológiát. Aztán Háy János és Beck Zoltán adnak koncertet Háy Come Beck formációjukkal, végül pedig Grecsó Krisztián és én zenélünk majd, és értékeljük a projektet. Az önkormányzat támogatásának köszönhetően Hegyvidék Kártyával ötven százalékkal olcsóbban lehet jegyet venni a programra.

– A lendület, a tenni akarás tehát a régi, de mi az, ami új? Milyen tervei vannak a következő egy esztendőre?

– Szeretném, ha minden nagyobb vidéki városban lenne egy automatánk. Ha ez létrejönne, nyugodtan át tudnám adni a terepet a mellettem dolgozó kollégáknak, és szigorúan figyelve, hogy továbbra is nonprofitok maradjunk, megpróbálnánk hosszú távon a magyar könyvpiac megkerülhetetlen, ugyanakkor kiadókat összekötő szereplője lenni.

sm.