Rozsaszin_poloban_a_megfelemlites_ellen

Rózsaszín pólóban a megfélemlítés ellen

Két kanadai diák, Travis Price és David Shepherd 2008-ban indította el a nemzetközi Pink Shirt Day mozgalmat, hogy így álljanak ki egy osztálytársuk mellett, akit rózsaszín pólója miatt csúfoltak. Ennek továbbgondolása a Németvölgyi Általános Iskola saját kezdeményezése, az Anti-Bullying témanap, amelynek egyebek mellett az volt a célja, hogy a diákok megértsék a megfélemlítés (ezt jelenti magyarul a bullying) kulcsmozzanatait, és megfelelően reagáljanak az ilyen helyzetekre.
Amikor a megfélemlítésről beszélünk, nem csak a testi, fizikai agresszióra kell gondolni, hiszen ennek vannak érzelmi, verbális, kapcsolati megnyilvánulásai is. Ráadásul az interneten mindez egy újabb szintre lépett, ami komoly veszélyforrást jelent a gyerekek számára.
A témanapon ezekről esett szó, ahogyan arról is, mit tehet a bántalmazott, és mit kell tennie a környezetének – beszélt a kezdeményezés hátteréről Dimanopulosz Andrea iskolaigazgató. Mint mondta, a tanári kar már korábban alakított egy munkacsoportot, amelynek a feladata a megfélemlítés bármely formájának megelőzése és megszüntetése, a gyerekek tájékoztatása. Fontosak a beszélgetések, hogy a diákok megnyíljanak, és szabadon szóljanak problémáikról.
Külön foglalkoznak a pedagógusok a digitális világ veszélyeivel. Ebben az önkormányzat Hegyvidéki ONvédelem Programjára támaszkodnak, amely a tudatos médiahasználatot népszerűsíti. Az Anti-Bullying napon is igyekeztek változatos formában átadni a tudnivalókat, hangsúlyt helyeztek az interaktivitásra, a témák közös megbeszélésére.
A kisebbek rajzokat, a nagyobbak plakátokat készítettek, az ötödikesekből verbuválódó „fiúcsapat” pedig Kállay Saunders András Running című dalát énekelte el. Az alkalomhoz illően mindenkin valamilyen rózsaszín ruhadarab vagy páratlan zokni volt – utóbbi a szintén a megfélemlítést elítélő Odd Socks Dayre utal –, hogy ezzel is kifejezze a közösség erejét és az egymásért való kiállás fontosságát.

mm.