Vendegek_Csallokozbol

Vendégek Csallóközből

Immár hetedik alkalommal érkeztek tanulók március 15-e közös megünneplésére a Németvölgyi Általános Iskola nyárasdi testvériskolájából. A két igazgató üdvözlőszavai után – a vendéglátó hetedikes diákok részéről – Varga Tiara Beatrix köszöntötte a Szlovákiából átruccanó vendégeket.
„Miért is fontos nekünk ez a testvériskolai kapcsolat? – mondta egyebek közt. – Elsősorban azért, mert iskolánk minden tanulójának tudnia kell, hogy a határaink túloldalán, így Szlovákiában is élnek magyarok, akik elkötelezetten őrzik magyarságukat, anyanyelvüket és őseink kultúráját, ami követendő példaként is szolgál számunkra a globalizáció hullámverésében. Remélem, hogy a testvériskolai kapcsolat nálunk is, nálatok is elősegíti azt a tudatot, hogy összetartozunk.
A korábbi évfolyamok sok szép emléket őriznek a közös kirándulásokról, sportversenyekről, strandolásokról. Remélem, ezúttal sem lesz másként.”
A két iskola vezetői – bár minden évben mások, a mindenkori hetedikesek mennek ide is, oda is – igyekeznek mindig új programokkal előrukkolni. A negyedikes tanulók által adott ünnepi műsort az idén először egy állatkerti látogatás követte, ahol a környezetvédelemre esett a hangsúly. A nézelődés során egy állatokkal kapcsolatos tesztfeladatot is meg kellett oldaniuk a gyerekeknek.
Az ismerkedés megkönnyítése és az esélyek kiegyenlítése céljából a fiataloknak olyan párokat kellett alkotniuk, amelyek egyik tagja nyárasdi, a másik budapesti diák volt. Kozma Enikő (Budapest) és Csölle Janka (Nyárasd) azért választották egymást, mert már korábban összebarátkoztak, Hervay Tímeát (Nyárasd) viszont a tesztlap hozta közel a társához. Kovácsné Viczing Erzsébet, a németvölgyi 7. b-sek osztályfőnöke meg is jegyezte: ilyen rövid idő alatt ennyi barátság még nem köttetett.

kgy