Fatestverek_a_gyerekeknek

Fatestvérek a gyerekeknek

Egy magaskőris-csemete elültetésével a Normafán indult útjára a Fatestvér Program. A kezdeményezők szándéka szerint rövid időn belül szerte az országban újabb és újabb hasonló különleges fákkal gyarapodik a természet.

Minden gyermek születésekor a felnőttek elültetnek egy fát. Az újszülött és a kis növény együtt cseperednek fel, s a „testvéri” kapocs elválaszthatatlanul összeköti őket egész életükben. Akár népmese vagy mitológiai történet is lehetne, de nem az: az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala áprilisban Fatestvér Programot indított el, aminek lényege, hogy a Magyarországon évente megszülető mintegy kilencvenezer gyermek mindegyike kapna egy különleges testvért.
„Ennyi fa elültetése már érezhető hatással bír a települések környezetének egészségesebbé tételében, és hozzájárulhat az ökológiai lábnyom csökkentéséhez – mondta a Normafa Síházban rendezett sajtótájékoztatón Szabó Marcel, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes. – Emellett kifejezi, hogy minden magyar kisgyereknek a szülőföldjében vannak a gyökerei, mindenkinek egyenlő eséllyel kellene elindulnia az életben, valamint azt is, hogy az ember és a természet egysége nélkül nincs jövő. Egy régi magyar szokás szerint az újszülött kisfiúnak almafát, a kislánynak körtefát ültetnek, ezt elevenítjük fel most.”
A helyszínválasztás nem véletlen, hiszen a XII. kerületben már hagyománya van az efféle programoknak. „Ültess fát gyermekednek!” elnevezéssel 2008-ban hasonló akciót hirdetett meg a Hegyvidéki Önkormányzat.
„A decemberi jégkár brutális pusztítást végzett a Normafánál, ezért is alkalmas helyszín itt elültetni ezt az őshonos, a tájba illeszkedő magaskőris-csemetét – utalt a tavalyi természeti katasztrófára Pokorni Zoltán polgármester. – Büszkeségre ad okot, hogy a mi kezdeményezésünk volt az egyik ötletadó. Talán az ültetésnél is fontosabb azonban az a lelki kapcsolat, amit a Fatestvér Program létre tud hozni az emberek és a természet között.”
A két fővédnök két jeles sportolónk, Szávay Ágnes és Szécsi Zoltán lett. A 2013-ban visszavonuló, egykor a világranglista 13. helyéig felkapaszkodó teniszező jelenleg kisgyerekeket oktat, ezért – mint kiemelte – számára különösen fontos, hogy csatlakozhat a programhoz. A háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó pedig úgy fogalmazott: most már bárhová is veti az élet a születendő apróságokat, nemcsak átvitt értelemben, de valójában is megmaradnak itthoni gyökereik.
A sajtótájékoztatón Szabó Marcel és Pokorni Zoltán megállapodást írt alá, miszerint a Hegyvidéki Önkormányzat támogatja a Fatestvér Programot, és együttműködik annak megvalósításában. A biztoshelyettes és a polgármester a két fővédnökkel közösen ültette el az első fát, s indította útjára a kedves kezdeményezést, amihez remélhetőleg sokan csatlakoznak az országban.

s.