Kardio_tanosveny_az_egeszsegmegorzesert

Kardió tanösvény az egészségmegőrzésért

A Szent Ferenc Kórház a Normafa rehabilitációs programjához kapcsolódóan, az önkormányzattal együttműködve, kardió tanösvényt hozna létre a szív- és érrendszeri problémák megelőzése, valamint a betegek rehabilitációjának elősegítése érdekében. Az egyedülálló kezdeményezés részleteiről dr. Toldy-Schedel Emilt, az intézmény főigazgatóját kérdeztük.

Nemrégiben egy sajtótájékoztatón tettek említést arról, hogy kardió tanösvényt szeretnének kialakítani a Normafa környékén. Mit jelent pontosan ez a tanösvény?

– A kardiovaszkuláris rehabilitációs tanösvény az elképzelések szerint egy másfél, illetve három kilométer hosszúságú, kijelölt körútvonal lenne pihenőhelyekkel és pulzusmérő pontokkal. A tanösvény célja elsődlegesen a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése, továbbá a rehabilitáció támogatása a szívbetegek, a szívműtéten és egyéb kardiológiai beavatkozáson átesett emberek számára. Kihelyezett táblák, továbbá nyomtatott kiadványok, valamint az internetről letölthető okostelefonos alkalmazás funkciói segíthetik majd a résztvevőket, hogy a kijelölt útvonalon kontrollálni tudják szervezetük megfelelő terheltségét. Az információs anyagok segítségével meg lehet tanulni az ujjal, vagy készülékkel történő pulzusmérést, és megismerhetők azok a gyakorlatok, amelyekkel szabályozni lehet a pulzusszámot.

Máshol már vannak ehhez hasonló, kijelölt útvonalak?

– Külföldön létezik néhány, egyes részleteiben a miénkhez hasonló megoldás, Magyarországon azonban eddig még sehol sem valósítottak meg ilyen jellegű tanösvényt. Terveink szerint az első kardió útvonalat, kórházunkból kiindulva, a Hárs-hegyen alakítanánk ki az idén, elsősorban az intézményünkben gyógyuló, kardiológiai rehabilitációban részt vevő betegek számára. Ezt követően hoznánk létre a Hegyvidéki Önkormányzattal együttműködve a normafai tanösvényt, amelyet könnyebb megközelíteni, így szélesebb kör vehetné igénybe. Bár egyelőre még csak az előkészületek zajlanak, az ötletünk iránt már többen is érdeklődtek az országból. A kardió sétautak nagy előnye, hogy ezeken az útvonalakon a betegek többsége önállóan tudna terápiás gyakorlatokat végezni. A nagy kockázatú betegek természetesen kivételt képeznek, számukra orvos, vagy gyógytornász kíséretében javasolnánk a részvételt.

Azok is kaphatnának szakorvosi támogatást, akik önállóan, egészségmegőrzési céllal keresnék fel a tanösvényeket?

– Tervezzük, hogy kardiológusaink közreműködésével ingyenes mozgás- és életmódprogramokat szervezünk majd az érdeklődőknek. Jó lenne, ha egy ilyen program alkalmából a tanösvényeket önállóan látogatók is legalább egyszer személyesen találkoznának szakorvosunkkal, aki bemutatná a pulzusmérő készülékek helyes használatát, továbbá választ tudna adni bármilyen egyéb, kardiológiai témában felvetett kérdésre. Orvosként, kórházvezetőként is azt vallom: sok olyan egészségmegőrző programra van szükség, ami hozzájárul, hogy minél kevesebb embernek kelljen igénybe vennie az egészségügyi intézményrendszer ellátásait.

K. D.