Kihivasokkal_teli_ev_utan

Kihívásokkal teli év után

Tavaly áprilisban adta az önkormányzat a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény kezelésébe a Normafa leglátogatottabb, mintegy 360 hektáros területét. Az elmúlt év tapasztalatairól, valamint az idei újdonságokról beszélgettünk az intézmény igazgatójával, Mikó Gergellyel.

Mikor és hogyan alakult meg a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény?

– A budapestiek által Normafaként ismert terület nagyon kicsi, mindössze 0,2 százaléka a Pilisi Parkerdő Zrt. kezelésében lévő erdőterületnek, azonban a kerület és – talán nyugodtan mondhatom – a főváros lakói számára ez a legfontosabb hegyvidéki pihenő- és rekreációs környezet. Ezért volt fontos az önkormányzat számára, hogy átvegye a parkerdőtől, hiszen így sokkal nagyobb figyelmet tudunk fordítani a megújítására és a fenntartására. Erre a Normafa-törvény adott lehetőséget, amely az ország települései közül egyedül a tizenkettedik kerület számára biztosította ezen a területen állami tulajdonú erdők kezelését. Egy háromszázhatvan hektáros rész és a rajta álló épületek gondozását vállaltuk el. A feladattal 2014 áprilisában az erre a célra létrehozott Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézményt bízta meg a helyi képviselő-testület.

Zökkenőmentes volt a feladatok átvétele?

– Tudtuk, mire vállalkozunk, hiszen az önkormányzat korábban is a szívén viselte a Normafa sorsát. Az utóbbi években a kerület hozzájárulásával megújult a játszótér a Libegő felső végállomásánál, valamint számos pihenő- és tűzrakóhely is, de még bőven van tennivaló sok területen. Éppen ezért bíztuk meg az első évben az erdészeti szakmunkák és a napi szintű üzemeltetési feladatok ellátásával a Pilisi Parkerdő Zrt-t. Ebbe beletartozik az erdőtakarítás, a turistautak karbantartása, a rétek kaszálása, a pihenőhelyek, játszóterek rendben tartása.

Hogyan telt az első év?

– Volt munka bőven, már csak azért is, mert a frekventált területek rendbetétele mellett az egyébként kevésbé látogatott részekre is a korábbiaknál nagyobb figyelmet fordítottunk. Ez utóbbi feladatot nagyrészt önkéntesek segítségével oldottuk meg, ami azt mutatja, hogy a Normafa ügye képes megmozgatni az itt élőket. Szeretném megköszönni a Természet- és Környezetvédelmi Polgárőr Egyesület segítségét, amely a kerületi diákok bevonásával több erdőszépítő akciót szervezett. Az érettségihez kötelező közösségi munka keretében a középiskolások pihenőhelyek átfestését végezték el. Megmozdultak a helyi cégek is, a Niveát forgalmazó Beiersdorf Magyarország Kft. munkatársai már két alkalommal besegítettek az erdőtakarításba. Sőt, előfordult az is, hogy graffitizés miatt megbüntetett közmunkások festették át az egyik pihenő erdei bútorait.

Korábban meglehetősen sok kritika érte a Normafa közbiztonságát, és a hétvégenként rendszeresen előforduló forgalmi anomáliákra is sokan panaszkodtak. Ezekben sikerült előrelépni?

– Látogatottság szempontjából a tél az egyik csúcsidőszak, ami nem véletlen, hiszen az idén például negyvenöt napon át borította összefüggő, sportolásra alkalmas hó a Normafa északi lejtőit. Ezért kértük meg a Hegyvidéki Rendészetet és a polgárőrséget, hogy a szokásos járőrtevékenységüket hétvégenként folyamatos jelenléttel egészítsék ki. Ennek szinte azonnal látszott az eredménye, hiszen rövid időn belül érezhetően javult a Normafa közbiztonsága. A segítségükkel a parkolással kapcsolatos nehézségeket is hatékonyabban tudtuk orvosolni. Gyakran előfordul ugyanis, hogy megtelnek a parkolók, amivel az ide érkező autósok csak akkor szembesülnek, amikor felérnek a hegy tetejére.

Említette a téli sportolást. Ezzel kapcsolatban mik a tapasztalataik?

– A sízők és a sífutók többnyire betartják a Normafa korábbi évtizedekben megszokott írott és íratlan szabályait. Sajnos a szánkózók esetében már vegyesebb a kép, a havas időszakban szinte mindennaposak voltak a sportbalesetek. A Közép-Budai Önkéntes Polgári Védelmi Egyesület szakképzett munkatársai több esetben nyújtottak elsősegélyt. A sérülések oka általában az volt, hogy sokan figyelmen kívül hagyták a pályák használatának rendjét, és a szánkózás számára igen veszélyes sípályán csúszkáltak. Az egyik első dolgunk volt, hogy táblákkal jelezzük, melyik lejtőt használhatják a szánkózók, melyiket a síelők. A polgárőrök közreműködésével figyelmeztettük a téli sportolókat a szabályok betartására, ennek eredményeképpen a tél második fele komolyabb baleset nélkül telt el.

Sok mindenre fel lehet készülni, a decemberi környezeti katasztrófára azonban biztosan nem. Hogyan tudtak megbirkózni a Normafát sújtó jégkárral?

– A kárelhárítás első üteme befejeződött, az összes burkolt és erdei utat, ösvényt megtisztítottuk, valamennyi biztonságosan járható. Más a helyzet a fák között, itt a teljes rendbetétel hosszabb időt vesz igénybe. A megújuló természet miatt egyes munkák csak a vegetációs ciklust követően folytathatók – például a belső területekről a farönköket nyáron nem lehet az aljnövényzet sérülése nélkül kihordani. A holt fa egy részét amúgy is a helyén hagyjuk, hiszen ez búvóhelyet és táplálékot jelent az erdőlakó állatoknak, valamint a komposztálódással segíti a növények regenerálódását.

A jégkárelhárítás mellett folyamatosan zajlik a mindennapos munka is. Milyen újdonságokról tud beszámolni?

– Felvettük a kapcsolatot a természetvédelmi szervezetekkel és a terület természetvédelmi felügyeletét ellátó Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal. Velük egyeztetve szeretnénk ugyanis módosítani a korábbi, nem teljesen átgondolt kaszálási gyakorlatot. A Normafa látogatóinak elvárása, hogy a huszonhat hektárnyi rét mindig legyen frissen kaszálva, ez azonban nem mindenhol lehetséges, mert figyelembe kell venni a védett növények és az itt élő állatok életciklusát. Lesznek olyan területek, amelyeken rendszeresen és rövidre vágjuk a növényzetet, míg máshol ritkábban dolgozunk, vagy magasabban hagyjuk a füvet. Hamarosan megérkezik egy speciális, a rézsűket is bejáró traktor, amellyel pontosan beállítható a kaszálás magassága. Újdonság, hogy áprilistól a karbantartási és takarítási feladatokat már saját munkatársaink végzik, ők gyorsabban tudnak reagálni a hirtelen előálló, megoldandó helyzetekre. Hétvégenként is jelen lesznek a kirándulók által előszeretettel látogatott területeken, szükség esetén azonnal intézkednek, vagy segítséget nyújtanak, amire korábban nem volt lehetőség.

M. M.