Kozosen_alltak_ki_a_kepviselok_a_Normafa_ugyert1

Közösen álltak ki a képviselők a Normafa ügyéért

A Normafáról tartandó május 17-i helyi népszavazáson való részvételre buzdított és a tervezett rehabilitáció támogatását kérte Pokorni Zoltán polgármester, valamint Tüttő Kata, az MSZP és Komáromi Zoltán, az Együtt önkormányzati képviselője a helyszínen tartott közös sajtótájékoztatón.

A Normafa van annyira fontos és szép, hogy felülírja az egyébként szokásos kormánypárti–ellenzéki szereposztást – magyarázta Pokorni Zoltán polgármester ellenzéki politikustársaival közös szerepvállalásának okát a Normafán rendezett május 11-i sajtótájékoztatón. A közös kiállás célja – tette hozzá –, hogy együtt buzdítsák a hegyvidéki polgárokat arra, vegyenek részt a helyi népszavazáson, és adjanak esélyt a Normafa megújításának. Mint elmondta, bízik abban, hogy többségben lesznek az igen szavazatok, a végeredményt pedig a részvételtől függetlenül kötelezőnek tekintik magukra nézve.
Tüttő Kata, az MSZP önkormányzati képviselője arról beszélt, hogy a Normafa ügye olyan kérdés, ami nem eshet a napi politikai haszonszerzés áldozatául. Felidézte korábbi kétségeiket, de mivel – mint mondta – a népszavazásra végül is sor kerül, azt kérte az itt élőktől, minél többen menjenek el voksolni, hogy a népszavazás intézményébe vetett hit ne vesszen el, és támogassák a kezdeményezést, mert bár a kérdést pártja nem tartja jónak, de a mögötte lévő fejlesztési tartalom, „a Normafa újragondolása csodálatos”.
Komáromi Zoltán, az Együtt önkormányzati képviselője szerint a Normafa megteremtette a Hegyvidéken talán az első olyan, elvekben is vállalható kompromisszumot, aminek reményei szerint lesz folytatása. Úgy véli, a népszavazás lehetőség arra, hogy a kerületi polgárok kifejtsék véleményüket, és támogassák az önkormányzatnak azt a törekvését, hogy egy élhető, jobban használható környezet legyen a Normafánál. Komáromi Zoltán kitért arra is, huszonöt éve adós a politikai osztály, mert nem segített kialakítani azt a fajta tudatosságot, hogy a lakosság képes legyen és akarja megváltoztatni a környezetét, az életét.
Egy kérdésre válaszolva Pokorni Zoltán a Jobbik elutasító álláspontja kapcsán elmondta: Martinez Gábor, a párt önkormányzati képviselője az elmúlt években minden alkalommal támogatta a Normafa rendbetételét, jól tudtak vele együttműködni, úgy látja azonban, hogy a párt országos központja rátelepedett az ügyre. A polgármester cáfolta a Jobbik szórólapjain megjelent állításokat, például azt, hogy a Normafa-törvény olyan beépítési lehetőséget biztosít, ami hasznot hoz majd meg nem nevezett magánszereplőknek. Véleménye szerint a párt többi állításának hátterében is információhiány állhat, hiszen a „sorsára hagyott” Libegő korszerűsítését a népszavazási kérdés alapjául szolgáló önkormányzati határozati javaslat is tartalmazza, és a műemlék épületeket sem hanyagolnák el, mert az önkormányzat programja épp ezek – az egykori lóvasút-végállomás, a Fácános vagy az Eötvös út 48. szám alatti épület – felújítására fókuszál.Kozosen_alltak_ki_a_kepviselok_a_Normafa_ugyert2Tüttő Kata élesebben fogalmazott a Jobbik állításaival kapcsolatban. Szerinte a Jobbik tudatosan hazudik a Normafa-ügyben, és semmi mást nem csinál, mint hogy a kérdést a napi politikai haszonszerzés áldozatává teszi.

d.

*

Pokorni Zoltán polgármester május 15-én 15.00 órakor tájékoztató szórólapot és kiadványt oszt a MOM Park Bevásárlóközpontban levő Starbucks kávézó előtt, ahol tisztelettel vár mindenkit, aki a Normafa rendbetételével és a vasárnapi népszavazással kapcsolatosan szeretne tájékozódni.