A_lakok_nyugalma_a_legfontosabb

A lakók nyugalma a legfontosabb

Folyamatosan figyeli majd a Hegyvidéki Önkormányzat szakértője a május 13–14-i Testnevelési Fesztivál zajterhelését. Szabálytalanság esetén azonnal felszólítják a szervezőket a hangerő csökkentésére – derült ki azon az egyeztetésen, amelyen Fonti Krisztina alpolgármester és a rendezvény illetékesei vettek részt. A találkozón elhangzott, az önkormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy a kétnapos fesztivál ne zavarja meg a környéken élők nyugalmát.

Két napon át hajnal háromig szól majd a zene a Testnevelési Egyetem kertjében május 13–14-én, amikor az intézmény megrendezi hagyományos Testnevelési Fesztiválját. Ezért a kerület vezetői úgy döntöttek, hogy területbejárással egybekötött egyeztetést kezdeményeznek a program szervezőivel, akiknek felhívták a figyelmét: a környéken élők és különösen a zajhatásnak leginkább kitett Győri útiak nyugalmának biztosítása érdekében az önkormányzat szigorúan betartatja a vonatkozó előírásokat.
A bejáráson részt vevő Fonti Krisztina alpolgármester elmondta, hogy az egyetem éjszakába nyúló szabadtéri diákrendezvényei miatt már korábban is rendszeresen érkeztek bejelentések a polgármesteri hivatalba. „A lakók nemcsak a zajra, a dübörgő zenére panaszkodnak – folytatta –, hanem arra is, hogy a rendezvények után nagy mennyiségű szemét lepi el az utcákat, főleg eldobált üvegek. Nem szeretnénk, ha ezúttal is ez történne!”
Az ezer fő alatti létszámú közösségi programokat nem kell engedélyeztetni, ezért a kerület nem tud külön feltételeket szabni a fesztivál lebonyolításával kapcsolatban. „Előzetesen annyit tehettünk, hogy az egyeztetésen felhívtuk a szervezők figyelmét a lakosság és az önkormányzat elvárásaira – hangsúlyozta az alpolgármester. – Nyomatékosítottuk, hogy amennyiben bármilyen szabálytalanságot észlelünk, a Hegyvidéki Rendészet, a polgármesteri hivatal illetékes irodái, valamint a rendőrség azonnal beavatkoznak, és helyreállítják a rendet.”
Az önkormányzat által felkért szakértő este 10 óra után folyamatosan méri majd a zajterhelést. Amennyiben a hangerő túllépi a határértéket, haladéktalanul lehalkíttatják a zenét, utána az illetékes szervek minden alkalommal kiszabják a jogszabályban meghatározott, akár több százezer forintos bírságot.
A szervezők ígéretet tettek arra, hogy az önkormányzat szakembereinek javaslatára elfordítják a színpadot, továbbá megfontolják egy rendezvénysátor felállítását. Ezekkel a változtatásokkal némileg csökkenhet a zajterhelés. Mindemellett arról is gondoskodnak, hogy az éjszakai programokat követően mielőbb megtisztítsák a környező utcákat a hulladéktól.

mm.