Minden_hegyvideki_beleszolhat_a_Normafa_jovojenek_alakitasaba1

Minden hegyvidéki polgár beleszólhat a Normafa jövőjének alakításába

„A legtöbb nehéz és bonyolult társadalmi problémára van egy frappáns, kézenfekvő, pofonegyszerű rossz válasz. A jó megoldások ritkán jönnek ihletszerűen, egyik pillanatról a másikra. Egy nagyon összetett, bonyolult kérdés esetében általában a válasz is differenciált – ez a helyzet a Normafa gondjaira adott válaszunkkal is.
Ahogy az elmúlt években megismertük a területet használók különböző, néha egymást is keresztező vágyait, szándékait, úgy jöttünk rá, hogy nincs egyszerű igazság, megoldás. Időt, energiát kell szánni arra, hogy megtaláljuk azt a keskeny ösvényt, amely mindenkinek a szempontját figyelembe veszi. Egy bonyolult, térben és időben kiterjedt programot állítottunk össze, s ez nemcsak a Normafa Síház és környékének gondjait akarja orvosolni, hanem szinte az egész hegyét. Nem egy-két hónap alatt megvalósuló egyszeri intézkedés, hanem majd’ egy évtizedes fejlesztési program fő elvei vannak itt előttünk.
Okkal lehetünk büszkék arra, hogy a magyar parlament ennek a kitüntetett területnek a sorsát a mi kezünkbe adta, a 3200 önkormányzat közül egyedül a Hegyvidéki Önkormányzatnak van módja, joga a területén lévő erdőt kezelni. A mi felelősségünk az, hogy a Normafa-programot a lehető legbölcsebben állítsuk össze. A felelősségünket növeli a kormány ígérete, hogy ehhez forrást is biztosít majd. Ha vannak olyan kérdések, amikről valóban helyes népszavazással dönteni, akkor a Normafa rehabilitációjáról szóló ezek közé tartozik.
Megértem azokat a kritikusokat, akik azt mondják, egy ilyen bonyolult kérdést nem szokás népszavazással eldönteni. Az ügy súlya, fontossága, a Normafához való érzelmi kötődés ereje azonban elegendő ok arra, hogy mégis azt gondoljuk, ebbe minden hegyvidéki polgár kaphasson beleszólást. Ezért is nagyon fontos megragadni minden alkalmat, hogy minél többször minél többféle módon tájékozódhassanak a rehabilitációs terv részleteiről.
Általában konfliktusos kérdéseket döntenek el népszavazással, ahol markáns »igen« és »nem« álláspontok birkóznak egymással. Ebben is sajátos a mi népszavazásunk, hiszen sikerült addig folytatni a kompromisszumok keresését, hogy a fő irányokat tekintve ma már nem áll fenn érdemi ellentét. Amikor a helyi népszavazásról döntöttünk, még nem ez volt a helyzet. Úgy vélem, helyes döntés volt 2013 őszén, a választási év előtt, hogy ezt a hosszú távú, fontos kérdést húzzuk ki a napi politikai viták zónájából, és ne az éppen adott parlamenti vagy önkormányzati testületi többségre bízzuk a kérdés eldöntését, hanem a hegyvidéki polgárok mindegyikének ajánljuk fel a beleszólás lehetőségét. Bár a beleszólás iránti vágyat, aktivitást némileg visszaveti, hogy már nincs érdemi konfliktus, de a kérdés súlya, fontossága cseppet sem változott.”

Pokorni Zoltán polgármester