Mozgo_fogadoorat_tartott_a_polgarmester1

Mozgó fogadóórát tartott a polgármester

A lakossági fórumok után újszerű módját választotta Pokorni Zoltán polgármester a hegyvidéki polgárok tájékoztatásának: mozgó fogadóórát tartott. A kerület tizenöt helyszínén előre meghirdetett időpontokban várta a környékbeli lakókat, hogy válaszoljon a Normafa-rehabilitációval kapcsolatban felmerült kérdéseikre.

Közel tíz kilométeres távot végiggyalogolva tartotta meg első mozgó fogadóóráját Pokorni Zoltán. A polgármester és több munkatársa, az önkormányzat Böszörményi úti épületétől indulva, egyebek közt a Németvölgyi iskola, a Szent Orbán tér, a Jókai iskola és az egykori Hotel Olimpia érintésével jutott fel a Normafa Síházig, ahonnan a Harangvölgybe, majd a Zugligeti iskolát és a régi lóvasút-végállomás épületét útba ejtve egészen a Virányos Általános Iskoláig sétált.
Az előre meghirdetett helyszíneken és időpontokban, valamint az állomások közti séták idején a környékbeliek feltehették a május 17-re kitűzött Normafa-népszavazás témájával kapcsolatos kérdéseiket, elmondhatták javaslataikat. A Normafa-program részleteiről a legtöbb kérdést érthető módon a Normafához legközelebb lakók tették fel a polgármesternek. Többen is érdeklődtek, hogy az Eötvös út legfelső részének lezárását követően milyen útvonalon bonyolódik majd az átmenő forgalom.
Pokorni Zoltán kiemelte, hogy az új út a gyermekvasút töltése mellett haladna, az Eötvös út és a Konkoly-Thege Miklós út között – ám nem a jelenlegi Távcső utca mentén, hanem a vasúti töltés másik oldalán, ahol nincsenek lakóházak. Az út kialakításához szükség lesz az egykori Hotel Olimpia hátsó épületrészeinek lebontására, ennek érdekében pedig az önkormányzat az ingatlan kisajátítását kezdeményezi a bíróságon.
Egy lakó szóvá tette, hogy nincs elég szemetes a Normafa környékén, és azokon a napokon, amikor sok látogató érkezik fel ide, hamar megtelnek a kukák. Mikó Gergely, a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény vezetője elmondta, hogy a fenntartói munkákat április 1-jével átvették a Pilisi Parkerdő Zrt.-től, azóta hétvégenként is rendszeresen ürítik a szemeteseket. Ezek számát egyébként épp a napokban bővítik. A takarítás, karbantartás feladatára nemrégiben öt közfoglalkoztatottat vettek fel, akik a hét minden napján azon dolgoznak, hogy rend legyen a területen.Mozgo_fogadoorat_tartott_a_polgarmester2Egy hölgy azt javasolta, hogy a fogaskerekű svábhegyi állomásépületét, ami évek óta üresen áll, hasznosítsák vasúttörténeti relikviák bemutatóhelyeként, esetleg sváb tájházként, múzeumként. Felajánlotta, hogy segítséget ad az épület múltjának feltárásához és bemutatásához, hiszen jól ismeri azt: dédapja 1874-től, a fogaskerekű átadásától kezdve itt volt állomásfőnök, a nagyanyja ebben a házban nőtt fel, és ő maga is sokáig ezen a környéken lakott. Pokorni Zoltán jónak tartotta az ötleteket, mint válaszolta, felveszik ez ügyben a kapcsolatot a tulajdonosi jogokat gyakorló fővárossal.
A mozgó fogadóóra résztvevőit a Normafa Síháznál a Magyar Snowboard Szövetség elnökségi tagja, Gémesi Jóka várta, aki tolmácsolta sporttársai kérését: a síelők mellett a snowboardosoknak is legyen majd lehetőségük a területen arra, hogy megfelelő körülmények között sajátíthassák el a sportág alapjait. Egy évtizeddel ezelőtt önerőből már kialakítottak itt egy rövid, 50 méter hosszú – mindössze két szezont megélt – slide-parkot, s ha ismét használhatnának egy ehhez hasonló méretű gyakorlópályát a Normafa lejtőjén, már elégedettek lennének.
„A szokatlan formáknak általában mozgósító erejük van” – magyarázta Pokorni Zoltán, miért tartott munkatársai közreműködésével mozgó fogadóórát. Hozzátette, hogy a Normafa kapcsán már számos lakossági fórumot és szakmai összejövetelt szerveztek, azonban úgy érezték, ezzel a „polgármester házhoz megy” típusú, újfajta programmal azokkal is kapcsolatot tudnak teremteni, akik nem járnak ilyen rendezvényekre, ám szeretnének választ kapni kérdéseikre.

z.