Oktatokozpont_a_Facanosban1

Oktatóközpont a Fácánosban

A Normafa-rehabilitációs program keretében kialakítandó környezet- és természetvédelmi oktatóközpont helyszínén, a zugligeti Fácános területén járt március végén Czunyiné dr. Bertalan Judit. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára megbeszélést folytatott Pokorni Zoltán polgármesterrel az államtitkárság és az önkormányzat együttműködésének lehetőségeiről.

Egy új képzési forma, a témanapok és témahetek kereteinek kialakításán dolgoznak jelenleg az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelési államtitkárságának szakértői. Czunyiné dr. Bertalan Judit államtitkár véleménye szerint ez tökéletesen illeszkedne a Hegyvidéki Önkormányzat által elképzelt, a Normafa-rehabilitációs program keretében a zugligeti Fácános területén kialakítandó környezet- és természetvédelmi oktatóközpont munkájához.
A képzési formában a tantárgyi órakereteket feloldva, azokat összevonva egy-egy napon, vagy akár egy héten keresztül egyetlen témára, tárgyra fókuszálnának a gyerekek. Hazánk természeti értékeivel például nem feltétlenül az iskolapadban ülve, hanem külső helyszíneken, a többi között a hegyvidéki oktatóközpontban és az onnan kiinduló tanösvényeket járva ismerkedhetnének meg a tanulók. A tervek szerint (erről még folynak az egyeztetések) ötödikes, hatodikos vagy hetedikes diákok tanáraik kíséretében tölthetnének el itt egy napot. Emellett többnapos programokat is lehetne szervezni, hiszen szállás is kialakítható a területen, abban az 1970-es években épült szárnyban, amely az egykori Fácán vendéglő épületéhez kapcsolódik.Oktatokozpont_a_Facanosban2Az oktatóközpont tartalmának kidolgozásába a köznevelési államtitkárság szakértői mellett a környezetvédő szervezetek képviselőit vonnák be, akik nemzetközi tapasztalataikat is kamatoztathatnák ebben a munkában. Ugyancsak számítanak a Magyar Természettudományi Múzeum közreműködésére, hiszen az ország legnagyobb természetrajzi gyűjteményének jelentős része ma raktárakban porosodik, nem látható, itt viszont egy új, a Budai-hegységre fókuszáló kiállítási helyet lehetne létrehozni.
A tervezett oktatóközpont nyitott lenne, a kirándulókat is kiszolgálná – büfé, mosdó, pihenési lehetőség várná a látogatókat. Az egykori Fácán vendéglő, későbbi belügyminisztériumi kiképzőközpont régóta elzárt területének megnyitásával olyan új tér jöhetne létre a Zugligetben, ami vonzó kiindulópont lehet majd a Normafára kirándulni vágyók számára.

K. D.