Oriasi_lehetoseg

Óriási lehetőség

Milyen érvek szólnak a Normafa rehabilitációja mellett? Mennyi egyeztetésre volt szükség a projekt megszületése óta? Milyen eredményre számít a május 17-i népszavazáson? Kérdéseinkre Vincze P. Márton, a Rendészeti Szervek Kiképző Központjának vezetője, miniszterelnöki megbízott válaszolt.

Ön a Normafa-rehabilitáció egyik ötletgazdája. Miért érzi szívügyének a terület rendbetételét?

– Itt nőttem fel. Évtizedekig futottam – legtöbbször hajnalban – a sétautakon, síelek, kerékpározok, sétálok, közlekedek a Normafánál. Óriási lehetőséget látok a rehabilitációban mind az itt lakók, mind a városból fellátogatók szempontjából. Az itt élők a parkolásban és a közlekedésszervezésben érzik majd az előnyét, valamint a rendezettebb sportolási lehetőségekben, ez utóbbi azonban mindenki javát is szolgálja. Nem mindegy, mennyi téli sportbaleset történik a lejtőkön, a tervezetben ez egy fő vezérfonal. Szívügyem, hogy a hegyen mind a négy évszakban biztonságosan lehessen sportolni, sétálni, levegőzni, pihenni.

Az ötlet megszületése óta folyamatosan egyeztetnek. Gondolta volna, hogy ilyen sok konzultációra lesz szükség?

– Mint miniszterelnöki megbízott rendkívül sok megbeszélésen, egyeztetésen vettem részt, de utólag úgy érzem, nem volt fölösleges, mert aki meg akarta érteni ennek a páratlan budapesti lehetőségnek a filozófiáját, annak át tudtuk adni a lényeget. Ebben nagy segítséget kaptam Pokorni Zoltán polgármester úrtól és Szabó-Kalmár Évától, a polgármesteri hivatal városrendezési és főépítészi irodájának vezetőjétől.

Május 17-én válaszolhatnak a polgárok a népszavazásban feltett kérdésre, a voksok alapján eldőlhet a Normafa sorsa. Milyen eredményre számít?

– Meggyőződésem, hogy aki józanul végiggondolja és ismeri a jelenlegi állapotokat, egyértelműen a rehabilitáció mellett szavaz. A Normafa megújítása a természetvédelem figyelembevételével történhet, és az emberek érdekét szolgálja. Elsősorban a sérülésveszélyes helyzetek minimálisra csökkentését, másrészt, de nem utolsósorban azt, hogy megfelelő közlekedés biztosítása mellett minél többen élvezhessék a sportolási és szabadidős lehetőségeket.

B. M.