Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Adventi apróságok

Az ünnepi asztalra vagy az ajándékozásra szánt sütemények nagy részét már december elején elkészíthetjük. Az édes, illatos finomságok sütése az adventi készülődés örömei közé tartozik. Az idén a szokásosnál is többet süthetünk, hogy azoknak is küldhessünk, akikkel nem tudunk személyesen találkozni. A gyerekeket is bevonhatjuk a munkába, jó, ha megtapasztalják: öröm készíteni, öröm adni.

Mandulás-fenyőmagos kiflicskék

Hozzávalók (kb. 40 darabhoz): 15 dkg hámozott mandula, 12 dkg porcukor, 1 tojásfehérje. A tetejére: 1 tojásfehérje, 10 dkg fenyőmag, porcukor

A mandulát nagyon finomra darál­juk, majd a porcukorral és a tojásfehérjével összekeverjük. A tésztá­ból rudat formálunk, amit vékony szeletekre vágunk. A szeletkékből kifliket alakítunk, és egy sütőpapír­ral bélelt tepsire rakosgatjuk. A tetejüket felvert tojásfehérjével megkenegetjük, a fenyőmaggal megszórjuk. 150 °C-ra előmelegí­tett sütőben kb. 20 perc alatt szép aranysárgára sütjük. Mielőtt tálra raknánk, porcukorral meghintjük.Adventi_aprogagok1

Kókuszos gömbök

Hozzávalók (kb. 40 darabhoz): 20 dkg finomliszt, 1 csapott kiskanál sütőpor, 12 dkg vaj, 7 dkg porcukor, 1 tojás, 20 dkg kókuszreszelék. A tetejére: méz

A lisztet a sütőporral elkeverjük, és a margarinnal vagy vajjal elmorzsol­juk. A cukrot, a tojást és 10 deka kó­kuszreszeléket hozzáadjuk, és kö­zepesen kemény tésztává gyúrjuk. Fóliával letakarva fél órára hű­tőszekrénybe tesszük. A tepsit sütő­papírral kibéleljük. A tésztát elfelez­zük, és belisztezett deszkán két hen­gerré formáljuk, ezeket 20-20 egy­forma korongra szeljük, és go­lyókká gömbölyítjük. Tepsire rakos­gatjuk, és 170 °C-ra (légkeveréses sütőben 160 °C-ra) előmelegített sütőben negyedóra alatt világosbar­nára sütjük, majd hagyjuk kihűlni. A maradék kókuszreszeléket egy tányérba szórjuk. A gömbök egyik oldalát először a mézbe, majd a kó­kuszba nyomjuk, úgy rakjuk tálra.

Mandulás figurák

Hozzávalók (kb. 60 darabhoz): 25 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 tojás sárgája, 45 dkg finomliszt, só, 2-3 evőkanál hideg víz. A tetejére: 1 tojás sárgája. A díszítéshez: színes díszítőcukorkák, szeletelt mandula, apró fenyőmagok.

A vajat a porcukorral, a vaníliás cukorral és a tojások sárgájával habosra keverjük. A lisztet egy csipetnyi só­val ízesítjük, és a vízzel együtt a va­jas alapba dolgozzuk. A tésztát fóliával letakarjuk, és kb. 1 órára hűtőszekrénybe tesszük.­ Közben a sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A tésztát belisztezett deszkán 3-4 milliméter vastagra nyújtjuk, és különféle formákkal kiszúrjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, és tojássárgájával megkenegetjük. A cukrokkal, mandulával, fenyőmaggal megszórjuk, majd 8-10 perc alatt aranysárgára sütjük.

Pákozdi Judit