A nyár sajtja: a feta
A feta eredete az antik görög világba nyúlik vissza: a legendák szerint már az olimposzi istenek is éltek vele! Arisztéosz, Apollo és Cyrene fia volt az első, aki sajtot készített. Annyi bizonyos, hogy Homérosz, Arisztotelész és Püthagorasz már megemlítik írásaikban. Sőt, az Odüsszeiában egészen pontosan juhtejből készített sajt, azaz feta szerepel. Népszerűsége mára messze meghaladja Hellasz határait. Nem túlzás azt állítani, hogy a nyár görög saláta nélkül, a görög saláta pedig feta nélkül elképzelhetetlen.
A feta igazi friss sajt, amelyet Görögországban és Bulgáriában eredetileg juh- vagy kecsketejből készítenek. Neve egyszerűen korongot jelent. Előállításakor először 1 napig erős sós fürdőben áztatják, majd 15-30 napig kevésbé sósban érlelik. Jól vágható, nincsenek benne lyukak.
A feta önmagában kitűnő nyári előétel lehet. Nagyszerűen illik a dinnyéhez, friss fügéhez, narancshoz, salátákhoz, zöldfélékhez. Így nem meglepő, hogy cukkinival is jól párosítható.
CUKKINIS FETAFELFÚJT
Két karcsú cukkinit – kb. 40 dekát – a végei nélkül ujjnyi vastag szeletekre vágunk. Forró, sós vízben 2 perc alatt előfőzzük, majd jól lecsöpögtetjük. 15 dkg fetasajtot 2 evőkanál liszttel, 3 tojással és 4 deci tejjel turmixolunk. Megsózzuk, megborsozzuk, egy gerezd áttört fokhagymával és kiskanálnyi felaprított, friss rozmaringlevéllel fűszerezzük. Egy kivajazott, peremes, tűzálló tálba öntjük, a cukkinikarikákat belefektetjük, és előmelegített sütőben 200 °C-on (légkeveréses sütőben: 180 °C-on) 30 percig sütjük. Tálaláskor a tetejére friss sajtot morzsolunk. Ha van cukkinivirágunk, a sajtos masszával megtölthetjük, és a felfújt tetejére fektetve azzal együtt megsüthetjük.
Pákozdi Judit