Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Kinek pótcselekvés, kinek relaxáció a sütés-főzés

Ki örömében eszik, ki bánatában, van, aki jókedvében süt-főz, és van, aki ezzel vigasztalja magát. A bezártság és az aggodalom nehéz heteiben mind rászorulunk egy kis boldogságforrásra, nem csoda, ha sokan a konyha felé fordulunk. Unaloműzésre, figyelemelterelésre, kreatív energiák felszabadítására, sikerélmények kiváltására egyaránt alkalmas ez a terep. Ehhez igyekszünk ötleteket adni a következőkben.

Dulce de leche, argentin módra

Attól függetlenül, hogy pálmaolajjal készülnek-e, sajnos be kell ismerni, hogy a forgalomban lévő mogyorókrémek egytől egyig dugig vannak olajjal. Akármilyen finomak is, nehéz megfeledkezni erről a tényről, miközben a kenyerünkre kenjük ezeket. Itt az ideje tehát, hogy előrántsunk egy latin-amerikai klasszikust, amibe ugyan nem kerül kevesebb cukor, mint a Nutellába, mégis nagyobb lelki nyugalommal fogyaszthatjuk, hiszen nincs benne más, mint jó minőségű tej és nádcukor! No meg egy kis vanília…

 

Hozzávalók:

1 l tej

350 g nádcukor

½ kiskanál szódabikarbóna

1 rúd vanília kikapart magja

 

A tejet egy lábosba öntjük, majd folyamatos kevergetés mellett feloldjuk benne a cukrot és a szódabikarbónát. Belekaparjuk a vaníliamagokat, és a rudat is utánahajítjuk, kis lángra tesszük, és forrás határán jó három órán át főzzük. A cél, hogy minden fölösleges víz elpárologjon, a tej besűrűsödjön, s nem mellesleg közben halvány karamell színbe hajoljon a massza. Lezárt, steril befőttesüvegben két hétig is elállna hűtőben, ha nem járna rá orvul a család. Pazar töltelék kekszekbe, palacsintába, de kenyérre is kenhetjük, vagy forró tejben feloldva is fogyaszthatjuk.Kinek_potcselekves_kinek_relaxacio2

 

Rozmaringos brokkolikrémleves

Forró, fűszeres krémleves, amely üdítő zöld foltot képez az őszi tarkaságban. Tökmagolajjal az igazi!

 

Hozzávalók:

1 nagy fej brokkoli

2 rozmaringág

4 gerezd fokhagyma

1 dl tejszín

kovászolt kenyér

olívaolaj

tökmagolaj

só, bors

 

A brokkolit sós, borsos vízben megfőzzük a rozmaringágakkal, beletörünk négy gerezd fokhagymát, és ha a zöldség megpuhult, az egészet leturmixoljuk, vagy botmixerrel pürésítjük. Felhúzzuk tejszínnel, ízlés szerint sóval, borssal fűszerezzük. A kovászos kenyeret felkockázzuk, és bőven adagolt olívaolajjal, sóval és néhány felszeletelt fokhagymával ropogósra pirítjuk. A levest a krutonnal és tökmagolajjal, forrón tálaljuk.Kinek_potcselekves_kinek_relaxacio4

 

Jakiszoba

(avagy sült tészta, ahogy Tokióban készül)

Ez a jellegzetes japán ételként számon tartott sült tészta egzotikus szószának köszönheti különleges ízét. A friss zöldségekkel, ízletes shiitake gombával megbolondított egytálétel könnyen, gyorsan elkészíthető.

 

Hozzávalók:

150 g szobatészta

300 g sárgarépa

300 g kelkáposzta

100 g shiitake gomba

30 g pirított földimogyoró

20 g friss gyömbér

3 cl szezámolaj

2 ek szójaszósz

1 dkg bacon

só, bors

cukor vagy méz

 

Forraljunk vizet egy edényben. A sárgarépát vágjuk julienne-re, mossuk meg a káposztaleveleket, és szeleteljük vékony csíkokra. Hámozzuk meg, reszeljük le a gyömbért. Törjük durvára a földimogyorót, és pirítsuk meg egy tiszta serpenyőben, majd tegyük félre. Melegítsük fel a szezámolajat egy wokban vagy egy nagy serpenyőben. Ezzel egyidejűleg a szobatésztát dobjuk a forrásban lévő vízbe 6 percre. Miután megfőtt, pár percre tegyük jeges vízbe (így elkerülhetjük, hogy összetapadjon), majd alaposan csepegtessük le.

A forró wokban nagy lángon 4-5 perc alatt pirítsuk meg a káposztát, a sárgarépát és a gyömbért. Sózzuk, borsozzuk, és adjunk hozzá kevés cukrot vagy mézet (1 teáskanálnyit 2 fő részére). Amíg a zöldségek főnek, gyorsan öblítsük le a shiitake gombát – vigyázzunk, hogy ne érje hosszan víz a gombafejeket, mert könnyen megszívják magukat! Törjük le a szárukat, és vágjuk nagy darabokra. Dobjuk ezeket is a wokba a szójaszósz felével, és folytassuk a főzést 3-4 percig.

Végül adjuk hozzá a tésztát is, és forgassuk össze a zöldségekkel. Öntsük hozzá a szójaszósz többi részét, a zúzott földimogyoró felét, borsozzuk, és óvatosan keverjük össze. Tálalás után hintsük meg a maradék pirított földimogyoróval.Kinek_potcselekves_kinek_relaxacio1

 

Kolbászos koszorú

Unom a felvágottas vacsorákat! Talán nem vagyok ezzel egyedül. Időről időre igyekszem tehát újítani. Ha ezt a fokhagymás, kolbászos kelt tésztát akarjuk feltálalni este, időben észbe kell kapnunk, de megéri előre gondolkodni.

 

Hozzávalók:

50 dkg kenyérliszt

1 burgonya

2 dl a burgonya főzővizéből

3 ek olaj

1 tk cukor

2 dkg élesztő

½ szál csípős kolbász

2 gerezd fokhagyma

2 tk só

frissen őrölt bors

1 tojás a kenéshez

 

A burgonyát meghámozzuk, sós vízben puhára főzzük, majd összetörjük, és hűlni hagyjuk. Az élesztőt elmorzsoljuk, és egy teáskanál cukorral összekeverjük. A kolbászt felkarikázzuk, konyhai robotgépbe tesszük, és ledaráljuk. A lisztet átszitáljuk, a kupac közepére mélyedést készítünk, ebbe jön az élesztős keverék, az áttört fokhagyma, a ledarált kolbász, a só, az olaj, a burgonya és a lé, amiben főtt.

Meghintjük kevés frissen őrölt borssal, és lágy kelt tésztát dagasztunk belőle. Egy óra alatt a duplájára kelesztjük, majd maréknyi adagokat szaggatunk belőle, ezekből kerek lapokat nyújtunk, amelyeket pizzaszeletelővel vízszintesen bemetszegetünk úgy, hogy a vágások és a tészta széle között körben maradjon egyujjnyi sértetlen terület. Ezután kissé elforgatjuk a lapokat, és alulról felfelé feltekerjük. A végeket összeragasztjuk, a koszorúkat lekenjük tojással. Még negyedórán át hagyjuk kelni sütőpapírral fedett tepsire helyezve, majd 200 fokra előmelegített sütőbe tolva húsz perc alatt aranybarnára sütjük.Kinek_potcselekves_kinek_relaxacio3

 

Mákos-áfonyás tarte

Sokrétű és dekoratív desszert egyszeri, soha vissza nem térő alkalmakra. A mák és az áfonya boldogító találkozása a lemon curddel Ötvös Zsuzsanna receptje alapján valósult meg, és tett felejthetetlenné egy fontos születésnapot.

 

Hozzávalók a mákos piskótához:

110 g vaj

45 g tojássárgája

95 g porcukor

120 g liszt

30 g darált mák

1 citrom héja

3 g sütőpor

1 csipet só

…az áfonyás réteghez:

250 g áfonya

50 g cukor

5 g pektin

…a citromkrémhez:

2 egész tojás

80 g citromlé

1 citrom héja

60 g cukor

1 lapzselatin

80 g vaj

…a mákos namelakához:

50 g tej

10 g darált mák

1 lapzselatin

100 g fehér csokoládé

1 csipet só

100 g habtejszín

 

Először a mákos alapot készítjük el. Ehhez a tojássárgájákat a porcukorral fehéredésig verjük, majd beleforgatjuk a kihabosított vajat. Végül hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, a mákot és a sót. Két sütőpapír között kinyújtjuk, hűtőbe tesszük két órára, majd tortagyűrűvel kiszúrjuk, és 180 fokon 10-16 perc alatt kisütjük.

Az áfonyás réteghez a cukrot elkeverjük a pektinnel, majd a felforrósított gyümölcspüréhez adjuk. Két percig főzzük, utána sütőpapírral bélelt tortakarikába öntjük, és kifagyasztjuk. A citromkrémhez lereszeljük a citromhéjakat, kifacsarjuk a levüket, felkockázzuk a hideg vajat, hideg vízbe áztatjuk a zselatint. A tojásokat, a cukrot, a citromlét és -héjat alacsony lángon, folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Feloldjuk benne a zselatinlapokat, és átszűrjük. Ha kissé lehűlt, belekeverjük a vajat is, majd botmixerrel egyneműsítjük, hűlni hagyjuk, és habzsákba töltjük.

A mákos namelakához először hideg vízbe áztatjuk a zselatinlapokat, majd felforrósítjuk a tejet, és feloldjuk benne. Az egészet a csokoládéra öntjük, alaposan elkeverjük, hozzáadjuk a hideg tejszínt és a mákot. Ha kihűlt, ezt is habzsákba töltjük, de másmilyen nyomófejet válasszunk hozzá! A tésztát tortatálra helyezzük, és rátesszük a fagyott áfonyás réteget. Ezután a habzsákokból a tortára nyomjuk a citromkrémet és a mákos namelakát. Jól lehűtve tálaljuk.Kinek_potcselekves_kinek_relaxacio5

Sashegyi Zsófia