Emléktábla az ötkarikás játékok kutatójának

Dr. Keresztényi József olimpiatörténész harminc évig élt a Maros utca 9. szám alatti lakóházban. Születésének 100. évfordulója alkalmából az épület bejáratánál emléktáblát avattak családtagjai, barátai, tisztelői.
A rendezvény moderátora, Balsai Balázs, dr. Keresztényi József unokája megköszönte a Hegyvidéki Önkormányzat támogatását, hozzájárulását a tábla felállításához. Csepreginé Volosinovszki Mária, a hegyvidéki polgármesteri hivatal oktatási és közművelődési irodájának vezetője elmondta, fontos, hogy megismerjék az itt lakók a kerület egykori kiváló, példaként szolgáló polgárait. „Nagyon sokat köszönhetünk neki az olimpiai eszme, az olimpia története megismertetésében, népszerűsítésében. Jelenleg is hozzáférhetők jelentős munkái – fűzte hozzá. – A jeles esemény és az emléktábla remélhetőleg arra ösztönzi majd a járókelőket, hogy megőrizzék emlékezetükben dr. Keresztényi Józsefet, és felidézzék munkásságát.”Emlektabla_az_otkarikas_jatekok_kutatojanakBalsainé dr. Keresztényi Erzsébet, az ünnepelt leánya, édesapja gazdag életútjának fontosabb állomásait felvázolva, szót ejtett arról is, hogy sport iránti szeretete már iskoláskorában megmutatkozott. A soproni iskolaévek után a budapesti Szent Benedek reálgimnáziumban folytatta tanulmányait, ahol 1938-ban érettségizett. Már ekkor elkezdte gyűjteni egy kockás füzetbe a különböző újságokban megjelent labdarúgómeccs-eredményeket.
1936-tól a Nemzeti Sport hivatalos tudósítója, később a Budapesti Iskolák Sportkörének Központjában testnevelésügyi főtitkár lett. 1950-ben jogból doktorált. Az olimpiák történetével kapcsolatos kutatásait és publikálásait 1957-ben az ELTE könyvtárában kezdte meg, majd 1962–63-ban a Budapesti Egyetemi Atlétika Klub szakosztályvezetője lett. A Népsportban publikálta olimpiatörténettel kapcsolatos cikkeit. 1968-ban Az olimpiák története Olümpiától Mexikóig című könyvét, 1971-ben a Magyar Olimpiai Bizottság történetét jelentette meg.
1976-ban kezdeményezésére kezdték meg az olimpiatörténeti speciálkollégium bevezetését az ELTE Eötvös Kollégiumban, ahol ő maga is tartott előadásokat, vezetett szemináriumokat. 1984-ben a Nemzetközi Olimpiai Akadémia jubileumi ezüstéremmel jutalmazta két évtizedes munkásságát. 1985-ben tagja lett a Magyar Olimpiai Bizottságnak, és még ugyanebben az évben alakult meg a Magyar Olimpiai Akadémia, amelynek 1990-ig alelnöke volt.
„A Magyar Olimpiai Akadémia képviseletében érkeztem, de Jóska bácsi tanítványait is képviselem” – fogalmazott az avatón dr. Printz János, a Magyar Olimpiai Akadémia alapítója aki hozzátette, nagy szeretettel emlékszik vissza a felejthetetlen együtt töltött órákra, amivel tanáruk komolyban meghatározta életpályájukat.
A márványtábla leleplezését követően koszorút helyezett el a Magyar Olimpiai Akadémia részéről Győr Béla főtitkár, továbbá dr. Printz János, dr. Keresztényi Erzsébet és Csepreginé Volosinovszki Mária is.

szd