Így közlekednek a pindur pandúrok

Minden felnőtt olvasónk tegye a kezét a szívére, és válaszoljon: mi a különbség a négyzet alakú, kék gyalogosátkelő tábla és a piros, háromszög alakú között? Ugye, hogy nem mindenki tudja? Ellentétben a hegyvidéki óvodásokkal, akik viszont igencsak tisztában vannak a közlekedési táblák jelentésével.

Legalábbis ez derült ki a Nemzedékek Biztonságáért Közhasznú Alapítvány és az ORFK–Országos Balesetmegelőzési Bizottság szervezésében meghirdetett MINI-KRESZ „Pindur-Pandúr Ki Mit Tud” országos vetélkedősorozat XII. kerületi fordulójában, aminek a szokásoknak megfelelően a KIMBI Óvoda adott otthont. Visszatérve a kérdésre: a kék tájékoztató, a piros háromszög mindig figyelmeztető tábla, a mi esetünkben az első közvetlenül a gyalogátkelő elé kerül, az utóbbi pedig jóval korábban adja tudtunkra, hogy mire kell majd vigyázni.Igy_kozlekednek_a_Pindur_Pandurok

Domokos ennek kapcsán azonnal el is mondta, hogy sokszor neki kell figyelmeztetnie a szüleit, hogyan kell közlekedni, ami nem csoda, hiszen az óvodában mindent megtanult, amikor a versenyre készültek közösen. Lőrinc megjegyezte, hogy a rendőrök megbüntetik azokat, akik nem tartják be a szabályokat, ezért is érdemes mindig zöldben átmenni a lámpán. Sokszor viszont még ez sem elég, ez az oka annak, hogy Marci, biztos, ami biztos, még olyankor is inkább körülnéz.

A KIMBI Óvodát vezető Gallina Ilona elmondta, hogy évek óta együttműködnek a XII. kerületi rendőrkapitánysággal. Ennek egyik eredménye a verseny, amely hozzájárul ahhoz, hogy az óvodások elsajátítsák a biztonságos közlekedéshez szükséges tudnivalókat.

„Nagyszerű élmény ez a gyerekeknek, nekünk, óvodapedagógusoknak pedig sokat segít abban, hogy éles helyzetben is lássuk, mennyi maradt meg bennük a tanultakból” – mondta a vezetőnő, aki egy szép sikerről is szólt. A KIMBI Óvoda nemcsak megrendezte, hanem meg is nyerte a Biztonságos Óvoda Kupa Közép-magyarországi regionális döntőjét. A legbiztonságosabban közlekedő óvoda címhez járó kupa mellé színes nyomtatót és egy mobil jelzőlámpapárt kapott.Igy_kozlekednek_a_pindur_pandurok2

Ez utóbbinak jó hasznát vették az óvodások a mostani vetélkedő sorversenyén, amin játék közben gyakorolhatták a gyalogos- és a biciklis közlekedés szabályait, például azt, hogy a zebrán le kell szállni a kerékpárról, és áttolni azt az úttesten. A párosító feladatnál a legfontosabb jelzőtáblákat kellett felismerniük. Közben a többiek a kvíz rajzos, színezős feladványait oldották meg. Mindez legjobban a Zalai úti óvodásoknak sikerült, így ők képviselik majd a Hegyvidéket a májusi fővárosi döntőben.

sm.