Kevesebb esélyt a betörőknek!

Bezáratlan ajtó, nyitva hagyott ablak, idegenek előtt megosztott információ arról, mikor nem tartózkodunk otthon – hétköznapi, apró figyelmetlenségeink mind-mind a lakásbetörők dolgát könnyítik. Vukics Norbert rendőr zászlós a lakások védelméről tartott előadást a Hegyvidéki Kulturális Szalonban.

Magyarországon 20-30 percenként történik lakásbetörés, az alkalmankénti kár átlagosan 250-300 ezer forint. A Hegyvidéken az elmúlt években nagymértékben visszaesett a betörések száma, ezzel együtt érdemes megtenni néhány alapvető óvintézkedést, amivel tovább csökkenhetnek az elkövetők esélyei. Ezekről is beszélt Vukics Norbert, a XII. kerületi rendőrkapitányság munkatársa a Hegyvidéki Kulturális Szalonban tartott bűnmegelőzési előadásában.

A rendőr zászlós elmondta, hogy a betörések általában napközben történnek, ám akadnak kivételek: korábban egy csoport éjszakánként hatolt be hegyvidéki családi házakba. Hiába voltak otthon a lakók, aludtak, és a riasztót sem kapcsolták be, ezt használták ki a tettesek. Velük szemben a legjobb védekezési módszer a zónánként élesíthető riasztó használata.

„Egy átlagos lakásbetörés nem tart tovább öt-tíz percnél” – emelte ki az előadó. Áthatolhatatlan védelmi rendszer nem létezik, arra azonban mindenképpen törekedni kell, hogy a biztonsági eszközeink minél tovább feltartsák az elkövetőket, és ez idő alatt akár egy távfelügyeleti szolgáltató járőrei ki tudjanak érni a helyszínre.Kevesebb_eselyt_a_betoroknek

Mivel a betörők az esetek közel felében a bejárati ajtón keresztül jutnak be a lakásba, ennek védelme kiemelt figyelmet érdemel. A befeszítés ellen falba épített hevederzárral védekezhetünk, míg a hengerzáraknál arra kell odafigyelni, hogy az ne lógjon ki az ajtóból, mert úgy illetéktelenek könnyen hozzáférhetnek, és egy mozdulattal el tudják törni. A legjobb, ha többféle, törés és fúrás ellen védett zárbetétet szerelünk az ajtóba, lehetőleg olyanokat, amiket a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) minősített. Természetesen az ablakok erőssége sem utolsó szempont, az üvegfelületeket biztonsági fóliával tehetjük ellenállóbbá.

A mechanikai mellett távfelügyelettel összekötött elektronikai védelemmel vértezhetjük fel otthonunkat, ami nem csak betöréskor nyújthat segítséget: a rendszer akár szén-monoxid-, gázszivárgás-, füst- és hőérzékelővel, valamint személyi riasztóval is kiegészíthető. A kamerák jelenléte szintén elriaszthatja a bűnelkövetőket.

Vukics Norbert azt tanácsolja, ne mondjuk el mindenkinek, ha hosszabb időre elutazunk valahová, és a szomszédjaink iránt érdeklődő idegenekkel se osszuk meg a hollétükre vonatkozó információkat. A bejárati ajtót tartsuk mindig zárva a besurranó tolvajok megakadályozására, és persze az ablakokat is csukjuk be, még akkor is, ha csak egy pillanatra megyünk el otthonról.

Riasztáskor fontos, hogy az utcáról könnyen észrevehető legyen a házszámunk, ez ugyanis nagyban megkönnyíti a rendőrség – vagy a mentők, tűzoltók – gyors kiérkezését. A lakásunkban tartott értékeinkről készítsünk fényképeket, részletes leírást, mert az azonosításuk miatt később esetleg szükségünk lesz ezekre. Betörés esetén ne változtassuk meg a helyszínt, az idő előtti rendrakással a felderítés szempontjából fontos nyomokat tüntethetünk el.

d.