Minerva baglya – válogatás az Antal–Lusztig-gyűjteményből

Kondor Béla, Schaár Erzsébet, Ország Lili – egy nemrég megjelent interjúkötetben Németh Lajos művészettörténész-professzor őket említi név szerint, mint akiknek a halálával egy korszak zárult le. A három alkotónak a debreceni Antal–Lusztig-gyűjteményből származó művei láthatók most a Hegyvidék Galériában.

Kondor Béla, Schaár Erzsébet és Ország Lili művészete kiemelkedő helyet foglal el a műgyűjtők világában, mindhármuk gazdag anyaggal képviselteti magát a debreceni Antal–Lusztig-gyűjteményben is. Műveikből Németh Lajos művészettörténész-professzor születésének 90. évfordulója alkalmából kiállítás nyílt a Hegyvidék Galériában.Minerva_baglya1A tárlat megnyitóján Kallós Judit művészettörténész köszöntötte az egybegyűlteket és Antal Péter műgyűjtőt, aki fiatal ügyvédként és kezdő műgyűjtőként személyes kapcsolatban állt Ország Lilivel. Halála olyannyira megviselte, hogy évekig abbahagyta a nagyapja, Lusztig Sámuel által megalapozott gyűjtemény építését, de később a kollekció elkezdett rohamosan gyarapodni, s a kiemelten szeretett és gyűjtött művészek közé bekerült többek között Kondor Béla és Schaár Erzsébet is.
„Miért éppen a hatvanas-hetvenes évek e három meghatározó művészalakjának munkáit választottuk ki az egyik legnagyobb magyar magánkollekcióból? Egy nemrég megjelent interjúkötetben őket említi Németh Lajos név szerint, mint akiknek a halálával egy korszak zárult le” – kezdte beszédét Nagy T. Katalin, a kiállítás kurátora. Mint mondta, ez a válogatás egyszerre tiszteleg a fél évszázados múltú Antal–Lusztig-gyűjtemény és a magyar művészettörténet-írás egyik jelentős tudósa, Németh Lajos emléke előtt, akinek munkássága, művészetfelfogása, írásai ma is útmutatóul szolgálnak a szűkebb szakma és a művészet iránt érdeklődő közönség számára.Minerva_baglya2Fénykorukban a három művész kiállításaik megnyitására nemegyszer költőket kért fel, legtöbbször Pilinszky Jánost. Nagy T. Katalin is vers- és szövegidézeteket olvasott fel, amelyeket Kertész Endre csellóművész zenei interpretációkkal kísért.
Kondor Bélát Pilinszky mellett Nagy Lászlóhoz fűzte barátság, neki köszönhette, hogy az Élet és Irodalom rajzokat rendelt tőle, ezekből kettő is látható most a Hegyvidéken. Kondor nemcsak képzőművész volt, írt is, Nagy László így mutatta be őt a lapban: „Régóta látom, hogy benne a festő és költő nem kiegészíti, hanem föltételezi egymást.”
A kiállításon megtekinthető Kondortól a Baltás király, a Táncosnő és az 1964-ben megszületett A tengerész álma című festmény is, amely Nagy Lászlót egy vers megírására inspirálta. A képen a második feleség, Bagi Éva jelenik meg, a költemény tulajdonképpen szerelmi vallomás.Minerva_baglya3Schaár Erzsébet és Ország Lili művészetét elsősorban a falak kötik össze. Pilinszky sok versében szerepel a fal motívum. 1974-ben Schaár Erzsébet kiállítását nyitotta meg Székesfehérváron, akkor egy részlet hangzott el a Kis éji zene című verséből. A Hegyvidék Galériában Schaár Erzsébet maszkjai is feltűnnek, Ország Lilitől pedig a többi közt az 1955-ben készült Bagoly hálóban című kép látható.
„A falak mögött annyi minden titok húzódik meg. A falak félelmetesek. Egy-egy fal előtt mindig arra kellett gondolnom, hogy mi vár rám ott túl. Ezt akartam kifejezni. A szorongásaimat tehát, mert a falak bennem voltak”
– jellemezte műveit Ország Lili, akinél fontos motívum a labirintus is. A megnyitón végezetül Pilinszky János Egyenes labirintus című versét hallhattuk felvételről, a költő előadásában.Minerva_baglya4

szd

A kiállítás megtekinthető: május 18-ig, keddtől péntekig 10.00–18.00, szombaton 10.00–14.00 óráig. A kiállítást kísérő rendezvény: zenés beszélgetés és tárlatvezetés Nagy T. Katalinnal, Antal Péterrel és Kertész Endrével május 7-én 18.00 órakor.