Német címvédés a második Libegő Trail futóversenyen

Huszonöt kilométert futni egyhuzamban már önmagában megsüvegelendő. Ha pedig közben összesen 1650 méter szintkülönbséget kell legyűrni, ráadásul Budapest egyik legmeredekebb hegyi ösvényén, nos, azt már nyugodtan nevezhetjük fantasztikus teljesítménynek. A Libegő Trail 2019 versenyen induló futók tehát kivétel nélkül fantasztikus teljesítményt nyújtottak.

Még csak második alkalommal rendezték meg, de máris a Budai-hegység „klasszikusának” nevezhető a Libegő Trail. A feladat egyszerű: a közkedvelt hegyvidéki közlekedési eszköz alatti kitaposott ösvényen fel kell futni az Erzsébet-kilátóig, aztán vissza – és ezt ötször megismételni. Persze, ezt csak leírni könnyű, sok a sziklás, csúszós rész, ami alaposan megnehezíti az indulók dolgát. Mindehhez ráadásul etaponként 320 méteres szintemelkedés társul, méghozzá igen rövid távon, azaz rendkívül meredek a pálya.Nemet_cimvedes_a_masodik_Libego_Trail_futoversenyen1

„Az útvonal ugyanaz, még sincs két ugyanolyan kör, menet közben sok minden változik. Nemcsak az időjárás tréfálhatja meg a versenyzőket, hanem maga az útvonal is, hiszen felfelé csak egy kitaposott ösvényt lehet használni. Ezért nehéz előre gondolkodni, ez teszi még különlegesebbé a versenyt. No meg az, hogy a család, a barátok akár libegőzés közben, vagy a kilátó előtt egy kávé mellett is szurkolhatnak. Ilyet egyetlen más terepfutóversenyen sem lehet megtenni” – foglalta össze a Libegő Trail specialitásait Kiss Miklós, a verseny ötletgazdája és szervezője. Mint mondta, az idén kicsit nehezedett a próbatétel, tavaly ugyanis rövidebb volt a táv. – A rajtot és a célt most is a Zugligeti Niche Campingben jelöltük ki, a visszaforduló pont viszont az Erzsébet-kilátóhoz került. Ez azt jelenti, hogy nemcsak a táv nőtt, hanem a szintemelkedés is. Technikás és izzasztó a pálya, úgyhogy nem tervezünk további változtatásokat, aki itt jól teljesít, vagy akár a szintidőn belül ér célba, méltán lehet büszke magára. A győzelemnek pedig komoly értéke van, nem véletlen, hogy felkészülés nélkül nem lehet eredményt elérni.”

Azt, hogy ez mennyire így van, a győztes és ezzel a címét megvédő Philipp Zewe is megerősítette. A német terepfutó szerint a Libegő alatt futni igazán embert próbáló feladat, a táv meghosszabbítása miatt pedig sokkal nehezebb volt az idei verseny. „Még egy évig leszek Magyarországon, úgyhogy szeretnék háromszoros győztesként hazatérni” – tette hozzá.Nemet_cimvedes_a_masodik_Libego_Trail_futoversenyen2

„Az első két kör jólesett, a harmadikban még vezettem, aztán, bevallom, elfáradtam. Onnantól kezdve arra figyeltem, hogy ne sérüljek meg – mondta a legjobb magyarként a második helyen befutó Szabó Sándor, aki alig egy héttel korábban megnyerte a Hegyifutó Félmaratoni Magyar Bajnokságot. – Győrújbaráton huszonegy kilométeres volt a táv, ami hasonló a hegyvidékihez, viszont az ötszáz méter felfelé futást nem lehet az itteni ezerhatszázötven méterrel összehasonlítani. A Libegő Trail sokkal nagyobb kihívás.”

Valamennyi nevezőnek járt az ajándék sportszerkupon, a szintidőn belül teljesítők egyedi érmet kaptak, a legjobbakat külön is díjazták a szervezők. Legközelebb május 11-én Nagymaroson lesz hegyi futóverseny, erről a http://hegyfutas.hu/nagymaros-2019/ internetes oldalon lehet további információkat olvasni.

-os

 A Libegő Trail 2019 első három helyezettje: 1. Philipp Zewe. 2. Szabó Sándor. 3. Yann Le Saux.