Útkeresés a misézőhelyhez

A tél végén hirdetett eredményt a Hegyvidéki Önkormányzat és az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Hivatala az Anna-réti miséző- és emlékhely koncepciójának elkészítésére kiírt pályázaton. A díjazott alkotók részletesebben is ismertették elképzeléseiket a Hegyvidéki Kulturális Szalonban megtartott kerekasztal-beszélgetésen.

„Évek óta vita zajlik arról, hogyan kellene kielégíteni a meglévő szakrális igényt az Anna-réten: templom, kápolna, vagy akár egy gyönyörű fa tudná-e legjobban megjeleníteni a hely szentségét – mondta el Pokorni Zoltán polgármester a díjazott ötleteket bemutató rendezvényen. – A pályázat bírálóbizottsága is arra jutott, hogy nem zárja le a diskurzust, hanem az egyes csoportokba osztható művek közül megpróbálja kiemelni a legértékesebbeket. Azt, hogy melyik úton induljunk el a megvalósítás során, a természetvédelmi és üzemeltetési szempontok, valamint a majdani használók szempontjainak mérlegelésével ezután kell majd eldönteni.”Utkereses_a_misezohelyhez

Eltér István építész, a Magyar Építész Kamara elnökségi tagjának véleménye szerint sikeres volt az ötletpályázat, közel hatvan érvényes pályamű érkezett. A zsűritag kitért rá, hogy nehéz lett volna összehasonlítani a teljesen különböző koncepciókat, ezért más-más kategóriába sorolták a zárt kápolnát, a nyitott misézőhelyet és az előbbiek kombinációját alkalmazó megoldásokat.

A nyolc díjazott művet – egy kivételével – maguk az alkotók mutatták be a Hegyvidéki Kulturális Szalonban, továbbá két nem díjazott terv szerzői is beszéltek elképzeléseikről. Mindnyájan elmondták, hogyan kezelnék a különböző látogatói igényeket, pontosan hová helyeznék el installációjukat vagy épületüket, milyen anyagokat, formákat használnának, miképpen illesztenék be kompozíciójukba a helyszínen lévő facsoportot, vagy a már meglévő, felajánlásként összegyűlt kőtömböket.

A prezentációkat többen is véleményezték a hallgatóság soraiból, nemcsak építészeti, hanem vallási és természetvédelmi szempontból is. A polgármester zárásként kiemelte, hogy az egyházmegyével közösen és minden érintett bevonásával akarják folytatni a párbeszédet, ez ugyanis elengedhetetlen a jó döntés meghozatalához.

z.