„Önarcképek” a tízéves Galéria 12 Egyesület művészeitől

Tíz éve alakult meg a Galéria 12 Egyesület. A jubileum alkalmából kiállítás nyílt a Hegyvidék Galériában, ahol több mint ötven képzőművész alkotásai láthatók. A majdnem hatvanezer lakosú, kisváros méretű Hegyvidéken sokkal több kreatív művész él, mint azt a létszám indokolná – osztotta meg gondolatait a megnyitón Pokorni Zoltán. „Örömteli, hogy van egy egyesület, amelyik baráti, szeretetteljes módon összefogja az itt élőket” – fogalmazott a polgármester, aki mint mondta, szíve szerint minden alkotót megemlített volna. A hosszú névsor miatt azonban csak egy embert emelt ki, Borza Terézt, az egyesület elnökét. Az ő vitalitása, szeretete és személyisége szükségeltetett ahhoz is, hogy ilyen sokan eljöjjenek erre az eseményre.Onarckepek1Az est egyik ünnepélyes pillanataként Borza Teréz nagy szeretettel köszöntötte az egybegyűlteket, hozzátéve, hogy mindaz, amit létrehoztak, közös érdem. Azoké a művészeké, akik tíz évvel ezelőtt jelentkeztek a felhívására, mert úgy érezték, jó lesz egy kis egyesületben közösen tevékenykedniük.
A művészeti életben történő változásokra tekintett vissza megnyitójában Feledy Balázs művészeti író. Emlékeztetett a rendszerváltás utáni pezsgésre, amikor óriási erővel indult be egy önérdekeket érvényesítő folyamat: országos mozgalom lett a generációs, területi és szakmai alapon szerveződő csoportosulások létrehozása, amelyek közül a legmagasabb nívójú munkát ez utóbbiak nyújtják.
A XII. kerületi egyesület – a fővárosban egyedülálló módon – önálló galériával rendelkezik, a Hajnóczy József utca 21. alatti Galéria 12 Kávézó és Borbárban hónapról hónapra a tagok saját döntései, koncepciói alapján jönnek létre a bemutatók. Ez a mostani, „Az első tíz év” című tárlat is bizonyítja, hogy a különböző szakmákat képviselő alkotók szívesen és egyre többször próbálják ki magukat más területeken.
„A kiállításon, ahová mindenki egy tárgyat hozhatott, minden egyes mű egy önarckép. Ebből a szempontból is nagyon tanulságos, hogy kitől mit látunk” – mondta Feledy Balázs, aki mind az ötvenhárom kiállítóról készített jegyzeteket, de megnyitójában „csak” a korelnökökről és néhány művészről szólt bővebben.
Kiemelte Fekete György belsőépítészt, aki a magyar képzőművészeti életben hosszú évek óta igazi kézműves művel van jelen: a famozaik mint új műforma egyedi példa, de kifejezi azt is, hogy mennyire fontosak az átlépések. Nemrég zárult a Hegyvidék Galériában Schrammel Imre egyéni kiállítása, akinek eozinos kísérleteiből kitűnik, hogy az iparművész nyolcvan év fölött is rendelkezik önmegújító attitűddel.

Onarckepek2
Kecskeméti Kálmán: Clown

Az áthatásokra további példa Berzy Katalin keramikus Erőszak című műve, Vida Zsuzsa csiszolt hutaüveg munkája, amellyel globális kérdéseket feszeget, valamint az emelkedett eszményeket sugárzó mintázott porcelán Borza Teréztől. Nem szobrász Toldi Miklós sem, aki az Őstehetségek című objektet adta a közösbe. Saját anyagánál maradt viszont fantasztikus űrkísérletével Szanyi Péter és a Lány macskájával című vadonatúj szobrával Boldi.
Onarckepek3
Ezüst György: Nagyszüleim udvarán

A textilesektől egészen másfajta műveket láthatunk. Orient Enikő, Kapolyi Márta, Makkai Márta, Kecskés Ágnes mellett figyelemre méltó Ruttka Andrea kísérletező szemléletű, szójátéknak is beillő Fonalkódja, vagy épp Müller Rita selyemfestése. Szokatlan az is, amit a két építész, Vízy László és Hayde Tibor hozott.
Számtalan módon jelenik meg a grafika. A linómetszés, ez a lassan elfeledett technika több helyen áttételes módon kap szerepet. Árendás József tervezőgrafikus egy műve szintén a kiállítás része, amelynek katalógusa az ő munkáját dicséri. Grafikusból lett festő Károlyi András, és fest Kádár Katalin is. A cianotípiát, ezt a különleges, régi fotótechnikát újítja fel Ezüst Zoltán.
Onarckepek4
Kádár Katalin: Délután

A festők szintén kilépnek a hagyományos keretből, így különböző technikákkal dolgozik Bakos Tamás, Angyal Júlia, Magyar Gábor, valamint Ázbej Kristóf is, akinek digitális festménye lenyűgöző hatású. Nagy Gábor György, Fürjesi Csaba, Székács Zoltán, Véghseő Klára, Osgyányi Sára, Pálos Anna művei arról győzik meg a szemlélőt, hogy lehetnek még eszmények a világban. Érdemes ilyen módon közelítenünk Kecskeméti Kálmán Clown című festményéhez is. Tóth József Füles fotós alkotása – Füles mester panoptikuma – előtt akár egy fél órát is eltölthetünk. Egészen más élményt nyújtanak Németh Andrea, Szél Ágnes, Tahin Gyula, Maczkó Erzsébet és – most szintén fotográfusként – Rainer Péter művei.
Onarckepek5
Osgyányi Sára: Átváltozás

Feledy Balázs végül a négy elhunytról, Ezüst Györgyről, Fábián Gyöngyvérről, Lőrincze Miklósról és Ferdinánd Juditról is megemlékezett, akiktől szintén látható egy-egy jellemző alkotás a Hegyvidék Galériában. Az est ünnepi hangulatát Metykó Viktória és Szeitl Aliz fuvolaművészek zenei közreműködése emelte.

Szd

Katalógusbemutató: december 5-én 18.00. Köszöntőt mond: Fonti Krisztina alpolgármester. Beszélgetőtársak: Borza Teréz és Feledy Balázs.

A kiállítás megtekinthető: december 12-ig, keddtől péntekig 10.00–18.00, szombaton 10.00–14.00. Cím: Hegyvidék Galéria – XII., Királyhágó tér 10.