A 150 éves gyakorlóiskola időutazása

„Félig nem olyan fontos az, mit tanítunk gyerekeinknek, mint az, hogy tanítjuk. Amit az iskolában tanultunk, annak legnagyobb részét elfelejtjük, de a hatás, melyet egy jó oktatási rendszer szellemi tehetségünkre gyakorol, megmarad” – idézte báró Eötvös Józsefet Pokorni Zoltán polgármester a 150 esztendős ELTE Gyertyánffy István Gyakorló Általános Iskola jubileumi gálaestjén. Mint hozzátette, terméketlenek azok a viták, amik kizárólag arra koncentrálnak, mi mindent kellene tanítani, és nem foglalkoznak azzal, hogyan lehet életet teremteni az iskolákban.

A polgármester arról is beszélt, hogy egy intézmény működésének minősége nem csak a külső körülményektől függ, leginkább a pedagógusok kezében van az iskolák sorsa. Erre utalt ironikusan VII. Frigyes dán király mondásával, miszerint „az, hogy szegények vagyunk, még nem ok arra, hogy ostobák is maradjunk”.

„Iskolánk kezdettől meglévő jó hírnevét annak köszönheti, hogy magas szintű, alkalmazásképes tudást ad tanítványainak. Egyik titkunk, hogy jól értünk az érzelmi, értelmi és testi intelligenciafejlesztés ideális arányainak megtalálásához és személyre szabásához” – fogalmazott az ünnepségen Mesterházy Ferenc igazgató.A_szazotveneves_gyakorloiskola_idoutazasa

A gyakorlóiskola vezetője elmondta, hogy a kompetenciamérések eredményei alapján az ország legjobb iskolái között állnak, a 2440 intézményből álló listán, a tavalyi eredményüket tovább javítva, a hetedik helyre kerültek az idén. Komoly eredmény, hogy a Plant for the planet („Ültess a bolygóért”) nemzetközi kezdeményezés magyarországi bázisiskolájává váltak, és már huszonnégy klímanagykövet tanulójuk van, akik megszerzett ismereteikkel terjesztik a környezettudatos szemléletet.

Az ELTE-gyakorlóiskola gálaműsorában a legkisebbektől a legnagyobbakig felléptek a diákok, továbbá a tanárok és a szülők is részt vettek a produkciókban. A zenés, táncos műsorszámok és a színpadi játékok történelmi időutazásként mutatták be, hogyan változott az intézmény és világunk az elmúlt százötven évben.

d.